Industriarbetarnas tidning

Pappers kongress sade nej till en ny organisation

5 september, 2014

Skrivet av

Pappers kongress i Sundsvall sade i kväll kraftfullt nej till att banta antalet distrikt och minska antalet ledamöter i förbundsstyrelen och verkställande utskottet. Det innebär kraftig bakläxa för den organisationsutredning som jobbat i två år. – Det var försiktiga förslag, så bakslaget blir inte så betydelsefullt, kommenterar ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Beslutet innebär att Pappers även i fortsättningen kommer att ha sex distrikt och att antalet ledamöter i förbundsstyrelsen fortsätter vara nio personer, varav tre i VU.

Organisationsutredningen har sin grund i att antalet sysselsatta i pappers-och massabranschen kommer att fortsätta att minska med 3 procent per år – vilket innebär att Pappers kommer att ha 10 300 medlemmar 2022, mot 14 700 år 2012.

– Det finns tydliga tecken på att neddragningarna gör det allt svårare att bedriva lokalt fackligt arbete,  vilket kräver nya arbetsformer. Dessutom kommer medlemstappet att minska intäkterna mer än kostnaderna, sade förbundsekonom Christer Larsson som varit sekreterare i utredningen.

Den har jobbat i två år, dess resultat har orsakat oenighet i förbundsstyrelsen och det var upplagt för att detta skulle bli kongressens hetaste punkt. Redan i förväg har det riktats kritik mot förslaget, vilket också syns i fem olika motioner: för hård centralisering, maktförskjutning på förbundsnivå till nackdel för förtroendevalda, för långa resor för avdelningarna i Norrland, för lite besparingar.

Förslaget innebar i korthet att förbundsstyrelsen skulle bantas från nio till sju ledamöter, verkställande utskottet dras ned från tre till två ledamöter, att man anställde en kanslichef och drog ned antalet distrikt från sex till fem och ställde in ett förbundsmöte under kongressår.

Direktivet sade att kvaliteten i förbundets arbete skulle höjas till en kraftigt reducerad kostnad. I slutrapporten talas tvärtom om ”marginella minskningar”.

– Det har visat sig vara en omöjlig ekvation att lösa. Våra förslag ger bättre kvalitet, men mycket av våra kostnader handlar om våra viktigaste uppgifter, sa Christer Larsson.

Aleksandar Srndovic, Hallstavik ville idka självkritik :

– Det har varit en gedigen rapportering om arbetet, därför är det förvånande att det nu finns så mycket motstånd, och det gillar jag inte. Så vi måste fråga oss om vi har varit tydliga mot våra representanter i utredningen, för jag tror inte att de av elakhet har kört över oss.

Portalmotionen på kongressen var den första, nämligen att helt förkasta utredningen, med motiveringen att den inte uppfyllt direktiven. Den är skriven av avdelnings 43 i Frövifors – därifrån är Glenn Utter:

– Tråkigt att det är så dålig stämning, alla vill Pappers väl, men vi har resonerat länge i avdelningen och kommit fram till att vi saknar djup i den. Det finns guldkorn i utredningen, men dem kan man genomföra utan kongressbeslut.

Han fick ett mycket tydligt motstånd från kongressen, som i stället behandlade en lång rad yrkanden i andra motioner – bland annat om att behålla antalet ledamöter i förbundsstyrelse och VU och att behålla sex distrikt. Här fick alltså organisationsutredningen bakläxa.

– Det har Inte varit någon särskilt trevlig resa, när vi kom till en diskussion i förbundsstyrelsen hade vi inte tid att diskutera, det ledde till att fyra av oss måste sätta ner foten och reserverade oss. Jag vill behålla antalet distrikt och ledamöter i förbundsstyrelsen. Men det är ingen krigsfråga, men det kommer att sätta spår ett ta om vi kör över Norrlandsdistrikten, sade Lars-Göran Johansson från Gävle-Dala.

Han fick mothugg av Roger Berglund från Hallstavik, som suttit med i utredningen:

– Vi ville inte ha den här situationen, vi ville lägga fram förslag som hade brett stöd, därför har vi varit ute och försökt förankra. Och rapporterna vi fick var positiva, så därför blev det konstigt att det blev sådan diskussion i förbundsstyrelsen. Det är underligt.

Du kanske också vill läsa…

Pappers har fått ny ordförande

Pappers har fått ny ordförande

Pontus Georgsson – så heter Pappers nya förbundsordförande. ”Det känns fantastiskt, nästan ofattbart!” säger förbundets förhandlingschef som nu tar över efter Matts Jutterström.

Klubbat: Stor­satsning på unga

Klubbat: Stor­satsning på unga

Född 1990 eller senare? Då bjuds du snart in till ett tre dagar långt party i Stockholm, för härmed ingår du i Pappers  största ungdomssatsning någonsin.

Jämn kamp om vice ordförandeposten

Jämn kamp om vice ordförandeposten

Matts Jutterström blir kvar som förbundsordförande för Pappers. Efter en jämn kamp om posten till förste vice ordförande sitter även Mikael Lilja kvar.

”Ni är en förebild för hela LO”

”Ni är en förebild för hela LO”

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson berömmer från scenen pappers organisationsförmåga.

”Man blir lite rörd… Det känns stort och förtroendefullt.”

”Man blir lite rörd… Det känns stort och förtroendefullt.”

Matts Jutterströms första ord efter att han blev omvald för till förbundsordförande för Pappers imorse.

Ett förbund med framtidstro och läsplattor

Ungdomssatsning, arbetsmiljö, sommarhetta – och läsplattor. Dagens Arbetes chefredaktör bloggar från Pappers kongress i Gävle.

”Vill ha ett ännu starkare förbund”

”Vill ha ett ännu starkare förbund”

Dagens Arbete är på plats på Pappers kongress i Gävle. Inför starten ställde vi frågan till ett antal ombud: Vad förväntar du dig?

Pappers ska utreda digitalt medlemskap

Förbundsårsmötet gick emot förbundsledningen och sade ja till att Pappers snarast ska se över möjligheten till digital inträdesansökan. Det blev dock nej till att ändra ob-ersättningen.

Mer fokus på arbetsmiljöbrotten

Pappers har beslutat att öka trycket för att förbättra arbetsmiljön. Förbundet ska nu aktivt lobba för att mer resurser sätts in.

Pappers samlas för kongress

Pappers samlas för kongress

Vilka förslag kommer att hissas och vilka kommer att dissas? Och hur kommer den nya förbundsstyrelsen att se ut?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.