Industriarbetarnas tidning

”Tillståndet i Mexiko har blivit värre”

23 februari, 2012

Skrivet av Anna Tiberg, Harald Gatu

IF Metalls ordförande Anders Ferbe har skickat ett brev till Mexikos president, där han protesterar mot de usla villkoren för facken i landet. Internationella Metallarbetarfederationen, IMF, har under tio års tid fört en kampanj till stöd för de mexikanska arbetarna.

Internationella Metallarbetarfederationen, IMF, uppmanar åter förbunden i alla länder att protestera mot villkoren i Mexiko. Förra året lämnade IF Metalls dåvarande förbundsordförande Stefan Löfven och Erland Lindqvist, ansvarig för IF Metalls internationella enhet, personligen en skrivelse till Mexikos ambassad.

I veckan lämnade så förbundsordförande Anders Ferbe ännu ett brev. Anders Ferbe refererar till protesterna i fjol, som bland annat ledde till att FN-organet ILO läxade upp den mexikanska regeringen.

Kampanjen har förts under tio års tid. Tyvärr har det nog tillståndet i landet snarare blivit sämre under den här tiden, säger Erland Lindqvist, som själv besökt Mexiko vid flera tillfällen.

– Kriget har trappats upp efter försöken att få bukt med knarksmugglingen in i USA. Många områden kontrolleras av mexikansk maffia, och detta påverkar landet i alla led, även fackföreningarna. De blir attackerade från alla håll. Mexiko är ett korrupt land och ett fruktansvärt våldsamt samhälle att leva och verka i.

Kampanjen från IMF har trappats upp de senaste åren. I fokus för debatten just nu står call center-personalen på telekomföretaget Atento. De förvägras organisera sig med hänvisning till att det redan finns en fackförening på företaget. Men den fackföreningen uppges vara kontrollerad av företaget och representerar inte arbetarna.

En grupp som pressats hårt av regeringen och arbetsgivarna är gruvarbetarna. Ledaren för gruvarbetareförbundet, Napoleon Gomez Urrutia, avsattes 2006, efter att ha kritiserat regeringen och gruvföretaget Grupo Mexico med anledning av gruvolyckan i Pasta de Conchos.

Olyckan ledde till 65 gruvarbetares död. Regeringen utsåg en ny generalsekreterare – som inte ens var medlem av förbundet – och tog alla Gomez tillgångar i beslag. Gomez lever fortfarande i exil i Kanada. Han är åtalad, och han och hans familj lever under hot.

Elektrikerna är en annan grupp som varit utsatta för regeringens antifackliga hållning. För drygt två år sedan stängde staten företaget Luz y Fuerza del Centro där elektrikerna sedan länge hade kollektivavtal och där en stor del av de anställda var organiserade i elektrikerförbundet.

Företagets verksamhet övertogs av ett nybildat statligt bolag som inte erkände facket och vägrade teckna kollektivavtal. Outbildad arbetskraft togs in och på bara två år har ett 30-tal dött i olyckor på jobbet.

Här kan du läsa brevet från IF Metall till Mexikos president Felipe de Jesús Calderón Hinojosa.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.