Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Foto: THOMAS H JOHANSSON

”Bryt mönstret” – forskarnas recept för kreativa jobb

Dra fram en vattenpistol eller bjud kollegan på en 
godisklubba. Och må bättre. Att bryta mönster 
på jobbet minskar risken för att bli stressad. Men 
är det verkligen så enkelt? I belysningsfabriken får 
vi veta om forskarna vet vad de pratar om.

Lek mer – och 
våga misslyckas

  • Välj en ny plats i lunchrummet, gå på ett möte i stället för din kollega, byt platser i produktionen, ta en ny väg till jobbet eller dansa under pausen.
  • Censurera inte varandra. För att få till ett företag med högt i tak går det inte att vara negativ i onödan. Lyssna på varandra och säg aldrig att något redan är gjort.
  • Våga misslyckas. Kreativitet är att våga ta tag i något som är nytt och okänt. Nya bra idéer föds ofta ur misslyckanden. 
  • Lek mer på jobbet. Få kollegorna att leka hela havet stormar under lunchen. Eller starta en tävling med dem som står närmast i produktionen och bjud vinnaren på klubbor. Se till att skratta och gör jobbet, med en liten twist.

Amatörgjorda akvarelltavlor hänger snett längs korridorernas väggar och Landskronafabriken Thorns egen belysning visas stolt upp på väg in till företagets ekande hjärta. I lokaler byggda för drygt 700 arbetare finns nu 180 kvar. Radioapparater kämpar för att överrösta maskinernas pulserande. Retro FM, den enda kanal som hittas i lokalen, spelar Creedence och antenner rättas till när bruset tar över. Där, mitt på golvet, står Gösta Svensson. Han som presenterar sig som Thorns egen uppfinnarjocke. En som efter 47 år på jobbet har roligare för varje dag som går. Det finns bara ett svar på varför det är så. Erfarenhet.

– Det är det som behövs för att kunna se alla fel och det är därför jag har det bra.

Stolt visar han upp sin senaste uppfinning, ett enkelt rör av plast som löst stora problem. Personalens händer som tidigare hade förhårdnader och valkar efter att ha snurrat hårda gummisnoddar runt kabelbuntar tusentals gånger, känns nu bättre. Gösta fortsätter berätta om hur lönsamheten skulle kunna öka om bara maskinerna byggdes om en aning, om det nya projekt han planerar att göra för att höja säkerheten i måleriet och hur viktigt det är att någon hinner ta över stafettpinnen innan hans dagar på fabriken tar slut.

Gösta Svensson är precis en sådan arbetare som kreativitetsforskarna anser att alla ska vara. Kreativ. Nytänkande. Tar vara på kunskapen han har samlat på sig efter alla år på företaget och gör något utöver det vanliga. Kreativiteten på jobbet ger honom dessutom energi till att efter jobbet orientera, sjunga med sin dotter, se på hockey och komma tillbaka dagen efter med energi till nya projekt.

Samuel West och Farida Rasulzada forskar båda två om kreativitet och har matat mig med information om vikten av kreativa arbetsplatser. De menar båda att alla arbetsplatser har potential, att saker och ting bara handlar om hur väl varje person förvaltar sin egen kreativitet. På en bra arbetsplats censurerar inte personalen varandra, säger Farida. Ingen får säga att något redan är gjort eller vara negativ i onödan. För att få fram den förändringen måste mönster brytas. Det kan handla om att platser inom produktionen byts en dag, att någon plötsligt drar i gång hela havet stormar runt fikabordet, eller att morgonrutinerna en dag är annorlunda och vägen till jobbet ny.  

– Det handlar väldigt mycket om att öppna upp sig för nya idéer. Resten löser sig lite av sig självt.

Samuel West anser i sin tur att jobbet ska göras till en lek. Ordentligt, men med en twist. När han själv packade upp varor på Systembolaget började han och hans kollega att ge varje tom kartong en ”kung fu-spark”. Och piloten han berättar om gjorde sitt jobb roligare genom att rappa ut den annars så tråkiga säkerhetsinformationen.

Jag följer IF Metalls klubbordförande Simon Andrijevski vidare in i fabriken. Han förstår kreativitetsforskarna, i teorin, men menar att det de säger är alldeles för svårt att genomföra i praktiken. Att det är svårt medger till och med Samuel West. Företag pratar gärna om att de vill ha en kreativ miljö, men har svårt att gå från ord till handling.

