Industriarbetarnas tidning

Så ville Nevs rädda bilfabriken

28 augusti, 2014

Skrivet av

Friska pengar från nya delägare. Delar av bolaget förs över till ett nybildat dotterbolag. Så ville Nevs betala sina skulder och rädda biltillverkningen i Trollhättan.

Detta enligt den ansökan som Nevs idag skickade till tingsrätten i Vänersborg på torsdagsmorgonen.

Men tingsrätten trodde inte på Nevs plan och avslog därför företagets begäran om rekonstruktion. Därmed kan företaget begäras i konkurs av fodringsägarna.

En rekonstruktion skulle ha skyddat företaget från konkurs under den tid rekonstruktionen pågick. Under tiden skulle Nevs ha slutfört sin räddningsaktion för biltillverkningen i Trollhättan.

Nevs hade snickrat ihop en egen räddningsplanka för att övertyga tingsrätten om det kloka i att låta rekonstruera bolaget.

Två nya delägare ska in. De nämns inte i Nevs inlaga till tingsrätten men rykten har pekat ut kinesiska Dongfeng och indiska Mahindra.

Förhandlingarna med de bägge intressenterna har dragit ut på tiden, men fortsätter enligt Nevs.

Den andra delen av räddningsplankan är bildandet av ett dotterbolag. I dotterbolaget samlas utvecklingsavdelning, testutrustning och plattformen Phoenix som elbilarna är tänkt att byggas på.

Genom att sälja hälften av aktierna i det nybildade dotterbolaget ska Nevs få in pengar till att betala de skulder företaget har till sina underleverantörer.

Rekonstruktionen syftar alltså inte till att fodringsägarna går med på att skriva ner sina fodringar.

Två gånger tidigare har tingsrätten sagt ja till rekonstruktion av biltillverkningen i Trollhättan.

Första gången var i februari 2009 då General Motors formellt fortfarande var ägare till Saab Automobile. Tingsrätten sa ja till rekonstruktionen. Efter den sattes försäljningsprocessen igång på allvar. Alltså den process som slutade med att svenska Koenigsegg först stod som ny ägare – för att sedan hoppa av.

Andra gången var senhösten 2011 då Victor Muller försökte få in nya kinesiska ägare. Ett försök som General Motors kunde sätta stopp för eftersom man fortfarande ägde rättigheter och verktyg i Saab. Den gången avbröts rekonstruktionen och Saab sattes i konkurs.

Konkursboet kom att köpas av Nevs – National Electric Vehicle Sweden – som planerade tillverkning av elbilar i Trollhättefabriken.

Nevs huvudägare är ett bolag ägt av Kai Johan Jiang, en kinesisk entreprenör i miljöteknik som från och till verkat i Sverige.

Kai Johan Jiangs bolag betalade 1,7 miljarder för konkursboet efter Saab: maskiner, verktyg, rättigheterna till 9-3-modellen och den nya plattformen Phoenix, en bottenplatta som ännu inga bilar hade tillverkats på.

9-3:an skulle utrustas med eldrift och säljas på en spirande elbilsmarknad. Så var det tänkt.

Men det behövdes mer pengar och fler intressenter.

En medintressent hittades i niomiljonerstaden Qingdao i sydvästra Kina: stadens eget investmentbolag Qingbo.

Qingbo lovade två saker. Först skulle de ta över 22 procent av aktierna till ett värde av 650 miljoner kronor.

Sedan skulle de låna ut 1,1 miljarder kronor.

De 650 miljonerna kom. Men inte utan förbehåll. Qingbo krävde att Nevs affärsplan skulle justeras. Qingbo ville att även bensindrivna bilar skulle tillverkas eftersom marknaden för elbilar bedömdes vara alltför svag.

Qingbo ville att produktionen av bensinbilen skulle komma igång under 2013. I december rullade den första nygamla 9-3:an av monteringslinan i Trollhättan.

Detta efter att Nevs lyckats väcka liv i det nätverk av underleverantörer som tidigare tagit emot hårda smällar och förlorat stora summor under Saab-erans ackordsuppgörelser.

400 leverantörer ställde upp igen. Komponenter leverades åter till Stallbackaområdet. Men produktionen var blygsam. En bensindriven 9-3:a var kanske ingenting som signalerade framtidssatsning.

De första stegen för Nevs var dyra. Under 2013 omsattes 41 miljoner kronor. Förlusten blev 601 miljoner.

