Industriarbetarnas tidning

Längtan efter något annat

14 februari, 2014

Skrivet av

Februari – den tyngsta månaden. Det är länge sedan höstlöven föll och outhärdligt långt tills nya späda spricker ut.

Fler låtar om att vilja dra iväg

  • Fläskkvartetten Jag ger vad som helst för lite solsken
  • Alpis (feat. Södra Sidan & Nano) Bort härifrån
  • Bröderna Lindgren & Nina Ramsby Aldrig hem igen
  • Lhasa de Sela Anywhere on this Road
  • The Dangerous Summer I Should Leave Right Now
  • Bruce Springsteen Breakaway
  • Willie Nelson On the road again
  • Timbuktu Jag drar
  • Meg & Dia Going Away

Vi är mitt i oxveckorna, transportsträckan mellan jul- och nyårshelger och nästa ledighet vid påsk. Det är bara att kämpa på, det är Vardag var dag som ska-punkbandet Rasta Hunden sjöng på sin enda utgivna skiva 1980.

Så här års är den kanske som störst. Bortlängtan. Som Lena Andersson sjunger i den gamla schlagern: Är det konstigt att man längtar bort nån gång? Fast originalet på engelska I’m gonna be a country girl again av Buffy Sainte-Marie handlar snarare om hemlängtan.

Det är väl vardagen vi längtar bort från. Upplevelsen av att allt är det samma och att det ständigt upprepas. Gråskalan så här års. Ingen uttrycker livets torftighet bättre än Kjell Höglund i låten Man vänjer sig:

Man vaknar varje morgon med en hemskhet i sitt bröst
kan inte äta, dricker kaffe, åker buss till jobbet
där är långa, trista timmar, meningslösa klyschor
ingen öppnar sig, man stirrar bara tomt
och pratar strunt och skrattar till
men man vänjer sig
man vänjer sig

Problemet är att Kjell inte ens längtar bort längre. Han har för länge sedan gett upp. Då känns det mer hoppfullt att höra hur The Animals har fått nog i klassikern We gotta get out of this place. Om det så är det sista de gör.

Om det inte är riktigt så illa räcker det kanske att ge sig i väg över en dag, hämta andan och få lite distans till problemen. Mockingbird, Wish me luck undrar om det kan vara just så enkelt, i Leaving for a day. Lätt att tro kanske, när man är två på resan. Men ibland är det själva tomheten man vill fly ifrån. När man bara inte står ut med att vara ”en” igen. Då får man sitta på ett tåg mot Paris och låta Stockholm (eller var man nu bor) va, som Lars Winnerbäck och Miss Li sjunger i den oförglömliga Om du lämnade mig nu.

Kruxet är att det är svårt att fly från sig själv. Just Lars Winnerbäck verkar ha kämpat rätt länge med att sudda bort tätorten på slätten ur sig själv. Ändå kan han beskriva den i detalj i Söndermarken:

Gråvita skyar. Tandläkarväder. Nån grävmaskin som sliter upp en cykelväg vid fotbollsplan. Och nyponbuskar, nyponbuskar. Hela vägen nyponbuskar, ser jag när jag blundar och nånstans där så blev jag den jag är nu.

Detaljerna sitter i kroppen. Man kan byta stad, land, klass, vänner, vanor och värderingar. Men sitt ursprung bär man alltid med sig. Sixto Rodriguez, huvudpersonen i Searching for Sugarman, sjunger om just detta i Can’t Get Away.

Nå ja. Kanske är det bara den vanliga rastlösheten som river i oss så här års. Oron som gör att vi vill vara någon annan, kanske någon annans, någon annanstans. Möjligen är detta ett skandinaviskt drag, som Ane Brun är inne på i Changing of the Seasons. Om det är detta som är anledningen till att man tar tag i sin bortlängtan och flyr riskerar man att – som Bob Dylan i Not Dark Yet – konstatera att I can’t even remember what it was I came here to get away from.

Du kanske också vill läsa…

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

Gå ner till floden

The River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Musik som spolar kröken

Musik som spolar kröken

Musiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.