Industriarbetarnas tidning

Europafacket anmäler EU-kommissionen

12 september, 2013

Skrivet av

I går talade EU-kommissionens ordförande högtidligt om vikten av en social europeisk modell.  Samtidigt bryter han mot reglerna genom att vägra lägga fram en lag om stärkta fackliga rättigheter, hävdar Europafacket.

Den sociala dialogen vilar på tre ben:

1. Samråd med arbetsmarknadens parter inför ett ”socialpolitiskt” förslag (socialpolitik på EU-språk innefattar arbetsmarknadspolitik). Samrådet ska handla om vilken riktning förslaget kan ta.

2. Om kommissionen därefter anser att ett förslag bör skrivas, ska man åter igen samråda med parterna om innehållet.

3. Arbetsmarknadens parter kan sluta avtal. Dessa ska efter en någorlunda snabb och enkel process fastställas som direktiv av rådet. Direktiven måste medlemsstaterna sedan leva upp till.

Enligt Europafacket blir arbetstagarnas röst allt svagare i Europa. Den ekonomiska krisen används som ursäkt för att demontera fackliga rättigheter. Flera av de samråd som kommissonen enligt regelboken ska hålla med arbetsmarknadens parter genomförs inte, och de utredningar som görs i arbetsmarknadspolitiska frågor saknar insyn.

– Att man följer reglerna om de här samråden är viktigt för facket. Kommissionen lägger ofta ut sina undersökningar om hur det ser ut i medlemsstaterna på undersökningsföretag. Då får man kanske inte en hel bild, säger Åsa Janlöv, handläggare på de svenska fackens Brysselkontor.

Facken menar att EU-kommissionen inte respekterar den så kallade ”sociala dialogen” som står inskriven i EU-fördraget (se faktaruta). Över huvud taget står EU-kommissionen och dess ordförande José Manuel Barroso för en retorik som inte stämmer överens med verkligheten, anser facken. I går höll Barroso sitt ”state of the union”-tal, ett tal om läget i EU som riktar sig till medlemsstaternas invånare.

– Han pratade om att Europa ska fortsätta att jobba med en social modell där fack och arbetsgivare har inflytande. Men det enda som egentligen händer är att den sociala dialogen undergrävs och förstörs allt mer, säger Åsa Janlöv.

Facket anmäler nu kommissionen till den europeiska ombudsmannen. Anmälan är ett sätt att försöka lyfta frågan om fackens ställning på EU-nivå. Ombudsmannen har inga reella muskler, men kan efter en anmälan slå fast att ett fel begåtts och ge rekommendationer för vad som bör göras. Fackens anmälan tar fasta på ett lagförslag som handlar om stärkta rättigheter för anställda EU-medborgare. Kommissionen har inte följt reglerna och samrått med arbetsmarknadens parter om förslaget.

– Sammanfattningsvis kan man väl säga att Europafacket vill se en europeisk lagstiftning som ser till att så få arbetstagare som möjligt förlorar jobbet på grund av onödiga nedskärningar, säger Åsa Janlöv.

– Samarbete med facken ger bättre lösningar än om arbetsgivaren bestämmer själv. Förslaget säger också att om arbetstagarna väl förlorar jobbet, så ska arbetsgivaren under deras arbetstid ha sett till att de fått vidareutbildning, så att de fortfarande är attraktiva på arbetsmarknaden.

Enligt facken vägrar kommissionen dessutom att lägga fram förslaget inför EU-parlamentet. Detta trots att majoriteten i parlamentet krävt ett sådant lagförslag.

– Europaparlamentet har insett det faktum att färre arbetstagare förlorat sina jobb i de länder där arbetstagarna har stora möjligheter till påverkan, säger Åsa Janlöv.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?