Skugg­samhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”Att fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen”Carl-Einar Häckner om att ta emot sin ålder.

Inga löner till de anställda, inga pengar till leverantörerna. Till slut blev situationen ohållbar för Nevs som så sent som förra veckan presenterade sin första elbil, tillverkad i Trollhättan. Nu vill ägaren att företaget rekonstrueras i väntan på nya delägare. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Så ville Nevs rädda bilfabriken

Friska pengar från nya delägare. Delar av bolaget förs över till ett nybildat dotterbolag. Så ville Nevs betala sina skulder och rädda biltillverkningen i Trollhättan.

Detta enligt den ansökan som Nevs idag skickade till tingsrätten i Vänersborg på torsdagsmorgonen.

Men tingsrätten trodde inte på Nevs plan och avslog därför företagets begäran om rekonstruktion. Därmed kan företaget begäras i konkurs av fodringsägarna.

En rekonstruktion skulle ha skyddat företaget från konkurs under den tid rekonstruktionen pågick. Under tiden skulle Nevs ha slutfört sin räddningsaktion för biltillverkningen i Trollhättan.

Nevs hade snickrat ihop en egen räddningsplanka för att övertyga tingsrätten om det kloka i att låta rekonstruera bolaget.

Två nya delägare ska in. De nämns inte i Nevs inlaga till tingsrätten men rykten har pekat ut kinesiska Dongfeng och indiska Mahindra.

Förhandlingarna med de bägge intressenterna har dragit ut på tiden, men fortsätter enligt Nevs.

Den andra delen av räddningsplankan är bildandet av ett dotterbolag. I dotterbolaget samlas utvecklingsavdelning, testutrustning och plattformen Phoenix som elbilarna är tänkt att byggas på.

Genom att sälja hälften av aktierna i det nybildade dotterbolaget ska Nevs få in pengar till att betala de skulder företaget har till sina underleverantörer.

Rekonstruktionen syftar alltså inte till att fodringsägarna går med på att skriva ner sina fodringar.

Två gånger tidigare har tingsrätten sagt ja till rekonstruktion av biltillverkningen i Trollhättan.

Första gången var i februari 2009 då General Motors formellt fortfarande var ägare till Saab Automobile. Tingsrätten sa ja till rekonstruktionen. Efter den sattes försäljningsprocessen igång på allvar. Alltså den process som slutade med att svenska Koenigsegg först stod som ny ägare – för att sedan hoppa av.

Andra gången var senhösten 2011 då Victor Muller försökte få in nya kinesiska ägare. Ett försök som General Motors kunde sätta stopp för eftersom man fortfarande ägde rättigheter och verktyg i Saab. Den gången avbröts rekonstruktionen och Saab sattes i konkurs.

Konkursboet kom att köpas av Nevs – National Electric Vehicle Sweden – som planerade tillverkning av elbilar i Trollhättefabriken.

Nevs huvudägare är ett bolag ägt av Kai Johan Jiang, en kinesisk entreprenör i miljöteknik som från och till verkat i Sverige.

Kai Johan Jiangs bolag betalade 1,7 miljarder för konkursboet efter Saab: maskiner, verktyg, rättigheterna till 9-3-modellen och den nya plattformen Phoenix, en bottenplatta som ännu inga bilar hade tillverkats på.

9-3:an skulle utrustas med eldrift och säljas på en spirande elbilsmarknad. Så var det tänkt.

Men det behövdes mer pengar och fler intressenter.

En medintressent hittades i niomiljonerstaden Qingdao i sydvästra Kina: stadens eget investmentbolag Qingbo.

Qingbo lovade två saker. Först skulle de ta över 22 procent av aktierna till ett värde av 650 miljoner kronor.

Sedan skulle de låna ut 1,1 miljarder kronor.

De 650 miljonerna kom. Men inte utan förbehåll. Qingbo krävde att Nevs affärsplan skulle justeras. Qingbo ville att även bensindrivna bilar skulle tillverkas eftersom marknaden för elbilar bedömdes vara alltför svag.

Qingbo ville att produktionen av bensinbilen skulle komma igång under 2013. I december rullade den första nygamla 9-3:an av monteringslinan i Trollhättan.

Detta efter att Nevs lyckats väcka liv i det nätverk av underleverantörer som tidigare tagit emot hårda smällar och förlorat stora summor under Saab-erans ackordsuppgörelser.

