Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Replokalen är en magisk plats

Hur mycket får drömmar kosta?, undrar Carl-Einar Häckner.

Vice riksbankschefen: ”Riksbankens ränta kostar 65 000 jobb”

VARSELVÅGENRiksbanken har sedan sommaren 2010 skickat ut 65 000 personer i arbetslöshet – alldeles i onödan. Det säger vice Riksbankschefen Lars EO Svensson som säger att en lägre ränta skulle hejda jobbflytten utomlands.

Arbetslösheten är onödigt hög på grund av Riksbanken, säger vice riksbankschefen Lars EO Svensson.

I dag medverkade han vid ett LO-seminarium om räntan och jobben.

Vice riksbankschefen är mycket kritisk till att Riksbanken sätter en så hög ränta.

Svensson står i opposition till majoriteten i Riksbankens direktion, den samling på sex personer som bestämmer räntan.

Tillsammans med en annan ledamot, Karolina Ekholm, har han de senaste åren reserverat sig mot majoritetens beslut om räntenivån. Just för att den höga räntan spär på arbetslösheten.

På 1990-talet fick vi en självständig Riksbank i Sverige.

Uppdraget från politikerna var att se till att värdet på den svenska kronan skulle vara stabilt. Prisökningarna, inflationen, fick inte skena iväg som på 1970- och 80-talet – en utveckling som slutade med den stora kraschen i början på 1990-talet.

Prisökningarna, inflationen, ska vara i genomsnitt 2 procent.

Räntan ska fungera som en gaspedal för ekonomin. Och det är Riksbankens ledning – direktionen – som sitter vid ratten.

I goda tider ska man sakta in på farten och höja räntan. Annars finns det risk för hög inflation, snabba prisökningar som gröper ur värdet på våra pengar.

I dåliga tider – i lågkonjunkturer – ska Riksbanken gasa genom att sänka räntan.

Sänkt ränta innebär att det blir billigare att låna. Billigare för företag att låna till att köpa in nya maskiner eller bygga ut. Billigare för privatpersoner att låna till bostadsköp.

Sänkt ränta sätter snurr på ekonomin.

I dag befinner vi oss i en lågkonjunktur där många förlorar jobbet.

Snart går över 400 000 utan arbete. Det innebär att 8 procent av arbetskraften inom kort kommer att vara arbetslösa, en mycket hög nivå.

Läge för Riksbanken att trycka på gasen genom att sänka räntan. Det skulle spara jobb och mildra arbetslösheten, enligt Lars EO Svensson.

Det finns ingen inflation att bekämpa idag. Den är 0 procent. Därför skulle man utan problem kunna gasa genom att sänka räntan.

Den 0-procentiga inflationen kostar, säger Lars EO Svensson. Priset kan mätas i antal förlorade jobb.

Så här resonerar han: Om Riksbanken inte hade börjat höja räntan igen sommaren 2010 då hade vi haft 1 procents högre inflation idag. Det motsvarar 1,3 procents lägre arbetslöshet. Och det är lika mycket som 65 000 jobb.

– 65 000 jobb, det är vad den strama penningpolitiken kostat sedan sommaren 2010, säger Lars EO Svensson.

I dag skulle en sänkt ränta också sänka värdet på kronan. Hög ränta innebär att kronan blir dyr och därmed blir svenska exportvaror dyra utomlands. det missgynnar jobben i industrin i Sverige.

– Det var en välsignelse för hela ekonomin att kronan var så svag under krisen 2008 och 2009, säger Svenssson.

Dagens dyra krona är ytterligare ett skäl för att sänka räntan, menar han.

– Några företag skulle överleva och en del multinationella företag skulle inte flytta jobben härifrån till andra länder.

Riksbankens majoritet försvarar den högre räntan med att hushållen har för stora skulder. Om räntan sänks kommer hushållen att låna ännu mer till att köpa bostäder – och därmed bygga upp en skuldberg som på sikt kan hota stabiliteten i ekonomin.

Det här resonemanget underkänner Lars EO Svensson. Räntan är ett trubbigt verktyg om man vill komma tillrätta med hushållens skulder. Räntan har en mycket liten effekt, det visar till och med Riksbankens egen utredning, enligt Svensson.

Ett räkneexempel: Utredningen visar att om Riksbankens styrränta ligger 1 procent för högt så sjunker bostadspriserna och hushållens skulder med 2 procent. Men samtidigt faller tillväxten i ekonomin och hushållens inkomster med 1 procent. Dessutom blir arbetslösheten 0,5 procent högre. Vilket motsvarar 25 000 jobb.

Alltså: enligt Riksbankens egna uträkningar kostar det 25 000 jobb att minska hushållens skulder med 1 procent.

Därför är räntan ett trubbigt vapen mot att hushållen drar på sig för stora skulder i förhållande till sina inkomster, enligt Svensson.

– Man vinner ingenting som motsvarar kostnaderna. Man får bara lägre inflation och högre arbetslöshet.

Nu vill Lars EO Svensson sänka Riksbankens styrränta så att inflationen verkligen når upp till 2-procentsmålet. Det skulle betyda fler jobb och lägre arbetslöshet.

Att Riksbanken missar 2-procentsmålet är inget nytt. Det har man gjort hela tiden sedan 1997.

Sedan dess har Riksbanken genom styrräntan tryckt ner inflationen till att hamna på ett genomsnitt på 1,4 procent..

Om Riksbanken hade prickat in målet på 2 procent hade i genomsnitt 38 000 personer per år sluppit arbetslöshet, enligt Svensson. Riksbanken fullgör inte sitt uppdrag från Riksdagen, anser han.

