Industriarbetarnas tidning

Betalade för att få jobba åt svenska skogsbolag

23 januari, 2013

Skrivet av

De lånade och betalade dyrt för att få sitt namn på en lista och chans att plantera skog åt stora svenska skogsbolag. Men för skogsarbetarna från Kamerun blev jobbet i Sverige en mardröm. Nu gömmer de sig i Sverige, skuldsatta och rädda för att åka hem.

Läs skogsbolagens sva:r

Skogsbolagen lovar bättre kontroll

I kvällens Uppdrag Granskning berättar en grupp människor från Kamerun om en dröm – sex månaders arbete i den svenska skogen skulle förändra deras liv. Jobbet gick ut på att plantera skog för bland andra Holmen och SCA. Men de anställdes inte direkt av skogsbolagen, utan av entreprenören Skogsnicke AB som fått uppdraget att plantera skog på deras mark – ett normalt tillvägagångssätt i den svenska skogsnäringen.

Villkor och lön fanns på papper och allt såg bra ut. Väl på plats blev jobbet något helt annat än de hade sett framför sig.

Fackförbundet GS ombudsman, Magnus Eriksson, som har haft kontakt med skogsarbetarna, säger till Dagens Arbete att de berättar att de blivit lovade totalt runt 20 000 kronor i månaden och att de skulle jobba i ungefär 6 månader. Men av de dokument och vittnesmål som facket har fått ta del av har skogsarbetarna tjänat totalt mellan 13 000 och 20 000 kronor för 3 månaders jobb.

Skogsarbetarna har jobbat för ackord som, enligt de handlingar som facket har, är så lågt att de måste sätta nära nog dubbelt så många plantor som normalt för att ens nå upp i kollektivavtalets garantilön. För att slippa lägga tid – och förlora pengar – på att gå fram och tillbaka och hämta fler plantor har de själva konstruerat bärselar för att lasta 70 till 80 kilo plantor på ryggen.

Skogsarbetarna uppger att de var tvungna att betala en summa pengar till en mellanhand – vissa uppåt 30 000 kronor – för att få jobbet. Det ska senare ha ändrats så att Skogsnicke AB istället har tagit ut en avgift på 6 000 kronor. Till Uppdrag Granskning säger företagets ägare Niklas Gotthardsson att det var en registreringsavgift som gick till en okänd person som haft till uppgift att fylla i en blankett på Migrationsverkets hemsida.

Nu gömmer sig kamerunierna i Sverige och kan inte åka hem eftersom de inte ens har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att betala tillbaka lånen de tog för att ta sig till Sverige.

Skogsarbetarna har också fått hot riktade mot sig via mejl från Niklas Gotthardsson, där han bland annat skrivit att han ska bränna ner deras hus i hemlandet.

Fackförbundet GS begärde förhandlingar med entreprenören, men har haft svårt att få ut handlingar som lönespecifikationer, anställningskontrakt och kvitton på utbetalda löner. Efter att de lokala förhandlingarna inte ledde framåt har centrala förhandlingar inletts.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?