”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Foto: Liselott Rydberg Sörensen

”Frågan avgörs först på kongressen”

Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg ifrågasätter motståndet mot honom som ordförande. – Jag har gjort ett bra jobb och utgår från att jag blir omvald, säger han.

Jan-Henrik Sandberg är närmast förvånad över den strid om makten i förbundet som nu närmar sig.

Din hårdaste konkurrent, Matts Jutterström, tycks ha ordentlig medvind i avdelningarna?

– Det är någonting jag inte bryr mig om så länge inte valberedningen gett sin bild.

Känner du dig orättvist behandlad?

– Nej. Mest förvånad. Klart man undrar vad som fått folk att anse att jag ska bytas ut. Det vore annorlunda om jag mötts av kritik under mina år som ordförande.

– För fyra år sedan omvaldes jag enhälligt och under avtalskonflikten 2010 upplevde jag ett starkt stöd i organisationen.

– Och under min kandidatur till posten som LO-ordförande kände jag också ett stort stöd i förbundet.

– Det är svårt att säga vad som hänt som förändrat detta.

Vad har han som du saknar?

– Det vet jag inte och jag vill inte heller recensera honom eller någon annan kandidat.

– Då vill jag hellre framhålla mig själv och påpeka att jag haft uppdraget i åtta år och representerat förbundet i en mängd olika sammanhang.

Vad är orsaken till att du blivit ifrågasatt som ordförande?

– Det vet jag faktiskt inte. Ingen har framfört någon kritik om att jag inte skulle duga för uppdraget.

Vad tror du att de som vill ha ett byte på ordförandeposten vill uppnå i stället?

– Den frågan ska snarare ställas till dem som vill byta ordförande. De ser väl någon förändring framför sig.

– De som nu ska rösta fram en ny ordförande bör ta sig en rejäl funderare på vad de här personerna ska göra i sitt uppdrag.

Mycket kan hända fram tills kongressvalet, även om Pappers ordförande tycks ha en rejäl uppförsbacke framför sig.

Inte nog med att han utmanas om makten.

Jan-Henrik Sandberg reser också upp till kongressen i Sundsvall med en ny organisationsutredning som hans egen styrelse gjort tummen ner för.

En utredning som föreslår bland annat att distrikten minskas från sex till fem och att antalet ledamöter i förbundets styrelse krymper.

Hur kan du som ordförande lägga fram ett förslag som går stick i stäv med vad styrelsen och flera avdelningar tycker? Hade det inte varit lika bra att skrota utredningen helt?

– Nej jag tycker inte det, eftersom utredningen gjort ett gediget arbete. Det är bra om kongressen får ta ställning till förslagen och det är bra att förslagen diskuteras och att vi röstar om dem.

– Jag kanske har fått en roll som syndabock för att organisationsutredningen ogillas. Men då är det bara att rösta ner den.

Men är det inte lite dålig fingertoppskänsla från din sida?

– Utredningen har tagits fram av representanter från de olika distrikten. Det vore synd om inte någon i Pappers ledning tyckte att man skulle låta kongressen titta på och ta ställning till förslagen.

– Själv lägger jag ingen prestige i detta. Inte på annat sätt än att tycker att det ska vara en kongressfråga.

Men vad händer om du inte skulle bli omvald?

– Då är jag arbetslös och får skaffa nytt jobb. Jag har dock ett trygghetsavtal som gäller i tre år.

Hur gammal är du?

– Jag är 55 år, så det är ingen kul ålder att bli arbetslös i. Snarast den sämsta tänkbara åldern.

– Men även om oddsen just nu går mig emot vill jag ta matchen på kongressen först.

Har valberedningen diskuterat med dig om att kliva av före kongressen om det skulle visa sig att du har otillräckligt stöd?

– Det har man inte. Än så länge är läget oklart.

– Jag måste utgå från att jag blir omvald för jag har gjort ett bra jobb. Att folk känner till mina förtjänster. Ingen har i alla fall sagt något annat till mig.

– Det är möjligt att frågan avgörs först på kongressen.

Läs mer: Pappers kongress 2014


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Pappers Kongress

Foto: Ebba Olsson Wikdahl

Han är Pappers nya ordförande

Pappers kongress 2014Matts Jutterström valdes i dag till ny ordförande i Pappers. – Jag är mäkta stolt, säger förbundets avtalsansvarige som nu tar över efter Jan-Henrik Sandberg.

Foto: Ebba Olsson Wikdahl

"Konkurrens om arbetskraften, inte om jobben"

Pappers kongress 2014LO:s ordförande sjöng industrins lov inför Pappers kongress. Ett populärt grepp av Karl-Petter Torwaldsson.

Mikael Lilja valdes idag till 1:e vice ordförande, Matts Jutterström till ny ordförande och som 2:e vice ordförande valdes Henry Heiniö. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Tre män i Pappers nya topp

Det blir en manlig ledartrojka som ska leda Pappers de kommande tre åren. – Jag tackar för förtroendet och hoppas att ni gjort ett bra val, sade Rottneros avdelningsordförande Mikael Lilja som i dag valdes till 1:e vice ordförande.

Jan-Henrik Sandberg lämnar över till Matts Jutterström. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Sandberg: "En rejäl anspänning"

Pappers kongressJan-Henrik Sandberg är samlad i nederlagets stund. – Men lite bitter är jag, det vore löjligt att påstå något annat.

Pappers kongress sade nej till en ny organisation

Pappers kongress i Sundsvall sade i kväll kraftfullt nej till att banta antalet distrikt och minska antalet ledamöter i förbundsstyrelen och verkställande utskottet. Det innebär kraftig bakläxa för den organisationsutredning som jobbat i två år. – Det var försiktiga förslag, så bakslaget blir inte så betydelsefullt, kommenterar ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Vill ingen använda papper som tidigare får man göra något annat av råvarorna, menade Magdalena Andersson (S). Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Magdalena Andersson slog ett slag för pappersindustrin

Pappers kongressSkogs- och pappersindustri har funnits i tvåhundra år. – Den kan finnas lika länge till om vi väljer regeringar som i stället för att rycka på axlarna ser att industrin har en framtid här i landet. Det sade Magdalena Andersson i sitt tal på Pappers kongress.

"Känns som ett onödigt arbete"

OrganisationsutredningenEfter två års utredande fick Roger Berglund och hans kollegor se sin organisationsutredning slaktas i Pappers förbundsstyrelse. – Man känner sig lurad, säger Roger Berglund, Hallstavik.

Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Sandberg öppnade med tal om SD, skola och solidaritet

Förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg gick i sitt öppningsanförande till våldsamt angrepp mot Sverigedemokraterna, han vägrar ge upp om skogsindustrins framtid – och vill med kraft förhindra att vi åter får en skola som skiljer på fattig och rik.

Anna Blomberg som Jimmy Åkesson. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Sång och satir inledde kongressen

Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson gjorde ett överraskande inhopp på Pappers kongress. Han gjorde ett oblygt försök att locka kvinnliga ledamöter att rösta på honom med en påse lösgodis utan lakrits.

Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Organisationen brännhet fråga på kongressen

Pappers kongress inleds klockan 13 idag i Sundsvall. DA:s enkät bland ombuden inför visar att en fråga överskuggar allt annat – den nya organisationen, och med den valet av ordförande.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.