Industriarbetarnas tidning

När andra tränger sig före

6 mars, 2012

Skrivet av

Olle hade jobbat i många år innan varslet kom. Han visste att han hade förtur till nytt jobb, och ändå anställdes en ung vikarie. Får det gå till så? Dagens Arbete förklarar reglerna kring det som kallas ”företrädesrätt till återanställning”.

Tips!

 • Många fackklubbar gör vid stora varsel en kollektiv anmälan för dem som blivit uppsagda. I annat fall är det viktigt att du anmäler själv. Anmäl så fort som möjligt, helst direkt, och i varje fall innan uppsägningstiden gått ut.
 • Gör en skriftlig anmälan. Muntlig anmälan gäller, men är svår att bevisa. Det räcker om du skriver ”Jag anmäler företrädesrätt för återanställning” på ett papper, skriver under och lämnar till arbetsgivaren.
 • Vill du vara bergsäker skriver du din anmälan i två exemplar, ett till dig och ett till arbetsgivaren. Sedan ber du att arbetsgivaren, på det exemplar du behåller, skriver under på att han eller hon har tagit emot din anmälan.
 • Om du blir förbisedd som i Olles fall, medvetet eller av misstag, ta upp frågan med facket. Om du inte vågar det har facket inte ens en chans att hjälpa dig.
 • Om ingenting händer trots dina påstötningar, eller om du inte litar på dina lokala företrädare, ta kontakt med din regionala avdelning eller det centrala facket på förbundskontoret i Stockholm.

Olle vill vara anonym och heter egentligen något annat. Han jobbar på en industriarbetsplats någonstans i Sverige och berättar att flera arbetskamrater befinner sig i samma situation som han.

Företaget skar ner och sa upp en stor grupp. Han och de andra var noga med att lämna in blanketten där det stod att de ville utnyttja sin förtur, så kallad företrädesrätt, till nytt jobb, om företaget skulle anställa igen inom nio månader.

– Sedan sprang folk ut och in på vikariat. Men när någon så skulle fastanställas tillsattes en ung kille som inte ens varit fast anställd innan varslet. Företaget hävdade att han hade särskild kompetens. Men jobbet var den enklaste tjänst vi har, sånt som alla kan göra.

Olle kontaktade facket och fick höra att frågan skulle drivas, men inget hände. Sedan dess har liknande händelser inträffat. Arbetskamraterna vågar inte ens ta upp frågan med facket, av rädsla att verka besvärliga och sumpa sina chanser.

Ska det få gå till så här, undrar Olle. Nej. Läs Dagens Arbetes guide till hur du försvarar din rätt till återanställning.

Vad är företrädesrätt till återanställning?

Du har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller inte fått förnyat vikariat. Nu vill företaget anställa igen. Då har du företrädesrätt till jobb. Det vill säga, du ska erbjudas jobb före andra som inte varit anställda förut.

 • Regeln gäller även för visstidsanställda, och under nio månader från den dag då anställningen upphör. Det innebär att rätten gäller under din uppsägningstid, plus nio månader till.
 • Villkoret är att du ska ha varit anställd minst tolv månader sammanlagt under de senaste tre åren (vid säsongsanställning gäller sammanlagt sex månader under de senaste två åren).
 • Rätten gäller för den arbetsplats, och inom det avtalsområde du tidigare jobbat på. Arbetsgivaren måste alltså som princip inte erbjuda en arbetare ett tjänstemannajobb och tvärt om. Du ska ha tillräckliga kvalifikationer för att kunna utnyttja företrädesrätten, det vill säga; du ska kunna jobbet, eller kunna lära dig det inom en kortare tid.
 • Är ni flera som blivit uppsagda har den med längst anställningstid förtur till återanställning. Vid lika anställningstid ger högre ålder företräde.
Arbetsgivarens skyldigheter – och dina
 • Enligt lag ska det stå i ditt uppsägningsbesked om du uppfyller kriteriet för företrädesrätt. Det ska också stå att arbetsgivaren kräver en anmälan.
 • Den informationen innebär inte att du kommer att erbjudas jobb. Du måste ändå göra en anmälan om du vill använda, ”göra anspråk” på företrädesrätten.
 • Om du säger nej till ett erbjudande om jobb från arbetsgivaren som du rimligen skulle ha kunnat ta, förbrukar du din företrädesrätt. Då är arbetsgivaren inte skyldig att erbjuda dig nya jobb igen.
 • Efter din anmälan är arbetsgivaren skyldig att erbjuda dig företrädesrätt till nya anställningar.
 • Om arbetsgivaren inte gör det gäller det att du och facket har koll. Om man ska begära skadestånd för att arbetsgivaren struntat i företrädesrätten måste det ske inom fyra månader från det arbetsgivaren anställt någon annan.
Går min företrädesrätt att förhandla bort?
 • Huvudregeln är att det inte går att avtala bort företrädesrätten utan att du har godkänt det. Arbetsdomstolen har underkänt lokala kollektivavtal som avtalat bort företrädesrätten helt.
 • Om facket skulle kunna avtala bort rätten mot att du får pengar eller annan kompensation, är inte prövat i domstol.
 • Säkert är att det (enligt förarbetena till lagen) inte går att avtala bort företrädesrätten i samband med att det blir aktuellt att återanställa. Efter att uppsägningen skett anses nämligen företrädesrätten vara intjänad, och då kan inte facket förhandla om den utan ditt godkännande.
Förstärkt företrädesrätt …
 • …finns i många kollektivavtal och innebär visst skydd mot att arbetsgivaren säger upp och sedan hyr in via bemanningsföretag i stället. Avtalen är lite olika utformade, men den förstärkta rätten gäller under sex till nio månader efter man lämnar sitt arbete på grund av arbetsbrist.
 • Vissa avtal innebär att arbetsgivaren under en sexmånadersperiod inte får hyra in personal annat än tillfälligt – om inte facket går med på det. Andra avtal innebär att arbetsgivaren måste begära ytterligare förhandlingar med facket i ett eller flera steg.
 • Tanken är att företaget i första hand ska anställa de som har företrädesrätt. Om parterna inte blir överens kan frågan avgöras av en skiljenämnd med en opartisk ordförande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.