Industriarbetarnas tidning

”Oseriöst föreslå arbete till 75”

7 februari, 2012

Skrivet av Anna Tiberg, Anna de Lima Fagerlind

– Det är oerhört upprörande att vi har en statsminister som inte har förstått någonting om hur arbetsmarknaden fungerar, säger IF Metalls nye förbundsordförande Anders Ferbe. Han är mycket kritisk till Fredrik Reinfeldts utspel om att svenskarna bör arbeta fram till 75 års ålder.

I en intervju i Dagens Nyheter i dag talar statsminister om hur Sverige ska klara pensionerna när vart annat barn som föds väntas överleva sin hundraårsdag.

– Vänsterns syn är att när jobbet blir för tungt då blir man förtidspensionär, eller så får man någon annan typ av ersättning. Men jag skulle snarare säga att när jobbet blir för tungt så får jag jobba med något annat. Och vi måste börja svara på frågan: hur ska det gå till? Hur byter vi karriär mitt i livet? säger statsministern.

Reinfeldt öppnar bland annat för ett studiestödssystem som gör det möjligt att studera även efter 50 års ålder.

IF Metalls nyvalde förbundsordförande Anders Ferbe tycker att förslaget är oseriöst, upprörande och saknar verklighetsförankring.

– Fredrik Reinfeldt verkar tro att en generell höjning av pensionsåldern ska lösa Sveriges problem, säger han.

– Den situation vi har i Sverige är en arbetslöshet som bitit sig fast på 8-9 procent. Samtidigt har vi stora problem med försämringar i arbetsmiljön, sjuka människor som drabbas av utförsäkring, och arbetslösa som inte får de insatser de behöver för att få jobb. Summa summarum: regeringen försöker med höjd pensionsålder rättfärdiga de problem de själva skapat, alla de försämringar i arbetslivet de åstadkommit vid sina år vid makten. Det är oerhört upprörande.

För medlemmarna i IF Metall ligger pensionsåldern i dag på 61, 6 år i snitt. Och bara 350 medlemmar som jobbar är över 65 år.

Statsministerns vision att människor som har tunga jobb skulle kunna byta till något lättare när de blir äldre, ger Anders Ferbe inte mycket för.

– Det är väldigt lätt att säga så utifrån hans position. Men inte om du står i tung processindustri och har en kropp som inte orkar längre. Vad finns det för jobb åt en sliten stålarbetare som är 60 plus?

Anders Ferbe är positiv till en flexibel pensionsålder, där de yrkesgrupper som orkar kan jobba längre. Men om IF Metallarna ska kunna stanna längre i arbetslivet krävs först en rad åtgärder inom arbetsmarknadspolitiken, säger han. 

Mats Morin, ekonom på LO, är inne på samma linje. Enligt honom är det i dagsläget omöjligt att höja pensionsåldern till 75 år.

– En höjning av pensionsåldern måste man se som en väldigt långsiktig politik. I så fall ska man se positivt på det, det innebär att Reinfeldt ska se till att alla mår så bra att de kan jobba till 75, säger han.

Mats Morin har skrivit rapporten Pensionsreformer i halvtid, som kom ut i februari förra året. Där konstaterades att LO:s medlemmar lämnar arbetslivet vid 60-62 års ålder i snitt.

– Då är de utslitna. Man måste se till att arbetsmiljön blir så bra att de orkar arbeta längre. Finns det dessutom möjlighet för dem som börjar bli utslitna att vidareutbilda sig och prova på något annat är det jättebra.

I mars 2011 tillsatte regeringen en utredning för att analysera pensionsåldern och hindren för ett längre arbetsliv. Ett delbetänkande kommer att redovisas 15/4 2012.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?