Industriarbetarnas tidning

Plastleksak på allvar

19 mars, 2013

Skrivet av Malin Timan

75 år har gått sedan det allra första bordshockeyspelet byggdes, 30 år sedan sportens första Sverigemästerskap anordnades. Sågverksarbetaren Pontus Eriksson har varit med i alla, vunnit fem VM-guld och är känd som en av sportens mest taktiskt drivna spelare. Pontus Eriksson berättar om …

Profilen

  • Namn: Pontus Eriksson.
  • Ålder: 44 år.
  • Bor: Radhus i Skinnskatteberg.
  • Intressen: Spelar bordshockey på elitnivå och är en elitmotionerande cyklist. Både bordshockeyn och cyklingen innebär många och långa resor, något som också är ett intresse.
  • Yrke: Arbetar på Setra Sågverk i Skinnskatteberg sedan 1986.
  • Meriter: Är en av fyra personer som spelat alla 30 SM som gått i bordshockey och anses vara en av bordshockeyhistoriens mest erfarna och taktiskt drivna spelare. Med på meritlistan finns också fem VM-guld, ett EM-guld och vinster i bland annat Oslo Open, Boston Challenge och Canada Challenge.
KÄRLEKEN TILL BORDSHOCKEY

En leksak tänker väl de flesta, men när man sätter sig in i spelet är det faktiskt väldigt intressant.

När jag var liten hade i princip varenda unge ett hockeyspel. Vi spelade verkligen jämt och hade turneringar hemma hos mig. Sen dök den där annonsen upp, den i Aftonbladet om att det första Sverige-mästerskapet i bordshockey skulle hållas. Farsan tyckte inte alls att jag skulle vara med men till slut fick jag honom att skjutsa mig till Stockholm. Jag var supernervös, men det var kul, riktigt kul. Så roligt att jag sedan dess inte har missat ett enda SM. ”

ATT BEHÅLLA SITT FOKUS

Vill man nå toppen måste man utmana toppen. Det går inte att sitta i lilla Skinnsberg och bli bäst. Så fort jag kunde tog jag därför körkort och började åka runt på tävlingar i hela Sverige, men det var först när jag gjorde lumpen i Umeå som allt tog ordentlig fart och jag kunde för första gången kvala till VM. Det har tagit oändligt mycket tid att bli bra, lika mycket som vilken annan elit-idrott som helst. Jag har tränat teknik och taktik förstås men det är också en psykiskt påfrestande sport.

Om man är fullt fokuserad kan man lyckas hinna väja för de finter som motspelaren gör, och när man kommer långt i tävlingen är det helt och hållet ett psykologiskt spel.”

JOBBET PÅ SETRA SÅGVERK

Det var egentligen en slump att jag hamnade på sågverket första gången. Jag var 18 år och hade precis gått ut skolan när Arbetsförmedlingen ringde och sa att de behövde folk på sågen.

Jag hakade på och förutom ett år i lumpen har jag varit där sen dess. Allra längst tid har jag jobbat i justerverket. Mycket är annorlunda nu, men på den tiden var det ett monotont jobb och då var det självklart viktigt att ha bra jobbarkompisar. Det har jag hela tiden haft och därför trivts. Det där med karriär har aldrig varit viktigt för mig.

Jag har alltid varit så fokuserad på min fritid att jobbet blivit något jag gjort för att kunna ha råd med allt det andra.”

HOCKEYSPELSDÖDEN I SVERIGE

Östeuropa tar över bordshockeyn. Spelarna är unga och snabba och jag hänger inte med längre. Det gör inte resten av Sverige heller. Vi behöver en generationsväxling, men ärligt talat tror jag inte att den kommer.

Hockeyspelet är inte den naturliga leksaken längre och jag tror faktiskt att de riktigt unga nu för tiden är för bekväma. De vill ha direkt respons. Det får de från tv-spel, inte från bordshockey. När jag var liten var det bara envishet, tålamod och träning som gällde. Med det fick vi också fokus, koncentration och snabbhet.

Det är ju inte för intet som sporten kallas schack i 200 kilometer i timmen.”

Du kanske också vill läsa…

Tälj din egen kaffeskopa

Tälj din egen kaffeskopa

Skopa upp morgonkaffet med något du tillverkat själv. Virkesmätaren Ulf Palo visar hur.

Högt över jobbet

Högt över jobbet

När processteknikerna Patrik
Carlsson och Erdin Caliskan får flyga tänker de inte på någonting annat. Kanske allra minst på tvätt- och blekeriavdelningen på Värö, där de annars arbetar.

De gamla och havet

De gamla och havet

Fotografen Kicki Lundgren intresserar sig för hur det är att bli äldre och hur kroppen – och vår syn på den – förändras. Se hennes bilder ur projektet Los Viejos.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

DA träffade Simon Stålenhag hösten 2015, när han nått framgångar med boken Ur varselklotet. Nu har tv-serien som baseras på hans böcker premiär på Amazon Prime.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

”Se på mattorna, det är jag”

”Se på mattorna, det är jag”

Märta Måås-Fjetterström anade inte att hon skulle bli en av landets främsta textil­konstnärer. Hon visste bara att hon var tvungen att gå över gränsen

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.