Industriarbetarnas tidning

”Vi anpassar måtten på våra fönster”

26 februari, 2015

Skrivet av

50 modeller av trähus

I Myresjö tillverkas drygt 50 olika modeller av trähus.

Grundades 1927 och ingår i koncernen BWG Homes, där även Smålandsvillan ingår med fabriker i småländska Vrigstad samt i Sundsvall.

Koncernen har totalt 450 anställda i Sverige.

Fredrik Johansson, trähusarbetare på Myresjöhus i Myresjö.:

”Jag arbetade som smed förut. Det här jobbet fick jag genom fotbollen. Jag spelade med en kille som jobbade på Myresjöhus som tyckte att jag skulle söka mig hit. Nu har jag varit här i elva år. Först byggde jag takstolar, sen spikade jag gavelspetsar. Här sågar vi allt som är snett, sånt som inte kan köras i vägglinjen, delar till gavelspetsar till exempel. Då är det bra att jag har spikat såna och känner till hur delarna ska ligga. Vi utgår från ritningar och tabeller med måtten och dimensionerna som ska sågas. Ibland är det någon som vill ha ett runt fönster eller ett halvmånefönster på väggen och då anpassar vi måtten efter det. För drygt ett år sen blev jag teamledare. Det är spännande, jag får tycka till och kan påverka. Vi har till exempel sett till att alla i laget fick gå en ritningsutbildning.

Berättat för Marie Edholm

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.