400 leverantörer ställde upp igen. Komponenter leverades åter till Stallbackaområdet. Men produktionen var blygsam. En bensindriven 9-3:a var kanske ingenting som signalerade framtidssatsning.

De första stegen för Nevs var dyra. Under 2013 omsattes 41 miljoner kronor. Förlusten blev 601 miljoner.

Nevs väntade på mer pengar från Kina.

Qingbo hade ju utlovat 1,1 miljarder i lån. Pengarna skulle ha kommit under förra hösten.

De kom aldrig.

Det har spekulerats en hel del i varför den kinesiska niomiljonersstaden plötsligt inte ville vara med och satsa i en svensk bilfabrik. Ännu har inte Nevs lämnat någon förklaring.

När pengarna aldrig dök upp tvingades Nevs till att improvisera sin kapitalförsörjning under våren. Pengarna räckte knappast till att betala leverantörernas fakturor – i maj stannade produktionen. Nevs lyckades – med pantsättning och korta dyra lån – ändå lyckas betala de drygt 500 anställdas löner – tills augustilönen skulle betalas ut nu i veckan.

Nevs har velat visa att man är på gång. Häromdagen visades den första elbil upp, tillverkad i Saabfabriken.

Men situationen blev ändå ohållbar till slut. I morse skickade VD:n Mattias Bergman in begäran om rekonstruktion till tingsrätten.

Men det blev ingen respit för Nevs. Tingsrätten sa nej.


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Nevs rekonstruktion förlängs

Tingsrätten i Vänersborg beslutade i dag att billtillverkaren Nevs ska få fortsätta att försöka få företaget på fötter igen. Sammanlagt är företaget skyldigt 400 miljoner kronor till olika fordringsägare.

155 får gå från Nevs

Sammanlagt är det 155 personer som får lämna Nevs. 131 arbetare och 24 tjänstemän.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Besked lämnas till var och en

Tidigt i morse fick de första Nevsanställda besked om de hör till dem som sägs upp. Under dagen kommer var och en att få information. Det har inte ens gått en vecka sedan varslet på 200 personer lades.

Förhandlingar på Nevs klara

Förhandlingarna efter förra veckans varsel vid Nevs är nu klara. Först i morgon får de anställda information om hur många som sägs upp.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Två av tre arbetare kan få gå på Nevs

Den nya krisen på Nevs i Trollhättan kan göra att 150 arbetare, två tredjedelar av IF Metalls medlemmar, blir av med jobbet. Företaget vill att uppsägningarna ska vara klara redan på måndag.

Bilanalytikern: Brist på pengar, modern teknik och förtroende

En utbredd skepsis bland bilköparna. En bil som upplevs som omodern. Och brist på pengar. Fordonsanalytikern Martin Sköld ser tre orsaker till krisen för Nevs.

Facket: "Inte bra för omstarten"

– Varslet äventyrar omstarten, säger Stefan Larsson, verkstadsklubbens ordförande på Nevs i Trollhättan.

Bilder inifrån Saab-fabriken i Trollhättan, numera Nevs, som nu begärs i konkurs. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Nevs varslar 200 i Trollhättan

Det krisande bilföretaget Nevs varslar uppemot 200 personer i Trollhättan. Orsaken är att det kommer att dröja längre än planerat att återuppta produktionen som stoppades i maj.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Tingsrätten säger ja till Nevs

Igår fick Nevs nej. Men i dag sa tingsrätten i Vänersborg ja till rekonstruktion av företaget.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Nevs mister rätten till Saab

Försvarskoncernen Saab har dragit tillbaka biltillverkaren Nevs rätt att använda varumärket Saab i sin försäljning.

Tingsrätten säger nej till Nevs

Det blir ingen rekonstruktion av biltillverkaren Nevs. Tingsrätten i Vänersborg anser att Nevs underlag är alltför vagt.

Nevs drar i nödbromsen

Biltillverkaren Nevs i Trollhättan ansöker om rekonstruktion. Jag är inte alls förvånad, kommenterar Stefan Larsson, IF Metalls verkstadsklubb.

Lönerna dröjer på Nevs

Lönerna till över 500 anställda vid Nevs i Trollhättan dröjer. Senast den 5 september ska de få sina löner, lovar företaget.

"Loppet är inte kört"

Underleverantörerna tonar ner dramatiken kring att Nevs begärts i konkurs. – Trista rubriker, men det är absolut inte kört, säger Fredrik Sidahl, vd på Fordonkomponentgruppen.

