”En viktig samförståndslösning i en orolig tid”DA:s chefredaktör Helle Klein kommenterar regeringsbildningen.

"Det finns tillfällen som uppväger allt. Som den sista föreställningen i Falkenberg."Car-Einar Häckner, krönikör och trollkarl.

Foto: TT

Nu skrotas Fas 3

Uppdaterad 24 augusti 2015

Senast i november kommer Fas 3 att läggas ner, erfar Dagens Arbete. Regeringen har beordrat Arbetsförmedlingen att ta fram en plan för att avveckla den kritiserade arbetsmarknadsåtgärden.

Fakta Fas 3

Fas 3 är den sista delen i Jobb- och utvecklingsgarantin och infördes  sommaren 2007 av alliansregeringen.
Fas 3 infaller efter 450 dagars arbetslöshet i Jobb- och utvecklingsgarantin.
Den arbetslösa ska erbjudas sysselsättning hos en av Arbetsförmedlingens utsedd anordnare som får ersättning från myndigheten.
Från början fick inga ordinarie arbetsuppgifter utföras men regelverket har lättats upp.

Läs mer:

Fas 3-bidrag kan vara olagligt

Tusentals unga på väg in i fas 3

Delar av Arbetsförmedlingens ledning har varit uppkallad till Arbetsmarknadsdepartementet. Ordern från den politiska ledningen var tydlig: Fas 3, sysselsättningsfasen, ska läggas ner senast i november 2015, vilket innebär att inflödet av arbetslösa till Fas 3 stoppas. Arbetsförmedlingen ska ta fram en plan för hur man flyttar över de inskrivna till alternativa åtgärder. De som redan befinner sig i Fas 3 kvarstår i programmet till dess nya placeringsmöjligheter kommit på plats.

Nu pågår ett febrilt arbete på Arbetsförmedlingen, som bara har några månader på sig. En tänkbar lösning är att samtliga faser i Jobb- och utvecklingsgarantin skrotas. De arbetslösa slipper hamna i den sista fasen, Fas 3, och där hamna i sysselsättning som av kritiker beskrivits som meningslös.

Förra året aviserade regeringen att man ville skrota Fas 3 och i stället införa så kallade Extratjänster, som innebär 75 procent av en heltid och med kollektivavtalad lön. Från och med 3 augusti i år har Arbetsförmedlingen möjlighet att flytta över arbetslösa personer till Extratjänster. Den nya åtgärden gäller främst sysselsättning i vissa delar av välfärden.
– Regeringen har insett att man måste visa handlingskraft inom arbetsmarknadsområdet. Det har snart gått ett år utan några ordentliga och konkreta åtgärder, säger en initierad källa till Dagens Arbete.

Det finns sedan tidigare ett riksdagsbeslut på att Fas 3 ska läggas ner men regeringskrisen under förra hösten medförde att regeringen Löfven fick styra med alliansens budget. Då gick det inte att lägga ner Fas 3 och införa alternativa åtgärder.

Decemberöverenskommelsen innebär att regeringens höstbudget kommer att gå igenom vilket ger möjlighet att skrota åtgärden.

Fas 3 har växt med drygt åtta procent från juli 2014 till juli 2015, då 36 277 personer befann sig i programmet.

– Regeringen har inget alternativ. Fas 3 måste bort. Det finns inget utrymme för bortförklaringar när de får igenom sin egen budget, säger Dagens Arbetes källa.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons pressekreterare Natali Sial säger att avvecklingen av Fas 3 är planerad men inte tidsbestämd.

– Jag vet inte vilka uppgifter du har men november stämmer inte, hävdar hon.


md@da.se

62Kommentarer

Aini Blomkvist:

Och inte en dag för tidigt!

Mario:

Bra att Fas 3 tas bort så det blir riktiga jobb och inte den slaveri vi har idag. Vi jobbar gratis, vi har inte rätt till semester, vi har inte rätt till nåt, men vi jobbar och andra tjänar pengar på oss. Vi har inga riktiga liv längre.

Raymond Johansson:

Detta vansinne måste få ett slut för folk mår dåligt psykiskt av detta så se till att det går fort som möjligt att lägga ner skräpet.

Linda Åberg Luthman:

Hurra! Om det nu är sant! Då är det snart slut på slaveriet!