– Till och med i Nordkorea pratar man om att man vill ha innovativa arbetare. Men vad händer?

På Retro FM har Creedence övergått till Elvis. Pia Jacobsson stänger av sin röda spelare när vi närmar oss. Radion och kollegan Helga Andersson bredvid är det som håller henne vid liv om dagarna.

Helga undrar om forskarna verkligen sett hur det ser ut i verkligheten. Hur hon efter 33 år i fabriken nu plötsligt ska hinna skriva i allt arbete hon gjort. Minut för minut. Hur hon ska fylla i den vita synliga tavlan med grön penna de timmar som hon klarat målen. Röd penna när hon inte gjort det. Hur hon ska jobba hårdare än någonsin och aldrig röra sig från sin plats.

Nej, i det verkliga livet finns det inte längre tid för lek, säger hon. Men den har varit där. Innan produktionskraven blev övermänskliga och en gemenskap fortfarande var naturligt. Och ingen av dem jobbade ett dugg mindre då än vad de gör nu, det är hon övertygad om.

– Nu vill de att jag ska vara en robot, men ingen har tid att smörja mig, säger Helga och ler trött.  

Fabrikschefen Patrik Källåker erkänner att han och de andra från ledningens sida inte är tillräckligt lyhörda alla gånger. Det svåra med att vara arbetsgivare menar han ligger i att få alla att vilja öppna ögonen och våga berätta vilka förbättringsmöjligheter de ser.

Gösta Svensson fingrar på det presentkort han fick när han vann förslagsverksamheten 1997. Det på sjuttiotusen kronor som han och en kollega delade på efter en idé som företaget inte kunde motstå. Men att få pengar för bra och kreativa idéer är sedan länge borta. Patrik Källåker saknar det inte alls. Tvärtom tror han att det är mer motiverande att känna att någon lyssnar på ens förslag i stället för att smussla ner en lapp i en låda.

– Alla är inte som Gösta. Det viktigaste är att vi möter alla medarbetare, också de som är blyga och tillbakadragna, så att de får möjlighet att berätta om sina idéer på sitt eget sätt.  

Gösta Svensson skruvar upp ännu ett skydd vid en monteringsbänk, ännu en sak han kommit på för att få personalen att må bättre och produktionen att flyta på smidigare. Tvärtemot Patrik Källåker tror han inte att någon tjänat på att ta bort förslagsverksamheten.  

– Jag tror att de sköt sig själva i foten när de tog bort det faktiskt. Pengarna spelar egentligen ingen roll. Men gesten. En uppmuntran för kreativitet.

Trots de praktiska svårigheter som finns med att vara kreativ på jobbet står både Farida Rasulzada och Samuel West på sig. Åtta timmar om dagen. En tredjedel av livet. Om den tid som arbetet kräver också får vara en tid för kreativitet kommer arbetsplatserna göra större framsteg och livet utanför automatiskt fyllas av mindre stress och färre depressioner. En sak är de båda överens om. Alla tjänar på kreativa arbetsplatser.   

Läs mer: Ditt arbete

Malin Timan

Läs mer från Dagens Arbete:

Kärt återseende. Iyad Ben Khadra kallar Fredrik Johansson för sin bror och lärare. Foto: David Lundmark

Utbildningen som ger jobb direkt

ArbetslyckaDagen efter att utbildningen i Eksjö var klar hade Iyad Ben Khadra jobb på ett trähusföretag. Men han är inget undantag.

Sara Elvelin hör till de anställda som valt färgglada arbetsbyxor. Foto: Tomas Bergman

Här får alla ­välja sina ­arbetskläder

ORDNING OCH REDARosa arbetsbyxor? Inga problem på Svalson i Öjebyn, som tillverkar bland annat specialbyggda balkongräcken. Här får de anställda välja ur ett stort sortiment arbetskläder - och det finns alls inte bara herrmodell.

”Handsken hjälpte mig tillbaka”

Blodkärlet sprack och en blodpropp slog ut Daniel Nilssons hand. En superavancerad servohandske gav honom en ny chans i arbetslivet.

Avtal 2017

Lär dig tala avtalssvenska

OrdlistaVad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra. Från a till ö.

Små portioner på nattens meny

SkiftarbeteNär tröttheten kryper på är det lätt att sukta efter fett. Men pizzan i slutet av ett nattskift är inte vad kroppen behöver – i stället ska du äta så lite som möjligt efter midnatt.

