Industriarbetarnas tidning

Munkavle efter krisavtal

20 december, 2012

Skrivet av

De anställda på Umeåföretaget Ålö Cylinder fick sänkta löner och fick skriva på ett avtal om att inte prata om uppgörelsen. – För jävligt. Det är kollektivavtalsbrott. Nu går vi vidare, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

Ålö Cylinder ville tidigare i höstas gå ner från tvåskift till dagtid och kallade till varselförhandlingar med IF Metall. Företaget vill teckna ett lokalt krisavtal där de anställda skulle gå ner 20 procent i arbetstid och få 10 procent lägre lön. När facket inte gick med på uppgörelsen erbjöds de anställda individuella uppgörelser. I avtalet fanns också skrivningar om att innehållet inte fick yppas.

Nu har IF Metall centralt fått reda på uppgörelsen.

– Vi kallar nu till central förhandling med Teknikföretagen. Vi vill ha det här prövat skyndsamt, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Enligt Säikkälä kommer facket att kräva skadestånd till de medlemmar som fått mindre i lön och också ett skadestånd till förbundet.

Totalt ska 14 medlemmar på Ålö Cylinder ha gått med på den individuella överenskommelsen, där de går med på sänkta löner för att få behålla jobben. 

– De har ställts inför en utpressningssituation. Det är svårt att lasta medlemmarna. Kollektivavtalet är tänkt att skydda dem för den typen av situationer, säger Per-Erik Johansson, ombudsman på IF Metalls avdelning i Södra Västerbotten.

– Arbetsgivaren har satt kollektivavtalet ur spel, säger han.

Enligt Veli-Pekka Säikkälä har arbetsgivaren rundat den ordning som finns på den svenska arbetsmarknaden.

– Det finns inte något stöd för den här typen av uppgörelser i Teknikavtalet.

Höstens ökade varsel i industrin har gjort att diskussioner om krisavtal, likt det som IF Metall tecknade 2009, har blossat upp. IF Metall hävdar att den varselvåg som nu sveper över Sverige inte är i närheten av 2009 års nivåer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.