– Vårt mandat går ut på att hålla prisstabilitet och högsta hållbara sysselsättning. Vi ska stabilisera inflationen runt inflationsmålet och arbetslösheten runt en långsiktigt hållbar nivå. Där har vi inte lyckats.

Läs mer:


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

DA-fotograf kan prisas på ”Årets Bild”

En av de nominerade till den prestigefyllda Årets Bild är Dagens Arbetes fotopraktikant Lina Larsson.

Pappersarbetare andades in livsfarlig gas

ArbetsplatsolyckaAspa bruk i Olshammar står still sedan gasläckan på söndagen. – Det är mycket som snurrar i huvudet på folk, säger Sonny Johansson, arbetsställets huvudskyddsombud.

”En enorm upprättelse”

Nazisten som trakasserat och hotat DA:s chefredaktör Helle Klein och två andra kvinnliga opinionsbildare döms till sex månaders fängelse.

Äntligen! Nu öppnar sågen på Seskarö igen

För tolv år sedan lades sågen ner. Men Seskaröborna gav aldrig upp. Tillsammans har de kämpat för att väcka den till liv igen.

En bra svets låter som en arg humla

Tips från proffsetSvetsaren Luis Olivares tycker inte alls att det är svårt för den som vill att lära sig svetsa – var bara nyfiken och våga.

Avtal 2020

Vem vinner matchen?

Avtal 2020Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

Avtalsrörelsen från a till ö

OrdlistaVad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Kampen om flexibiliteten har börjat – igen

PERSPEKTIVArbetstid, bemanning, lön. Där står slaget om flexibiliteten. Om den handlar avtalsrörelsen, skriver DA:s Harald Gatu.

”När ska de som är sjuka kunna lita på välfärden igen?”

DebattVälfärd är plötsligt ordet på alla politikers läppar. Bra så, men vi måste också kunna lita på att vi får del av den, skriver Thomas Nilsson, ordförande i Pappers avd 11.

4

Ladda ner Dagens Arbete nr 1 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Knarket i industrin

”Utan rehabilitering föds farlig tystnadskultur”

DebattLagstiftningen måste bli tydligare på vilket ansvar som åligger arbetsgivarna om de inte förstår fördelarna att agera på ett ansvarsfullt och humant sätt, skriver Erik Arnberg, som bland annat jobbat med rehabilitering för SSAB.

Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

EnkätHur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

Måste jag kissa när andra ser på?

Koll påDrogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten?

7

Maries son dog av en överdos

Marie hade förberett sig på det värsta. Men när sonen Pontus varit drogfri i flera veckor började hon hoppas.

Efter överdosen – här möts Viktor och Marie

DA dokumentärMarie förlorade sin son Pontus i en drogöverdos för snart två år sedan. Viktor, hans kompis, tog också en överdos vid samma tid, men överlevde. DA var med när de möttes igen, ett och ett halvt år efter Pontus begravning.

”Jag vill försöka vara drogfri”

Viktor fuskade sig genom drogtest flera gånger. Efter en överdos kom vändpunkten. Kompisen Pontus hade inte samma tur. Han dog.

1

Årtiondets första utmaningar är här

KRÖNIKADet är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Skyddsom­buden är livsviktiga

KRÖNIKASedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

KRÖNIKAArbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav.

”Därför ska du inte proteströsta på SD”

DEBATTLåt mig berätta vilken politik Socialdemokraterna vill genomföra – och hur SD röstat i viktiga frågor som rör din ekonomi och ditt arbetsliv, skriver Ermine Khachatryan (S).

4
Foto: Adam Daver

En sista vända med svarven

ÖgonblicketKlockan är 13.41 på Xylem Emmaboda

”Det är en jävla tur att det finns händiga människor”

KRÖNIKAMarcus Raihle inser sina begränsningar när det kommer till att fixa saker.

”Jag trodde att jag skulle dö”

GasutsläppSkyddsmasken hjälpte inte. Claes Karlsson fick ingen luft och sprang för sitt liv. – Jag tänkte bara bort, bort, bort, säger han.

Mer nerv, mindre splatter

SKRÄCKFILMModern skräck drar samtiden till sin spets. Visst är filmerna fasliga, men också underhållande. Och framför allt säger de någonting om världen i dag.

”Plötsligt leder småbrister till en allvarlig olycka”

DA MÖTERMichael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

Nu drömmer han om ett ännu större legobygge

VAD HÄNDE SEN?Legofabriken är fortfarande det största skogsarbetaren Anders Nilsson hittills byggt. Men nu hoppas han kunna överträffa den med ett drömprojekt.

När kan jag gå i pension?

FRÅGA OM JOBBET | NYA REGLER Det talas om en ny pensionsålder men jag kan inte räkna ut om jag påverkas. Det verkar som om det är flera åldrar som diskuteras. Jag är född 1962 och vill veta vad som gäller.

1

Så får du rätt pengar

Koll på Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du som kan kolla att det blir rätt. Vi hjälper dig!

Barhäng i gamla fabriken

INDUSTRIDESIGNI Ungerns huvudstad Budapest får fallfärdiga industrilokaler i stadens centrum nytt liv genom fenomenet romkocsma. De så kallade ”ruinbarerna” har blivit en av stadens främsta turistsensationer.

MBL får liv i poesin

Ombudsmannen Tomas Lundmark vet vad som rimmar på bemanningsanställd. Nu bokdebuterar han med en samling dikter om arbetet. Alla på rim såklart.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.