Sluta att täcka upp för andra

FRÅGA OM JOBBET Dagens Arbetes expert psykologen Jonas Mosskin reder ut vad du kan göra när jobbarkompisen inte gör sitt jobb.

Illustration: Jens Magnusson

"Företaget hjälpte mig 
inte när jag mådde dåligt"

Fråga om jobbet"Vad kan man få för hjälp om man mår dåligt psykiskt?", undrar en läsare som kontaktat redaktionen.

Underhållsarbete är risk för het ånga, skärskador, klämskador och att jobba med dödligt tunga saker. Här förbereds lyft av en 20 tons pick-upvals. Foto: ANDERS ANDERSSON

På Stora Enso i Hylte är det tufft att vara säker

ArbetsmiljöBorta är tiderna när det var macho att utan sele klättra på såphala valsar. På Stora Enso i Hylte, firade underhållsavdelningen förra månaden 1 000 dagar utan olyckor.

Så höjer du din lön

Proffsen tipsarTvå fackliga rävar ger sina hemliga tips.

Foto: ANDERS ANDERSSON

Hylte vann friskvårdstävling

ArbetsmiljöSegrarna i Stora Ensos friskvårdstävling är korade. Utmaningen har lockat 1 500 personer i 145 lag. "Ut och promenera!" råder Raymond Berntsson från vinnarteamet "Murphys lag".

Komma ut på jobbet

Komma ut på jobbet? – vi ger råd

DilemmatHur ska man våga komma ut på jobbet? Vi bad tre experter om råd.

Illustration: JENS MAGNUSSON

Så klarar du de mörka månaderna

Trött? Dela inte säng med surfplattan. Här är bästa tipsen mot höstdeppigheten.

Ständigt beredd – utan betalt

Som bemanningsanställd kan du få sitta redo vid telefonen hela dagen, för att sedan ringas in på kvällen. Men hur tillgänglig behöver du egentligen vara?

Det vimlar av transportband på Stora Enso i Skene, därför finns det säkra övergångar. Tryck på grön knapp, när ljuset är fast grönt står bandet stilla, återställ med röd knapp. Foto: ANNA SIGGE

Olyckan blev en viktig påminnelse

ArbetsmiljöStora Enso i Skene är i toppklass på arbetsmiljö, ändå hade man i vintras ett tillbud som kunde ha blivit en dödsolycka. Det ruskade om alla på wellpappfabriken.

Inhyrd? Kolla att du har rätt lön

Inhyrd?Kolla att du har rätt lön!

Så stoppas mobbningen på jobbet

DA reder utFick du inte vara med på senaste löneökningen? 
Behandlar chefen dig orättvist? Eller är du utfryst av kollegorna? Det finns hjälp att få. Sök upp någon du 
litar på och se till att den onda spiralen vänder.

Det gäller för Jaana Kuusisto att tänka på blodsockret. En kort paus med ett äpple och ett glas vatten är ibland allt som behövs. Foto: VIKTOR FREMLING

”Viktigt att berätta om sin diabetes”

Ditt arbeteSkiftarbete passar illa för den som har diabetes. Men Jaana Kuusisto vet hur man får det att fungera. – Berätta för dina arbetskamrater om du får diabetes. Då kan omgivningen ta hänsyn och hjälpa dig när det behövs.

Avtal löper ofta över flera år. Här jämförs hur mycket de senaste sex avtalen har gett i löneökning i snitt per år för facken inom industrin.

Så blev lönen i senaste avtalet

Avtal för avtalEn ny, högre lönegrupp för stålarbetarna. Hållbart arbete i fokus på allokemiska avtalsområdet. Extra påslag för de lägst avlönade tekoarbetarna. Här är de viktigaste nyheterna i de åtta avtal som IF Metall hittills har tecknat.

”Det har varit just sådana här gôrkonstiga grejer, som ketchup och senap och sådant. Men det kan ju vara precis vad som helst!” säger Laila Gustafsson. Hon jobbar som städerska på väveriet men hoppar ibland in i butiken också. Foto: THEO ELIAS

Jörgen snurrar fram skratten

”Modheses Hyperbingo” har sålt slut igen. Varje fredag lottar 
Jörgen Modh ut den hemliga lådan på Klässbols linneväveri. 
I den kan det finnas lite vad som helst.

