Industriarbetarnas tidning

”Det är ju ni som ger bidrag!”

19 januari, 2012

Skrivet av

LO efterlyser mer aktiva insatser och subventionerade riktiga jobb istället för meningslös sysselsättning i fas 3. Regeringen måste sluta döda debatten om arbetsmarknadspolitiken genom att alltid slänga fram ordet bidragslinje, vädjade Wanja Lundby-Wedin.

Fakta fas 3

  • Arbetssökande skrivs efter 300 dagar in i jobb och utvecklingsgarantin (JOB). Fas 1 (150 dagar) innehåller jobbsökaraktiviteter, fas 2 (300 dagar) arbetspraktik och arbetsträning, fas 3 (obegränsad tid) sysselsättning hos en anordnare.
  • 60 procent av deltagarna lämnar JOB innan de kommer till fas 3.
  • 29 000 personer är inskrivna i fas 3.
  • 37 % har något funktionshinder, 32 % saknar gymnasieutbildning.
  • I maj 2011 tillät regeringen arbetsmarknadsutbildning under fas 3. Sedan dess har 724 personer gått en utbildning (varav 459 ännu pågår).
  • Regeringen satsar åtta miljarder i budgeten på bland annat fler handläggare, förlängt anställningsstöd, fler platser i Yrkesvux och fler programinsatser i JOB.

En dryg timme in i diskussionen om LO:s rapport om fas 3 hettade det till mellan LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och Bettina Kashefi, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.

I en kommentar till att riksdagen i våras röstade för att stoppa fortsatta anvisningar till fas tre, sade Bettina Kashefi att det saknas alternativ till regeringens arbetsmarknadspolitik samt att regeringen inte tror att högre bidrag leder till jobb.

Då ilsknade Wanja-Lundby Wedin till och slog näven i bordet.

– Det är ju ni som ger bidrag istället för lön när folk arbetar!

Lundby-Wedin ifrågasatte påståendet att det inte skulle finnas alternativ och uttryckte en stark frustration över hur LO och oppositionen ofta bemöts när de vill diskutera utformningen av politiken.

– Så fort vi pratar om arbetsmarknadspolitik så anklagas vi för att driva en bidragslinje. Där stängs dörren och sen går det inte att göra något.

I rapporten som LO presenterade i dag riktar de kritik mot fas 3 samt lyfter fram vilka åtgärder de anser skulle fungera bättre för att få ut fler långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden.

LO trycker bland annat på forskning som visar att de arbetsmarknadspolitiska program som har mest positiv effekt är de som liknar ordinarie anställningar.

Sysselsättningen i fas 3 får inte vara ordinarie arbetsuppgifter och ger varken meriter eller nödvändig kompetens för att öka chanserna till jobb, anser LO. Det är en anledning till att så få (totalt 15 procent) av alla som deltagit i fas 3 har gått vidare till arbete eller utbildning, menar LO.

Bettina Kashefi instämde i kritiken mot meningslösa arbetsuppgifter och lyfte fram ett antal åtgärder som regeringen redan har genomfört. Bland annat ska sysselsättningen i fas 3 bli mer jobbnära.

– Man vill samtidigt inte ha en för stor undanträngningseffekt. Men ett visst mått är befogat eftersom de som i så fall trängs undan står närmare arbetsmarknaden än långtidsarbetslösa och har därför lättare att få jobb.

LO vill se mer aktiva insatser i jobb- och utvecklingsgarantins första två faser med större fokus på kompetenshöjande insatser. Fas 3 vill LO ersätta helt med andra arbetsmarknadspolitiska program, främst subventionerade anställningar med till exempel anställningsstöd eller lönebidrag. På så sätt skulle långtidsarbetslösa få erfarenhet och kompetens som ökar deras chanser att få ett jobb.

Så länge fas 3 finns riskerar det att tränga undan andra åtgärder, anser LO.

– Hur får vi arbetsgivare att ta emot lönebidragsanställda om de får betalt för att ta emot människor i fas 3, undrade Wanja Lundby-Wedin.

Du kanske också vill läsa…

En bespottad reform går i graven

En bespottad reform går i graven

Den hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden fas 3 med nästan 40 000 deltagare läggs ner. Men avvecklingen går trögt och tar tid.

”Idag börjar utfasningen på riktigt”

”Idag börjar utfasningen på riktigt”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson bekräftar nu DA:s uppgifter om att inflödet till Fas 3 ska strypas.

Nu skrotas Fas 3

Nu skrotas Fas 3

Regeringen ger nu arbetsförmedlingen tre månader för att lägga ned Fas 3 och komma med alternativa lösningar.

”Människor i fas 3 har inte tid att vänta längre”

”Människor i fas 3 har inte tid att vänta längre”

Arbetsmarknadspolitiken i landet har gått i stå. I den begynnande sommaren 2015 är vi väldigt många som står till arbetsmarknadens förfogande, skriver Nike Markelius.

Riksdagen kommenterar DA:s fas 3-granskning

Riksdagen kommenterar DA:s fas 3-granskning

Tusentals unga står på tröskeln till fas 3. En återvändsgränd eller bättre än ingenting? Dagens Arbetes granskning kommenteras nu av Moderaterna och Socialdemokraterna.

Fyra av tio saknar planerat jobbsökande i fas 3

Arbetsförmedlingen har ingen handlingsplan för fyra av tio av deltagarna i fas 3, trots att lagen kräver det. Bland unga saknar var femte en handlingsplan. Arbetsförmedlingen erkänner lagbrott.

Arbetsförmedlingens generaldirektör underkänner fas 3

Arbetslösa ”hamnar längre bort” från arbetsmarknaden i fas 3, säger Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist. Lyssna på hela intervjun här.

Generaldirektören: ”Har du någon bättre idé?”

Generaldirektören: ”Har du någon bättre idé?”

Inga unga i fas 3, beslutade Arbetsförmedlingen i somras. Nu är tusentals på väg dit. Men myndigheten har inga nya lösningar – förutom att anställa dem själv.

Tusentals unga på väg in i fas 3

Tusentals unga på väg in i fas 3

Tom, 25, har aldrig haft ett jobb. Han drömmer om att bli industriarbetare men har fastnat på Arbetsförmedlingens slutstation. Tusentals unga står nu på tröskeln till fas 3.

Nytt beslut ger facken rätt till information

Inför en placering i fas 3 ska Arbetsförmedlingen fråga om fackets åsikt. Men även om facket säger nej får de sällan veta vilket beslut Arbetsförmedlingen tar. En ny överenskommelse ska ändra på det.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.