Nevs väntade på mer pengar från Kina.

Qingbo hade ju utlovat 1,1 miljarder i lån. Pengarna skulle ha kommit under förra hösten.

De kom aldrig.

Det har spekulerats en hel del i varför den kinesiska niomiljonersstaden plötsligt inte ville vara med och satsa i en svensk bilfabrik. Ännu har inte Nevs lämnat någon förklaring.

När pengarna aldrig dök upp tvingades Nevs till att improvisera sin kapitalförsörjning under våren. Pengarna räckte knappast till att betala leverantörernas fakturor – i maj stannade produktionen. Nevs lyckades – med pantsättning och korta dyra lån – ändå lyckas betala de drygt 500 anställdas löner – tills augustilönen skulle betalas ut nu i veckan.

Nevs har velat visa att man är på gång. Häromdagen visades den första elbil upp, tillverkad i Saabfabriken.

Men situationen blev ändå ohållbar till slut. I morse skickade VD:n Mattias Bergman in begäran om rekonstruktion till tingsrätten.

Men det blev ingen respit för Nevs. Tingsrätten sa nej.

Du kanske också vill läsa…

Tingsrätten säger nej till Nevs

Det blir ingen rekonstruktion av biltillverkaren Nevs. Tingsrätten i Vänersborg anser att Nevs underlag är alltför vagt.

”Det är illavarslande signaler”

Signalerna påminner för mycket om gamla Saabtiden. Det är illavarslande, säger Leif Håkansson, ombudsman på IF Metall Norra Älvsborg.

”Vi är ju här för att jobba”

”Vi är ju här för att jobba”

Efter flera sorger startar nu ett nytt kapitel för biltillverkaren Nevs. Efter sommaren nästa år ska företaget börja tillverka elbilar i gamla Saab-fabriken. ”Det känns hur bra som helst”, säger metallklubbens ordförande Stefan Larsson.

Så blir nya Saab

Snabbt ökad produktion och fortsatt utvecklingsansvar i Trollhättan, men med 500 färre anställda. Ett nytt distributionsbolag och lokal tillverkning i Kina. Så ser det nya Saab ut. Företaget siktar på att tillverka 200 000 bilar och bli lönsamt 2014. Rekonstruktören Guy Lofalk presenterade Saabs rekonstruktionsplan inför borgenärerna i Vänersborgs tingsrätt i dag. Det nya Saab […]

Saab får ny chans

Saab får ny chans

Hovrätten säger ja till rekonstruktion för Saab. Det sargade bilföretaget får därmed en ny chans. Och de anställda kan få sina löner via den statliga lönegarantin. Tingsrätten sa tidigare nej. Underlaget var för bristfälligt, finansieringen för osäker och dessutom hade den förra rekonstruktionen från 2009 inte hjälpt. Inför överklagandet i hovrätten hade Saab presenterat fler […]

Saab närmare konkurs

DA-ANALYS. Ingen rekonstruktion – nu rycker konkursen allt närmare. Förlorarna finns bland 3 500 anställda som nu tvingas till arbetslöshet med halverad inkomst på en tuff arbetsmarknad. 19 procent av IF Metallarna i Trollhättan går arbetslösa. Det fanns en hel del välgrundade tvivel på att Vänersborgs tingsrätt verkligen skulle säga ja till en ny rekonstruktion av […]

Besked lämnas till var och en

Besked lämnas till var och en

Tidigt i morse fick de första Nevsanställda besked om de hör till dem som sägs upp. Under dagen kommer var och en att få information. Det har inte ens gått en vecka sedan varslet på 200 personer lades.

Två av tre arbetare kan få gå på Nevs

Två av tre arbetare kan få gå på Nevs

Den nya krisen på Nevs i Trollhättan kan göra att 150 arbetare, två tredjedelar av IF Metalls medlemmar, blir av med jobbet. Företaget vill att uppsägningarna ska vara klara redan på måndag.

Facket: ”Inte bra för omstarten”

– Varslet äventyrar omstarten, säger Stefan Larsson, verkstadsklubbens ordförande på Nevs i Trollhättan.

Nevs varslar 200 i Trollhättan

Nevs varslar 200 i Trollhättan

Det krisande bilföretaget Nevs varslar uppemot 200 personer i Trollhättan. Orsaken är att det kommer att dröja längre än planerat att återuppta produktionen som stoppades i maj.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.