Industriarbetarnas tidning

Så är dagsformen för alla bruken

9 december, 2013

Skrivet av

ABB

Figeholm

– Vi har gått rakt upp i himmelen, säger ordförande Dennis Bäckman. Vi har gått från tre- till femskift under året och räknar med att slå produktionsrekord under 2013. Vi har bara en enhet, komponent-enheten, som går lite trögt. Mindre roligt är att vi har 40 procent inhyrda.

ABSORBEST 

Kisa

Utvecklingskurvan fortsätter peka uppåt. Mycket att göra. Nya kunder på väg in.
 

AHLSTROM

Ställdalen

2013 ser bättre ut än fjolåret och vi får en produktionsökning också, meddelar ordförande Roland Ekeblad. Byggandet av en ny packlinje gör att framtiden ser än ljusare ut.

AHLSTROM MUNKTELL AB

Grycksbo 

Precis som tidigare år tuffar verksamheten på och man gör det resultat som förväntas. 
 

EDS BRUK HOLDING m fl

Alstermo

Produktionen med sina tre anställda har rullat på som i fjol. Ekonomiska bekymmer har dock gjort att bruket nu begärts i konkurs och är ute till försäljning.

ARCTIC PAPER

Grycksbo

– 2013 ser ut att bli ett riktigt dåligt år, säger ordförande Lars-
Göran Johansson. 

Största hotet är att koncernen inte håller ihop. Vad det innebär för framtiden är omöjligt att säga.  

Munkedal

Bruket ligger i vänteläge för att se vad som händer i branschen – finpapper är ingen hit i nuläget. Ordförande Jenny Jansson säger att det inte är ”det värsta året hon har varit med om”, men att läget är sämre än i fjol. Diverse investeringar, bland annat i rullpacken, tyder dock på viss framtidstro.

ATA TIMBER

Waggeryd Cell

Läget som i fjol. Produktionen 
löper på och bruket ligger på 
budget. Dock har en viss tröghet 
i orderingången infunnit sig och priserna ligger lite för lågt, 
menar ordförande Per-Jonny Krohn.

BILLERUD KORSNÄS

Frövi

Bra orderläge. Full beläggning. 

– Det går riktigt bra och vi kör så mycket vätskekartong vi kan, säger ordförande Pelle Eriksson. 

Gruvön

Massasidan går strålande, medan det bestrukna papperet är ett orosmoment med lite för få order. Som helhet går bruket bättre än i fjol och ser fram emot den kommande 300-miljonersinvesteringen på sulfatsidan.

Karlsborg

Läget ungefärligen lika som i fjol. Massabruket går för fullt, däremot är det lite lägre efterfrågan på säckpapper.

Korsnäs

Första halvåret gick riktigt bra. 2013 verkar bli tämligen lika fjolåret. Bra orderläge och en produkt, vätskekartong, som håller ställningarna.

Rockhammar

Lever i symbios med Frövi och är en kassako inom Billerud Korsnäs, enligt ordförande Daniel Fallqvist. Ska köra 84 000 årston CTMP-massa i år och nästa mål är 110 000 årston. 

Har fått en ny LC-raffinör på fiberlinjen för cirka 15 miljoner, och andra investeringar på lika mycket väntar.

Skärblacka

Förutom ett vanligt storstopp har man byggt om sodapannan i sju veckor, berättar Marie Olsén, ny ordförande på bruket. 

Hon tror ändå att 2013 blir i nivå med fjolåret eller snäppet under.

CASCADES

Djupafors

Den dåliga orderingången från i fjol håller i sig. Visserligen har man gått plus efter midsommar men första halvåret innebar en rejäl förlust.

– Tyvärr är ingen ljusning i sikte, säger ordförande Per Gustafsson.

FINESS HYGIENE

Kisa

Minskad orderingång redan efter sommaren, å andra sidan har man kört mer under sommaren än brukligt. 2013 blir ett sämre år än toppåret 2012, som blev ett av de bästa någonsin.

FISKEBY BOARD

Fiskeby

Stabilt läge. Bruket går ungefär som 2012 och nya investeringar på gång i form av ny arkpack och ny vattenrening (projektstadiet).
 

