Industriarbetarnas tidning

Dags att tänka på mamma

25 maj, 2012

Skrivet av

”Kanske är det vädret eller något liknande, men mamma, du finns i mina tankar”, sjunger Bob Dylan. Låten heter Mama You’ve Been On My Mind och visst har han rätt. Vädret, ljuset, marken som börjar gro. I samma veva som naturen återföds omkring oss är det dags att tänka på mamma. Sista helgen i maj är det mors dag.

Fler låtar om eller till mamma

Boney M: Ma Baker
Christian Kjellvander:
A Mother´s Cry
Coheed and cambria:
Mother May I?
Stefan Sundström:
Latlåt från Farsta
Danzig: Mother
David Sylvian: Mother and Child
Den svenska björnstammen:
Till mor
Ebba Grön: Mamma, pappa, barn
Dock Boggs: Mother´s Advice
Eric Clapton: Holy Mother
Etta Jones: My Mother´s Eyes
The Eighties matchbox:
Celebrate Your Mother
[ingenting]: Mamma, jag har gjort så mycket som du inte vill veta om
Iris de Ment: Mum and Dad´s Waltz
Jenny Wilson: Motherhood
Oscar Linnros: Din mamma
PJ Harvey: I Think I´m a Mother
Rolling Stones:
Mother´s Little Helper

Mamma följer en genom livet, oavsett vem man är och vad man tycker.

En del har mammor som vet och kan allt. Kanske vill man inte alltid höra på – men det kan stå en dyrt. ”Jag borde lyssnat till vad hon sa”, klagar Orup i Min mor sa till mig från 1988, när den vackra flickan övergivit honom. Helt enligt mammas spådom.

Det betyder inte att mammor alltid har rätt. Det finns modersrelationer som präglas av djup frustration och smärta. I Mother berättar John Lennon om hur det övergivna barnet hämnas genom att som vuxen förskjuta sina föräldrar. Och i The End skriker Jim Morrison ut all sin trasighet i ett klassiskt Oidipusdrama.

Men trots, eller kanske tack vare, att det handlar om en av våra mest komplexfyllda relationer är ordet mamma oftast reducerat till ett allmänt utrop i låttexternas värld. ”Oh Mama”, sjunger Lili och Susie i låten med samma namn, utan att överdrivet mycket fundera över den som en gång gav dem livet. För att inte tala om den stora mängden låtar där mor är en synonym för allt möjligt som växer, som är ursprungligt eller evigt. Our mother the mountain, sjunger Townes van Zandt, och syftar knappast på sin egen mor.

Så även om mödrar är flitigt omnämnda är det inte så ofta mamma själv står i centrum. Ännu ovanligare är det att hon får uttrycka sig i musiken.

Men ibland får hon nog. ”Håll klaffen små ungar här är mammornas sång”, ryter hon i Nationalteaterns Mammarock. Och ibland räcker det inte att bara ryta ifrån. ”Jag har stuckit härifrån för att finna den kärlek jag så akut behöver”, sjunger Emmylou Harris i To Daddy, och ger röst åt kvinnan som fått nog av uppassandet.

Som en del av oss kanske vet kan även en mamma dö. Och även med en saknad mamma behöver man hålla kontakten. AK von Malmborg önskar sig en telefon till himlen för att kunna få prata om allt som inte blev sagt.
I Mamma ber Ken Ring sin döda mor om förlåtelse för att han var för liten att förstå henne medan hon fortfarande levde.

Oavsett vem vi har eller har haft som som mamma, kär och älskad, dum, besvärlig, när- eller frånvarande. Passa på och tänk på henne en liten stund på mors dag. För hennes skull, eller din egen.

Du kanske också vill läsa…

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

Gå ner till floden

The River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Musik som spolar kröken

Musik som spolar kröken

Musiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?