Rickard Forslund vill få andra att sluta ta risker som han själv tog före  olyckan. Foto: OLA HÅKANSSON

"Jag hade kunnat vara ett dödsfall i statistiken"

MÖTE MED Rickard Forslund från Sunne jobbade med motorsågen genom trädet. Samtidigt tryckte skördaren stammen åt det håll den skulle falla.

Carina Johansson på kablageavdelningen har jobbat på Rimaster nästan från första början. ”Ett bra jobb, vi på golvet har mycket att säga till om.”
IF Metallklubbens ordförande Göran Ulvan: ”Viktigt att medlemmarna får genomföra de förbättringar man själva föreslagit.” Foto: THEO ELIAS

Bättre verkstad med en ledning som lyssnar

INFLYTANDETvå tuffa kriser – men Rimaster i Rimforsa har överlevt.  – Vi är ett starkare företag i dag tack vare att personalen ges inflytande, säger IF Metallklubben.

Matilda Granqvist och Christoffer Boström är   två av 400 arbetslösa ungdomar som antogs till Volvosteget. Fast någon garanti för jobb  efter utbildningen finns inte. ”Jag tar det i så   fall som en bonus”, säger Christoffer.  Foto: JESSICA BENTSEN

Unga får utbildning på Volvo

Volvo behöver ungdomar. Ungdomar behöver jobb. Den ekvationen ledde till projekt Volvosteget där Volvokoncernen betalar arbetslösa ungdomar för att utbilda sig till industriarbetare. Men några jobb kan ändå inte lovas.

Lita inte på tysta överenskommelser

Att missköta arbetstiderna kan leda till att du får sparken. Men det är inte bara de skrivna 
reglerna på en arbetsplats som har betydelse för om du får ta en extra paus.

Sparkad när hon gjorde som andra

ArbetsrättKan du ta en paus när det uppstår en lucka? Gå hem när arbetet är klart? De flesta arbetsplatser har oskrivna regler om vad som är okej att göra och inte. Men se upp! Oskrivna 
regler kan vara farliga. Vi förklarar varför.

Gravid kan kräva giftfritt på jobbet

DA REDER UTGravid? Grattis! Nu måste arbetsgivaren gå igenom 
arbetsmiljön så att den inte skadar dig eller ditt barn. Buller, vibrationer, kemikalier och tung belastning är 
exempel på sådant som kan vara farligt. Den arbets-
givare som slarvar med detta kan bötfällas.

Felicia fick dra ner på precis allt när inkomsten sjönk från 20 000 till 0 kronor i månaden. Foto: REBECKA UHLIN

Halva lönen ger ingen trygghet

A-kassa Avgiften ska bli lika för alla men varken ersättningsnivåer eller arbetsvillkor ska ändras. Felicia var medlem i både fack och a-kassa när hon blev varslad på Volvo i Umeå. Men när hon kontaktade a-kassan för att få pengar fick hon inte ett öre. Hon hade inte jobbat tillräckligt länge.

Robin Zackrisson.  Foto: OLA HÅKANSSON

"Här blir det mycket problemlösning"

Möte medRobin Zackrisson som fått nytt jobb på Marin och Fritid efter att Volvobussar i Säffle lagt ner

Sedan 1 april kostar GS a-kassa det 320 kronor i månaden. Madde Johansson (till vänster) och Marie Carlberg jobbar deltid, men måste ändå betala full avgift. Vilket skydd den ger är det få som vet. ”Jobbar du skift här får du bara halva inkomsten i a-kassa om du blir arbetslös”, säger Johnny Bergman. Foto: Mikael Ljungström

”Högt pris och dåligt skydd"

A-kassanDen första april blev det 100 kronor dyrare att vara med i GS a-kassa. Mari­e Carlberg och Madde Johansson betalar gärna för trygghet, men tycke­r att priset är högt och skyddet är dåligt

Risade stråk skonar både kropp och mark

Arbetsmiljö Bättre för marken och maskinerna. Troligtvis bättre även för människan i maskinen. Alla verkar vara vinnare när arbetslagen i skogen risar basstråken ordentligt. Johan Boström ställde upp som testpilot när Stora Enso mätte kroppens påfrestningar i skotaren.

Foto: REBECKA UHLIN

’’Glad att jag vågade säga ifrån’’

Diskriminering35-åriga Florentina fick veta att hon var för gammal för jobbet på Adecco. Men hon gav inte upp. Nu blir fallet en rättssak.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.