DALS LÅNGED COATING (fd Stenqvist) 

Dals Långed

Har anpassat skiftformen efter orderläget och gått ner från fem- till treskift. Det gör att 2013 ser lite ljusare ut än fjolåret.

 

DOMSJÖ FABRIKER

Domsjö

2013 startade sämre än fjolåret med en viss avmattning på viskos-sidan.

– Men det verkar har vänt nu, säger ordförande Ronny Hellström.

Etanol- och ligninproduktionen, särskilt ligninet, går bra och basen i företaget, cellulosan, funkar utmärkt.
 

DUNI

Dals Långed

Full beläggning och bruket har kört bättre än budgeterat. 

– Jag ser ljust på läget, hälsar Inge Larsson, ordförande.

Skåpafors

Ovisst läge. Bruket gör kanonresultat varje månad, men det som överskuggar allt är den kommande nedläggningen av airlaid-maskinen TM3, som berör 80 anställda. Maskinen är till salu, men om ingen köpare inställer sig släcks den ner 31 mars nästa år.

– Kvar blir då två tissuemaskiner och lilla airlaiden, säger ordförande Ulrik Jörback. 

När han började hade bruket cirka sexhundra anställda, nu finns det risk att man blir 95.
 

FITESA (f d Fiberweb)

Norrköping

Verksamheten i nivå med både 2011 och fjolåret. Ett kriterium på att det går bra är att fack och företag skrivit avtal på att köra vissa storhelger under den närmaste treårsperioden.

HOLMEN

Braviken

Med stoppet av en pappersmaskin försvann en tredjedel av årsproduktionen. På de 
resterande maskinerna rullar produktionen på. Det lutar dock åt ett sämre år jämfört med fjolåret.

– Ändå ser jag lite ljusare på framtiden igen, säger ordförande Kenneth Johansson.

Hallstavik

Övergången från standardtidningspapper till mer förädlade produkter fungerar bra.

– Vi har tre marknadsledande produkter och borde kunna höja produktionen, menar ordförande Aleksandar Srndovic. Vi har bra med order, men den nya organisationen efter de senaste neddragningarna ställer tuffa krav. Totalt sett ligger vi i nivå med 2012.

Iggesund

Produktionen snäppet över 2012. Att bruket fått en ny sodapanna märks. Produktionsrekord under sommarmånaderna. Oro för outsourcing av underhåll, terminal och hamn, kanske också förråd.

Strömsbruk

Har lagt ett jobbigt år bakom sig med 20-talet tjänster bort. Liten återbemanning och ökat framtidshopp. Bra produktion, även om några produkter inte går som tänkt, konstaterar ordförande Lars Ekengren.
 

LESSEBO BRUK

Lessebo

– Vi har det kämpigt, säger ordförande Lars Turunen. Fjolåret bjöd på konkurs och i år släcktes massatillverkningen ner och 32 man varslades. 

När detta skrivs är massaproduktionen i gång igen, men Turunen tycker det är svårt att sia om framtiden. Allt hänger på massan och massapriserna.
 

METSÄ BOARD

Husum

Stabilt läge och en satsning på nya produkten liner. På det stora hela hyfsat läge, trots att bruket är pressat av kronan och efterfrågan är ”långt ifrån bra”, enligt ordföranden Kenneth Olsson. Oförändrat läge mot i fjol.

METSÄ-TISSUE

Mariestad

Minst lika bra som i fjol, eller ”full skjuts”, som avdelningens ordförande Lars Persson uttrycker det. Och än ljusare ser det ut för 2014 med den nya 100-miljonersinvesteringen i en ny konverteringslinje. Dessutom blir det året-runt-drift på pappersbruket från årsskiftet.

Nyboholm

5-skift på rullmaskinerna och storhelgsdrift på pappersmaskinerna. Oförändrat mot i fjol, alltså. Produktionen har ökat jämfört med 2012.

– Allt ser bra ut, säger nye ordföranden Jimmy Gustafsson.

Pauliström

Stabila produkter och snäppet upp produktionsmässigt under 2013 jämfört med 2012, enligt nye ordföranden Petter Ytterell.
 