"Det är illavarslande signaler"

Signalerna påminner för mycket om gamla Saabtiden. Det är illavarslande, säger Leif Håkansson, ombudsman på IF Metall Norra Älvsborg.

Nevs begärs i konkurs

Biltillverkaren Nevs med 600 anställda i Trollhättan begärs i konkurs.

Fördubblad skuld för Nevs

Biltillverkaren Nevs skulder hos kronofogden fortsätter att öka. Bolaget fortsätter att belåna tillgångar och har hittills kunnat betala ut lön till de 600 anställda.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Behärskad optimism på Nevs

De anställda på Nevs i Trollhättan får gå på semester idag utan att veta om när i höst bilproduktionen kommer igång igen.  Den nya verkstadsklubben har fått besked om att företagets försök till ny finansiering går bra.

Saabs kamp mot klockan

AnalysEn kamp mot klockan – igen. Inga pengar från delägarna i Kina och Saabfabriken i Trollhättan går en ny kvalfylld sommar till mötes. Nu står hoppet till indiska Mahindra eller möjligen andra kinesiska ägare. Men det är bråttom.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nevs stoppar produktionen

Problemen hopar sig för Nevs, National Electric Vehicle Sweden. Trollhätteföretaget stoppar produktionen under fyra veckor och drar ner på inhyrd personal. Orsaken är likvida problem.

Konkurser vi minns

Det är inte bara anställda och fordringsägare som drabbas hårt av konkurser. Ibland kan ett företag dra med sig en hel bransch i fallet. Läs om konkurser vi minns.

Flygvapenmuseums bevarade B3 år 1976.

Från bombplan till kinesisk elbil

1937 bildades  Svenska Aeroplan Aktiebolaget i Trollhättan för tillverkning av flygplan. Men efter krigsslutet behöver Saab nya uppdrag. Saabo, Sonett och turbomotor – följ med på resan här.

Beata Milewska kom till karossavdelningen på Saab i Trollhättan för trettio år sedan. Var en av de sista som lämnade fabriken och en av de första som anställdes när elbilstillverkaren Nevs flyttade in. ”Spännande att få vara med om en framtidssatsning”, säger hon. Foto: THEO ELIAS

Drömmen om att komma tillbaka

ReportageSaab gick i konkurs och in flyttade Nevs, elbilstillverkaren som vuxit i det tysta. Fabriken lever igen och gamla Saabare längtar tillbaka. Men det bestäms ytterst av kinesisk miljöpolitik.

Lättare, smartare, renare – hård konkurrens om framtidens bil

ANALYS I Detroit samlas världens bilindustri just nu till den årliga mässan. En bilindustri som andas något lättare än under de senaste åren. De amerikanska bilmärkena är tillbaka, Volvo är åter ovanför vattenytan – och i en annan del av världen har Saab-fabriken fått nytt liv.

Saab tillbaka – men Kina är nyckeln

DA-AnalysIdag rullar åter en Saab 9-3 av monteringsbanan i Trollhättan. Nu är det varken Wallenberg, GM eller Muller som sitter vid ratten. Fabrikens framtida öde bestäms av hur den kinesiska miljöpolitiken lyckas. Myndigheterna har satt upp höga mål.

Nya Saab-planer möts av skepsis

Saabs nya ägare Nevs vill återuppta produktionen av gamla 9-3:an i höst och om två år tillverka 120 000 bilar i Trollhättan. Men bilanalytikern Martin Sköld, Handelshögskolan i Stockholm, är skeptisk.

Kinesisk stad ny delägare i Nevs

Den kinesiska staden Qingdao investerar två miljarder kronor och förvärvar 22 procent av aktierna i Nevs – företaget som köpte Saabs konkursbo. Huvudkontor, utveckling och produktion blir kvar i Trollhättan.

Saabägare startar batterifabrik

Den nya Saabelbilen kommer att utrustas med batterier från en av världens modernaste batterifabriker som byggts upp i Kina. Våren 2014 väntas den första elsaaben finnas på marknaden.

Saab får heta Saab

Nu är Nevs köp av Saab Automobile helt i hamn och det är helt klart att det blir elbilsproduktion i Trollhättan framöver. Ett beslut som applåderas från alla håll.

Saabs nya ägare i tvist om märket

Saabs nya ägare får inte använda Gripen-symbolen. Det är även oklart om de ens får använda namnet Saab. "Det kommer såklart kännas märkligt om bilarna inte heter Saab", säger Håkan Skött, IF Metall-klubbens ordförande.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.