Sonja lundberg:

Tack för att fler slipper slavfabriken Fas 3 Regeringen!

Nisse Hult:

Hoppas att detta inte är ett skämt igen. Fas 3 är ett modernt slaveri och skulle aldrig ha kommit till. Ett stort HURRA och fyrverkeri för avskaffandet, om nu är sant ??????

Leif Ottosson:

Fas 3:s avveckling med ersättningen av extratjänster med 75 procent bör för föreningar bli 90 procent, i annat fall kan inte föreningar behålla de som är i nuvarande Fas 3!

Pia Schoultz:

Den dag det är borta då tror jag på det inte förr.

Fnatte:

Märklig artikel (och rubrik) med tanke på avslutande stycket.
Är DA läsvärd eller ett klickmonster?

Sune Larsson:

Socialdemokraterna står på de utsattas sida. Till skillnad mot borgerligheten.

Jan Bäckman:

Skrota eländet. Tvinga ut människor till meningslös sysselsättning är vidrigt.

Jonnie Svensson:

Upphör Fas 3 i november eller inte? Enligt den tidigare planen skulle Fas 3 avvecklas successivt under några år framöver till dess andra alternativ kunde ersätt. Vad är det som har hänt mer än att de får igenom sin egen budget?
Det enda vettiga är att skrota all Fas 3-verksamhet i november, oavsett om det finns alternativ eller inte.

Cecilia Antman:

Jag tycker det är toppen att Fas 3 försvinner. Men undrar vad som händer för de som är redan i Fas 3. Blir det kvar där? Jag är i Fas 3 och vill inte vara där.

Tarmo Lindholm:

Det var på tiden, den summan som de oseriösa Arbetsgivarna tjänat skattefritt från staten, och mycket ofta byggt upp sitt företag med: 5000 kr per månad för varje Fas 3-are, och det gånger antalet 36 277 st, en gigantisk summa…

Fredrik:

Jag tycker de är helt rätt att dom som är i Fas 3 ska få en anställningsform istället, men sen är de frågan om AF gör detta för Fas3 eller inte.

Britt-Marie Karlsson:

FAS3 är kränkande för individen som ofta får sitta i en lokal utan sysselsättning. Anordnaren tjänar pengar på att hyra en lokal och inhysa människor där. Fruktansvärt!

Maximus:

Varför inte fixa fram riktiga jobb och inte massa meningslös verksamhet. För att det ska se bra ut i statistiken i deras listor?

Inga-Lill Bylund:

Stämmer verkligen. Det finns ingen bortförklaring. Ylva Johansson pressekreterare säger att FAS 3 skall läggas ner men det är inte tidsbestämt. Regeringen har lurat väljarna.

Sara Olsson:

Erbjud gratis utbildningar, man kan tänka sig inom vård och omsorg, där behövs mycket folk.

Anita:

Det är det absolut bästa som kan hända att Fas 3 skrotas.

David:

Det var fanimej på tiden! Är själv FAS 3-are. Jag arbetar heltid och får ut 3872 kr i månaden. Det täcker drygt halva hyran. Slavarbete är vad det är. Arbeta heltid och vara tvingad till socialbidrag!

Carina:

Har talat med goda vänner som varit i Fas 3, och dom har känt sig förnedrade. T ex fått måla stolar, som sedan fått målats igen, p g a sysselsättningsbrist. Nej, låt människan växa istället!

Kent:

Jamen va bra då. Min arbetsgivare som inte skulle ha kapital för att anställa mig om det inte vore för att dom har tagit hand om tre Fas 3-are kommer alltså inte att kunna behålla mig längre, så här ryker en genuin anställning. Strålande, regeringen, strålande. Istället för att kortsiktigt vråla om att ta bort Fas 3 så kanske ni FÖRST ska komma på vad ni ska göra med alla människor som är i dylika beroendeställningar.

Janne:

En åtgärd som Littorin och Sossarna skapade. Mest avskyvärda i svensk historia.