MONDI GROUP

Väja

Bra fart på produktionen och orderläget ser ungefärligen lika ut som i fjol. Vi ”tuffar på”, som ordförande Jennie Söderman säger.

Örebro Pappersbruk

Läget 2013 betydligt sämre än i fjol. Lägre volymer totalt. Stagnerad marknad, ökad konkurrens och tappade kunder har lett till varsel för 20 pappersarbetare.

MUNKSJÖ

Aspa

Efter en seg start på året har andra och tredje kvartalet gått riktigt bra. Ordförande Jan-Christer Sjölinder tror på ett bättre resultat än i fjol.

Billingsfors

Finska Ahlstrom är nya ägare till alla tre Munksjö-bruken. De röda siffrorna från i fjol är borta och efter ett svagt första halvår har resultatet blivit allt bättre.

– Jag tror på ett mycket bättre 2013 och att vi nu är på rätt väg, säger ordförande Jan Roger Wennersten.

Jönköping

Efter en lite större dipp än normalt i januari och februari har produktionen rullat på bra.

– Man behöver inte få ont i magen när man ser siffrorna, säger sektionsordförande Christer Fransson. Ett gott tecken är också att bruket fortsätter med fyrskift.
 

NORDIC PAPER

Bäckhammar

Fjolåret var ett toppår och bruket går nästan lika bra 2013. Dessutom har man lyft koncernmässigt också, säger ordförande Per Gustafsson. 

Säffle

Uppåt värre. Produktionen flyter på med bra orderläge.

– Allt går över förväntan, säger ordförande Lennart Stenholm. Vi kommer att göra vinst i år. Bruket sliter samtidigt med en ny, slimmad organisation efter det att 30-talet anställda fick lämna bruket förra hösten.

Åmotfors

Bra orderingång och bra priser. Totalt sett bättre än fjolåret som i sin tur var bättre än 2011. Går tre-skift på PM1 och femskift på PM6.
 

OPPBOGA BRUK AB

Oppboga

Går något sämre i år än 2012. Lite stillestånd under första halvåret men för närvarande är orderläget ljust, rapporterar Mikael Svensson, ordförande. ”Det rullar på.”

ROTTNEROS

Rottneros

Precis som tidigare går CTMP-massan med förlust och slipmassan med vinst. Den senare produktionen har varit nedläggnings-
hotad men får nu vara kvar. Totalt sett går Rottne bättre än 2012 och nästa år planerar bruket att gå upp på sex skiftlag, så framtidstro finns.

Vallvik

Har dragits med diverse produktionsstörningar under året.

– Annars skulle vi göra ett betydligt bättre resultat, säger ordförande Thomas Wasberg. Vi producerar för lite i förhållande till vad vi skulle kunna sälja. Fabriken ska nu trimmas att öka produktionen.
 

SCA

Lilla Edet

Har tappat en del order och går sämre än 2012. Ordförande Ulla Linnarsson har ingen förklaring till varför läget försämrats. Nytt lönesystem på gång.

Munksund

Inget toppår, men hyfsat och bättre än fjolåret. Stabil produktion och lyckad uppstart för nya mesaugnen.

Mölnlycke

Produktionen bara ökar och 2013 blir än bättre än i fjol.

– Vi har en utvecklingskurva som pekar rakt upp och jag ser ingenting som bryter den trenden, säger ordförande Håkan Lindqvist. 

Mölnlyckefabriken, som ingår i SCA Hygiene Products, har sina kunder inom sjukvård, äldrevård och apoteksvärlden och till produkterna hör bland annat hygienlakan, tvättvantar med mera. 

Obbola

Stabil produktion. Något bättre än fjolåret, men inte på topp. Första halvåret 2013 gick ganska knackigt men därefter har det varit en bra period. Facket när förhoppning om ett nytt kokeri som ska stärka bruket på sikt.

Ortviken

Kör det man kan och säljer. Huserar dock i en bransch (tidnings/magasinspapper) där efterfrågan sjunker för varje år. Försämrat läge gentemot 2012.

Östrand

– Vi hamnar på budget i år och massapriset är på väg upp, säger Lars Jonsson, ordförande. 

