Industriarbetarnas tidning

LO vill ha hårdare koll på arbetskraftsinvandring

29 maj, 2013

Skrivet av Fredrik Johansson

Det finns allvarliga brister i dagens regler för arbetskraftsinvandring, hävdar LO i en ny rapport. Nu kräver organisationen ett system som garanterar utländsk arbetskraft de villkor som gäller på svensk arbetsmarknad.

I rapporten sägs att de reformer som infördes 2008 för att underlätta för arbetskraftsinvandring inte fungerar som det var tänkt. Bland annat är det svårt att hindra oseriösa arbetsgivare att ta in utländsk arbetskraft som sedan får jobba under sämre villkor än de lovats. LO menar också att den form av efterhandskontroller som nu används även slår mot arbetstagarna. Det sätter dem som kommit hit i en besvärlig situation.

Sverige som land tjänar på öppenhet och rörlighet över gränserna, enligt LO. Man anser dock att det nuvarande systemet helt måste göras om så att utländsk arbetskraft redan vid gränsen till Sverige kan garanteras sina rättigheter. Bland annat behövs bättre kontroller av de som ansöker om att ta in arbetskraft. Det menar LO skulle minska möjligheterna att använda utländsk arbetskraft för att dumpa löner och arbetsvillkor.

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö säger att det i grunden handlar om att kunna ge ett skydd åt de som kommer hit och jobbar samt att skydda de svenska kollektivavtalen. Om hur arbetskraftsinvandringen ska kunna fungera bättre, inte om hur många människor som kommer hit.

– Det här handlar verkligen inte om att vi vill begränsa invandringen.

Han nämner fallet med de kamerunska skogsarbetare som DA tidigare rapporterat om. För att facket ska kunna driva juridiska processer i sådana situationer måste myndighetskontrollen bli bättre, enligt Per-Olof Sjöö.

– Det har ju visat sig att många lockats hit under falska förespeglingar som sedan inte visat sig gälla.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.