Industriarbetarnas tidning

Här tjänar de mest

20 januari, 2014

Skrivet av

Södras anläggningar i Mönsterås, Värö och Mörrum hör till de mest välbetalda i landet. Alla tre kvalar in på topp sex i landet vad gäller snittlöner. Men fortfarande är lilla ATA Timber Waggeryd ohotad etta. Det visar rykande färsk lönestatistik som Dagens Arbete tagit fram för 2013.

Precis som under 2012 var det i fjol lönsammare att gå till sitt treskift på småländska Waggeryd Cell än till Cascades i Blekinge. Under 2013 minskade visserligen gapet mellan bruken med en knapp femtiolapp, men uppgick ändå till nästan 6 600 kronor i smålänningarnas favör.

Ska man jobba dagtid är Billerud Korsnäs att föredra. En anställd här tjänar i runda slängar drygt 7 200 mer än kollegan på Svenska Pappersbruket i Klippan.

Bruken Korsnäs, Frövi och Rockhammar, som numera ingår i Billerud Korsnäs, hör också till de bruk som ligger i topp lönemässigt. Korsnäs har i många år varit löneledande i landet och är det till viss del ännu.

Pappers ombudsman Mikael Jansson konstaterar utifrån statistiken att det är ungefär de förväntade bruken i både topp och botten.

– Men det ser ut som om Munksjö och Metsä-Tissue är sämst av de lite större bruken på att betala. Munksjö har alltid huserat i botten.

Det som kanske förvånar honom något är att Duni i Skåpafors verkar ha haft ett bra år. Särskilt med tanke på att det borde vara hård konkurrens om jobben i den utsatta regionen runt dalsländska Bengtsfors.

Just bristen på jobb i en region gör att arbetsplatserna ofta hamnar lågt lönemässigt. Arbetsgivarna behöver inte konkurrera om arbetskraften om man så säger.

De olika hoppen – upp eller ner i tabellerna – kan bero på många olika faktorer, ändrad skiftgång, neddragningar av personal, nyanställningar.

SCA Östrand har sjunkit som en sten på listan över dagtid – detta för att deras underhåll numera ligger utanför bruket i ett eget bolag.

På små bruk räcker det att några enstaka högavlönade slutar eller går i pension och nyanställda går in på lägre lön, för att det ska ge ordentligt utslag i statistiken.

Den lönestatistik som Dagens Arbete publicerar bygger på en rundringning till alla förbundets avdelningar. Det är alltså avdelningens ordförande, ofta i samarbete med personalavdelningen, som står för siffrorna.

Precis som tidigare handlar det om fast plus rörlig lön men utan ob-ersättning och tillfälliga bonusar.

För en handfull bruk, Hallstavik, Lilla Edet, Skåpafors, Strömsbruk och Väja r av olika skäl årets lokala förhandlingar inte färdiga när detta skrevs (december 2013).

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?