Han menar att bruket gör ett bättre år än i fjol. Fortfarande lite för stark krona för att han ska vara riktigt nöjd.
 

SMURFIT KAPPA

Piteå

Om 2012 var helt okej utifrån konjunkturen är 2013 snäppet bättre. Verksamheten rullar på, kort sagt.

Timsfors

2012 blev det bästa i konverteringanläggningens historia och även 2013 ser resultatmässigt att bli jättebra, enligt ordförande Marco Vujic.

– Vi klarar lagd budget med marginal. 

Gjorda investeringar och bra kvalitet anger han som orsak till uppsvinget.

– Nu hoppas vi att det ska avspeglas i lönerna också …
 

SOFIDEL

Swedish Tissue/Kisa

Prispress på servettmarknaden har lagt servettlinjen i malpåse. På papperssidan (mjuktissue) är det full produktion.

STORA ENSO

Fors

Stabil produktion men trög och lite ryckig marknad. Bruket brottas med ett varsel för 130 anställda, varav 80 pappersarbetare.

Hylte

Går för fullt på de två maskiner som finns kvar. Två maskiner har lagts ner och med detta har 40 procent av produktionskapaciteten försvunnit (300 000 årston) och bruket har slutat köra storhelger. 

Även om tryckpapper inte är någon hit upplever bruket sig ändå som en konkurrenskraftig enhet inom koncernen, enligt ordförande Anders Lönnberg. 

Kvarnsveden

PM10:an har gått för fullt hela året men de andra två pappersmaskinerna har drabbats av många stopp. Men även på dessa maskiner har det vänt efter sommaren med bra snurr på orderläget. Det ser ljust ut framöver, menar ordförande Sonny Waern, även om helåret 2013 inte blir så bra. 

Under året har mer än 100 tjänster försvunnit. Till ljuspunkterna hör att alla underhållsinvesteringar man ansökt om gått igenom. 

Nymölla

Dipp i produktionen under sommaren och planerat storstopp under hösten gör att man inte når riktigt samma resultat som i fjol. Ny organisation ska sjösättas och 50 pappersarbetare är varslade.

Skoghall

– Orderläget är lysande, men produktionen hinner inte med, säger ordförande Peter Östergren. 

Gjorda personalneddragningar har enligt honom drabbat underhållet. Det gör att stoppen tar längre tid, vilket i sin tur går ut över produktionen. På plussidan investeringar i den egna massaproduktionen på 270 miljoner som ska vara klar hösten 2014.

Skutskär 

Den stora snackisen efter sommaren var Stora Ensos neddragningar på andra håll. Enligt ordförande Mikael Ybert är det inte aktuellt med något sådant för Skutskärs del. 

Man har fått nej till att bygga ett nytt blekeri, men fått medel att rusta det gamla. I övrigt rullar produktionen på i en jämn lunk.
 

SVENSKA PANIER

Svanskog

Bruket går bra. 2013 pekar på svarta siffror och en liten vinst, 
ungefär som i fjol.

– Till skillnad från förr om åren har vi inte stått någonting, bara tre dagar under älgjakten, säger nye ordföranden Niclas Källvik. 

SVENSKA PAPPERSBRUKET

Klippan

Bra orderingång och bruket går med vinst. Det går bra, konstaterar Kim Karlsson, ordförande, och nämner att flera investeringar gjorts på senare tid i form av nytt kontrollrum och på rullmaskin.

– Eventuellt tillkommer ytterligare investeringar.

SÖDRA

Mönsterås

– Vi går ganska bra och det känns som om konjunkturen har vänt, säger ordförande IngMarie Rapacko. 

Trots omorganisation och 37 varslade massaarbetare har produktionsrekorden varit flera under året. 

Mörrum

Året började dåligt, men sedan har det gått bättre och bättre och 2013 kommer att sluta med vinst. Textilmassan går strålande. Till det negativa hör förra vinterns varsel av 24 personer som satt sina spår i tajtare bemanning. 

Värö

Fabriken går bra och ägarna tjänar pengar, meddelar ordförande Nils-Erik Andersson. Massamarknaden bättre än 2012, men den starka kronan irriterar. Inget beslut taget, men planer på utbyggnad av bruket finns.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.