Alf Sigvardsson:

Bra att Fas 3 skrotas, men hur blir det med A-kasseersättningen om man på nytt blir arbetslös i framtiden?
Nu ska 75 procent av heltid betalas som avtalsenlig lön via kollektivavtalet, resterande 25 procent då?
Om dessa 25 procent är baserade på tidigare A-kasseersättning så kommer dom att dra ner den totala A-kassan.
Den nya höjningen av A-kassan från 680:-/dag till 910:-/dag gäller bara för dom första 100 dagarna med A-kassa.
Efter detta blir det 760:-/dag som högst, detta gynnar bara dom som tjänat över 23000:-/månad eftersom nya taket hamnat på 25000:-.
Alla arbetslösa som tjänat under 23000:-/månad kommer inte att få någon höjning av a-kassa/aktivitetsstödet eftersom 80%, 70% och 65% nivåerna kommer att finnas kvar.

Jonnie Svensson:

” De som redan befinner sig i Fas 3 kvarstår i programmet till dess nya placeringsmöjligheter kommit på plats.” Låter som det kan bli en långdragen historia. Att kunna placeras någonstans tycks vara det väsentliga. Under tiden tillåts tyranniet fortsätta. Med tanke på den kritik som har framförts emot sysselsättningsfasen i media, ifrån deltagare, fackliga organisationer, Svenskt Näringsliv, Almega, partimedlemmar, tankesmedjor och många andra så kvarstår frågan: Varför säger man inte upp avtalen redan nu med anordnare eller är man bered att förlänga dom om inga andra ersättningsplatser hittas?
Att ett avtal med en Fas 3-anordnare sägs upp betyder inte att arbetssökande skrivs ut ifrån Arbetsförmedlingen. Istället så blir han eller hon inskriven i de aktiviteter som finns på respektive AF. Det är något som tillämpas redan idag då det saknas Fas3-platser. När det gällde PLUS-jobben lät man avtalstiden gå ut, sen var det bra med det. Klart som tusan att
en svekdebatt uppstår och kommer att fortsätta så länge inga märkbara förändringar märks och det med all rätta. Nånting som regeringen inte kommer att ha råd med om man har för avsikt att försöka nå full sysselsättning år 2020 och bibehålla det lilla förtroende som finns när det gäller arbetsmarknadspolitiska åtgärder för de som artikeln ovan handlar om. Efter att ha läst artikeln så blev jag inget klokare av vad som väntar och när. Hoppas att ni kommer med mera ingående information senare.

Bosse:

En bra åtgärd att ta bort Fas 3, men finns det relevans i artikeln?
För det första bör det väl vara ett beslutet som tas i regeringen och att det klubbas igenom så att åtgärden försvinner vilket inte är gjort än.
För det andra bör man veta att dessa Fas 3-placeringar ger en nettoinkomst på varje individ ca 5000 kr/mån som är med dom ca 37000 som har den placeringen är en summa sammanlagt ca 185,000,000 kr i månaden som svenska kommuner och privata aktörer delar på per månad. Med den summan som går förlorad så kan inte jag tänka mig att vissa aktiviteter som är gratis idag blir det inte i framtiden. Och att den enskilde individen blir inkastad i något som AF bestämmer d,v.s t.ex studera eller lönebidrags anställning om beslutet klubbas igenom i regeringen.

Hasse:

Generellt sett är Fas 3 ingen bra modell och uppenbarligen upplever många den som kränkande slavarbete. Men det finns också gott om undantag. Många har också bra och utvecklande platser.

Solon A, fånge i fas 3-arkipelagen:

Jag tror det när jag ser det.
Varför inte göra så här: Släpp alla oss i fas 3 fria och fyll inte på med nya men med följande undantag. Behåll fas 3 i några år och tvinga de mest ansvariga för införandet av denna vidriga åtgärd att sitta där själva som kassakor åt någon ”anordnare”, hålla på med nonsensaktiviteter på heltid och fungera som avskräckningsmedel för att tvinga upp arbetsutbudet. Det skulle vara ett lämpligt ansvarsutkrävande, något som det råder stor brist på. Om ett ordentligt ansvarsutkrävande av politiker funnits hade bl.a. Arbetsförmedlingen inte varit den katastrof den varit i åratal. För egen del hade jag förmodligen varit i arbete för många år sedan om AF inte funnits. Det är politikerna som är de stora förbrytarna och det är de som ska jagas och ställas till svars. Vi som varit utsatta för detta borde få skadestånd och en offentlig ursäkt.

tihi:

Regeringen är passiv. Jag tror inte på förändringar, de själva vet inte vad ska de göra. Bortkastade pengar…

Jobb = lön:

Att fas 3 ska skrotas, det har vi hört förut. Vi tror ingenting längre, vi som förnedras i fasan. Men vad kommer istället? Man bävar. Ytterligare förnedring och minimilöner? Hur kan Alliansen – som införde fas 3 – tro att arbetsföra människor INTE vill ha ett jobb och därmed en lön? Ska människor vara nöjda med sysselsättning och bidrag? Icke! Sådant slöseri med människor och pengar! Vi har förnedrats nog nu. Släpp fångarna loss det är höst!

John Doe:

”De som redan befinner sig i Fas 3 kvarstår i programmet till dess nya placeringsmöjligheter kommit på plats.”

Vad är det för bra med det här?? Ni vet ingenting! Vi kvarstår! Vi får inte lämna detta slaveri, allt är en stor jävla lögn! Förbannade jävla parasiter! Jag är så trött på detta system!

joakim:

Så nu kommer vi att få annat att göra. Men vad? Vi är bara siffror i systemet, utanför statistikens nummer. Visst kan vi plugga men vad blir vi av bara ett års plugg? Har pluggat arkeologi men den arbetsmarknaden är så svår. Sitter och slösurfar på ett ställe i Hässelby gård. Denna anordnare får 5 000 i månaden och vi gör inget. Man blir en soffpotatis. Jag vill jobba, har inga skulder, är inte i belastningsregistret och har en högskoleexamen. Men det är bara känslan att man inte är behövd som jag inte tycks komma bort från.

Jeanette Simpsons:

Men nu tvingas ni att gå i skolan igen.
Rätt till studiemedel 6000 kr upp till 25 års ålder.
Sedan får ni ta CSN lån.
Därmed har regeringen sänkt statistiken på arbetslöshet….

Maggie Oleby:

Införande av Basinkomst är ett värdigt och hållbart alternativ.

Christian:

BRA! BORT MED MENINGSLÖSHET OCH FÖRNEDRING!

Nick:

Jag är en av dem… av de nästan 40 000.
36 år,ensamstående mamma. Jag har gått på sex olika söka jobb-skolor, varav alla sa sig vara ”den bästa”.
Vad har jag lärt mig? Inget alls. Jag är svensk! Jag kan svenska, engelska o jag vet hur man startar en dator.
Jag har fått jobba, slava! Gråta varje kväll eftersom jag gjorde tremanna jobb utan lön, rast mm.
Jag har mått så enormt dåligt de senaste sju åren att jag har sökt hjälp. Men då kom nästa: Eftersom jag går på fas 3 har jag ingen SGI!
Så där sätt jag förra julen, men kniven i handen, sjukskriven o inte en krona. Det var min jul, så det var bara att börja på ett nytt vuxendagis,så jag ska kunna ha mat på bordet.
Sen alla dessa ”det e bara att söka jobb”-människor…
Har man inte haft ett jobb på så många är är det inte bara att skaffa ett jobb.
Det är 500 personer på varje jobb som finns.
Folk borde stötta o inte förnedra.
Vi mår väldigt dåligt, många av oss!

Elisabeth:

Fas 3 är skit och borde aldrig ha funnits! Det är förnedring på högsta nivå! Man tvingas söka socialbidrag och vissa kommuner godkänner inte ens Fas 3 som en giltig orsak att bevilja försörjningsstöd… Hur fan är det då tänkt att man ska kunna betala hyran och köpa mat? SKROTA FAS 3 REDAN IDAG!!!

saad:

Idag har jag blivit anvisad till sysselsättningsplats genom Fas 3. Af väntar på ett beslut från politikerna för att stoppa anvisningen till Vuxendagis.
Tro inte på nyheterna längre!

Anders:

Fas 3 är inget alternativ för någon förutom anordnare! Stoppa slaveriet! Bra! Men vad är en avtalsenlig lön för en ”extratjänst” på 75 procent? Vad jag har ”forskat” ca. 17 000 kr per mån före skatt, heltid. Vilket innebär ca. 12.750kr per månad före skatt för 75-procents tjänst. Vilket är väsentligt lägre än högsta aktivitetsstödet. Efter 7 september ca 4000 kr mindre per månad. Tänker även denna regering lura oss?? Mycket möjligt!

Svenne:

Är på tiden att fas 3 avskaffas, men har svårt att tro på det. Är rena slaveriet. Man kommer ännu längre bort från arbetsmarknaden. Mår dåligt var dag att bli utnyttjad, kommunen tjänar pengar på mig.

Lasse:

Jag är på en fas 3-plats och tycker att det är bra här och det tycker också många av mina kolleger. Det måste vara några andra som också har en bra plats att gå till.

Thomas Wahlström:

Jag är it-ingenjör. Och vad gör jag? Jo sitter å knappar på en dator. Helt meningslöst… ingenting händer

Alf:

Lasse! Hur fan är det möjligt att trivs i fas3 ? Modernt slaveri.

Marianne:

Ta bort slavarbetet omedelbart. Fas 3 är inte bra för någon .Dessutom förlorar man väldigt mycket på att vara i Fas 3. Man förlorar tilltron till andra människor, pensionspoäng, pengar och semesterdagar. Så bort med det.

Tore:

Skrota fas 3 = inga jobb till dom som får det… Enkelt … Ni som vill skrota förstår ni inte att ni blir utan pengar?

Catrin E:

Såg lite mysko matte högre upp. De i sysselsättningsfasen har 65% av tidigare lön eller mindre. 75% av avtalsenlig lön lär för en klar majoritet bli ekonomisk förbättring. Gillar både förslag om för arbetsmarknaden relevant utbildning och betalt arbete medan man ev letar en bättre betald anställning.

Lax:

Jag är på en fas 3-plats där man är ganska tolerant med tider mm och där gör jag lite vad jag vill, och väldigt lite nytta. Hellre det än en anställning där jag får ut lika lite ”lön”, men får ansvar och måste slita 30 tim i veckan. För inte kommer det att bli en lön värd namnet.

lasse:

Måndag morgon och jag har kommit till min fas 3 plats. Känner att jag har något att gå till känner inte som alla andra att det är slaveri.

Helen:

Extratjänster med avtalsenlig lön låter ju bra.Men varför bara 75 % ? Och hur hög är lönen? Det känns som om arbetslösa hela tiden ska finna sig i allt.75 % är väl bättre än att inte få jobb alls tänker väl de som bestämmer.Visst är det så.Men bara om man själv har valt det.

Brigitte Christoffersson:

Om man ändå kunde tillgodo räkna sig nya a-kassedagar skulle det kanske kännas bättre, för man gör ju ett jobb, och timmarna är oftast en arbetsdag även med särskilt anställningsstöd får man inte nya dagar. Har endast och knappt till att överleva.

Amis:

Förstår inte all klagan på FAS 3. Man får ju välja plats om man inte trivs hos en FAS 3-anordnare. Har själv bytt två gånger då jag vantrivdes…inga problem alls. Idag stortrivs jag, håller på med två projekt som kanske, kanske kan leda till ngt i framtiden. Enda missen med FAS 3 är att man borde ha delat på de 5000 kr anordnaren fick, hälften borde ha gått till deltagaren.

Lasse:

Helt rätt Amis. Alla bara gnäller att det är ett helvete med fas – 3 gilla läget och sluta gnäll!

kentm:

Till dem som känner sig hotade om sin anställning (via fas 3) så är det bara 2 procent ca som får jobb genom fas 3 enligt alla undersökningar, så majoriteten får alltså inga jobb. Ska vi då ta hänsyn till 2 procent och därför ha kvar fas 3? Nej, absolut inte. Demokratisk värld går väl efter vad majoriteten vill, kunde ju ha ett val om detta. Det finns de som gillar fas 3 tydligen, och ni som gör de kan ju orda om att fas 3 borde finnas som ett tillval så de som vill kan vara kvar i denna skyddade lilla trygga värld utan verklighetsförankring.

Mikko:

Fas 3 blir till ålderdomshemsfasen där man får byta blöjor på dom äldre

Perra:

Fas 3 kommer att vara kvar sanna mina ord dom fyller ju på med nya deltagare hela tiden.

Åsa:

Blev inskriven på ny fas3-plats så sent som 26 nov utan någon info eller ha fått träffa anordnare innan.

Artlover:

I samband med utfasningen av fas 3 kan man likväl fasa ut arbetsförmedlingen också och börja ge folk medborgarlön istället, eftersom dessa instanser är värdelösa. Våra politiker och byråkrater borde tänka om och omvärdera vad arbete är för något idag och inse att alla kan inte eller vill arbeta av olika anledningar. Vi kan inte tvinga på folk arbete som de inte kan få, och inte minst av olika åtgärder för att minska arbetslöshetssiffrorna och att andra ska tjäna pengar på det. Jag anser att vi lever i Lutheransk, gammalmodig världsbild där vi ska arbeta oss till döds samt att slaveri är ett signum av då och nutiden. Men detta strider mot folkrätten och demokratin, paradoxalt nog.

Christine Börjesson:

Min dotter har blivit anvisad fas 3 plats 28/1 2016. Varför tar man in nya nu när det ska avskaffas i februari?

Carina Stylander:

Carina:
Jag sitter fortfarande kvar i Fas tre. Det enda som har hänt är att det har bytt namn till något annat, (kommer inte ihåg vad). Jag arbetar 60% men går kvar i fas tre. Jag har vänner som slipper gå dit och de är helt arbetslösa. Det är mycket märkligt. Dagens datum är 2016-08-02.

Carina Stylander:

Tillägg:
Jag fick förlängd tid för ett tag sen.

BlueBalls:

@Carina

Fortfarande arbetslös? Vad har hänt tills nu?

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

”Ångrar inte att jag tog fighten”

Vad hände sen?Våren 2017 fick Ove Pettersson sparken från Benteler i Skultuna för att han vägrade arbeta övertid. AD gav Ove skadestånd men inte jobbet tillbaka. Nu har han börjat om.

INDUSTRI PÅ HÖGVARV

”Träningen gör att jag fungerar igen. Mitt mål är att kunna köra hinder­bane­loppet Tough viking.” Foto: Adam Daver

Bilboom – och trasiga kroppar

FARLIG ÖVERTID.Svensk fordonsindustri går bättre än någonsin. Men framgången har en baksida. Det uppdrivna tempot leder till övertid och utslitna kroppar. Josefin Christensen hann bara göra några månader innan kroppen sade ifrån. ”Kanske jag kommer att ha smärtor i resten av livet.”

Solkraft ger bättre bygge

PÅ GOLVETDerome Plusshus nya anläggning i halländska Värö är byggd både för att skona både naturen och de anställda: Solceller på taket och färg utan tillsatser.

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

DebattArbetsrätten har nu blivit en central politisk fråga. Men det är inte las som är krånglig och otidsenlig, det är slimmade personalavdelningar och minskad tro på fackliga förhandlingar som ställer till det, skriver Mikael Ybert, avdelningsordförande på Pappers i Skutskär.

1

Så får du rätt pengar efter olyckan

FÖRSÄKRINGARHar du skadat dig på jobbet? DA:s expert Lennart Stéen guidar dig genom försäkringsdjungeln.

2

Arbetslösa i kläm efter budgetbeslutet

Utan pengar i två månader. Det blir konsekvensen för deltagarna efter att arbetsmarknadsprojektet ”Naturnära jobb” avbröts vid årsskiftet.

”Det var en mörk dag i går”

Varslet på Eberspächer450 personer ska bort från Eberspächer i Nyköping. ”Fruktansvärt”, säger IF Metalls klubbordförande Kenneth Säfström, som ändå inte är förvånad.

ljudbok

Med en bok i örat i 30 år

LjudböckerPå Woolpower i Östersund är ljudböcker inget nytt – här har sömmerskorna lyssnat på böcker under arbetstid sedan kassettbandens era. Du kan förstås också lyssna på reportaget här.

”Som att sitta vid lägerelden”

VÄLKÄND RÖST Katarina Ewerlöf är en av Sveriges populäraste uppläsare, med egen studio: ”Efteråt är jag helt slut.” Hör henne läsa i DA:s inläsning.

Skuldfällan

Blir Kjell någonsin fri?

LIVSTIDSDOMKjells firma gick i konkurs för 27 år sedan. Huset såldes med tvång och skulderna började växa. Han hoppades bli ”förlåten” vid pensioneringen – i stället kom ett brev från Kronofogden. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

”Det är inte kriminellt att vara överskuldsatt”

LÄSARBREVSom skuldsatt behandlas man som om man vore kriminell. Men vi är många som hamnat i den här situationen. Och vi har ett människovärde kvar, skriver en kvinna som läst reportaget om Kjell. Här kan du läsa hela hennes berättelse.

”Jag är ödmjuk och rörd”

Under några år har Bertil Mårtensson intervjuat och tecknat porträtt av sina arbetskamrater på CA Anderssons tryckeri i Malmö. Nu blir de en utställning i ABF:s regi

Ladda ner DA nr 10 här!

Dagens Arbete finns nu som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Nymölla kör för fullt igen

Vattenbristen efter sommarens torka gjorde att Nymölla bruk har gått för halv maskin i nästan tre månader. Nu är det full fart igen, och ingen risk för att någon ska förlora jobbet.

Dödsolycka på Mönsterås bruk

En man i 30-åldern omkom i går efter att ha fått ett betongföremål över sig vid Södra Cells bruk i Mönsterås.

”Vi är många kvinnor som styr”

ProfilenVad gör man i Vimmerby en onsdagskväll i november? Går på hockey så klart. Anita Westerback ser till att det blir möjligt.

I gruvornas land

Metallerna ska lyfta Mongoliet

Mongoliets jord rymmer enorma metallfyndigheter, förhoppningen är att de ska få landet att resa sig ur fattigdom. DA har besökt en av världens största koppargruvor, men också kooperativa gruvor och illegala guldvaskare. Läs eller lyssna på reportaget här.

”Vi ville inte flytta”

När den gigantiska koppargruvan Oyu Tolgoi började anläggas mitt i den mongoliska Gobiöknen, förlorade nomaderna sitt bästa vinterbete. När bolaget erbjöd för dålig kompensation gick nomadfamiljerna samman och tog strid.

Ninjorna samlar Mongoliets guldskärvor

Tiotusentals mongoler försörjer sig som ninja miners, illegala gruvarbetare som letar kol eller guld i nedlagda gruvor. DA har mött Oyuna och Lkhagvaa som förlorade sina jobb som vägarbetare för 15 år sedan.

Foto: David Lundmark

Frukoststund i operatörsrummet

ÖgonblicketKlockan är 08.32 på Merox i Oxelösund.

Första glädjebeskedet för Kubal

USA:s finansdepartementet har föreslagit att ta bort sanktionerna mot Rysslandsägda aluminiumverket Kubal i Sundsvall. Sedan i april har de 500 anställda levt under hotet att bli av med jobben. Det slutliga beslutet tas av amerikanska kongressen efter nyår.

Foton: Freepik.com/ freeimages.com

Vad gör djuren med oss?

SkruvatVarför är kompisen grinig? Det kan vara så att hen har tittat alldeles för mycket på fel djur.

Nya karensregler kan gynna skiftarbetare

Skiftarbetare med långa arbetspass får en lättnad från årsskiftet när karensdagen i sjukförsäkringen slopas och ersätts av ett karensavdrag. Förlorare blir de som går hem innan arbetsdagen är slut.

2

Grönt ljus för utökad Yrkeshögskola

Utbyggnaden av Yrkeshögskolan hotades av regeringskaoset. Med den nya budgeten är platserna räddade.

Vad har du helst på ditt julbord?

Ät smart på årets julbord

ÄT-TAKTIKVisste du hur nyttig sillen är, att marsipanen har använts som medicin och att det var en fransk präst som gav oss clementinerna? DA guidar dig i julbordets sju klassiska turer.

Julens bästa kulturklappar

DA TIPSARSällskapsspel, böcker, tid - eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Tvärstopp för Gröna jobb

Skogsstyrelsens arbetsmarknadsåtgärd för nyanlända och långtidsarbetslösa får ett abrupt slut. Riksdagens budgetbeslut innebär att 1 450 deltagare får lämna projektet direkt efter nyår.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Friskare arbetsliv – var god dröj

Krönika”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

2

Fackligt arbete på liv och död

Krönika”Varje arbetsplatsolycka måste utredas grundligt och de ansvariga ställas till svars,” skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Fotograf: Peder Lingdén

Mats Berggren får Ivar Lo-pris

Författaren och tidigare metallarbetaren Mats Berggren får årets upplaga av Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris på 125 000 kronor. Hans senaste bok är den självbiografiska Vindsröjning.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.