Industriarbetarnas tidning

Många asbetssjuka nekas ersättning

17 juni, 2015

Skrivet av Elinor Torp Marcus Derland

Var tredje svensk som drabbas av asbestcancer kan inte få någon ersättning, visar DA:s granskning. De faller för åldersstrecket.
– Åldersgränsen måste bort, ingen blir mindre sjuk efter 75 år, säger Annika Nilsson, ombudsman på IF Metall.

Dödligheten i asbestcancern mesoteliom är i princip 100 procent. Många dör inom ett år efter insjuknandet. Ofta tar det långt tid, upp till 30–40 år efter att en person jobbat med asbest, innan sjukdomen visar sig. Därför har LO och Svensk Näringsliv kommit överens om att ersättning för asbestcancer ska gälla upp till 75 år. Normalt gäller Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA, upp till 65 år.

Dagens Arbete har tagit fram siffror från Socialstyrelsens cancerregister som visar att de senaste tio åren har en tredjedel av alla som insjuknar i asbestcancer varit över 75 år. De omfattas därför inte av försäkringen.

– Jag förstår inte åldersgränsen. Mesoteliom är i princip alltid asbestrelaterat och har kommit från exponering på jobbet, säger Annika Nilsson, försäkringsexpert och ombudsman på IF Metall.

Den som insjuknar i asbestcancer och jobbar eller har jobbat på en arbetsplats med kollektivavtal ska anmäla sin sjukdom till AFA försäkring, fackens och arbetsgivarnas gemensamma försäkringsbolag.
Mellan åren 2004-2013 har försäkringsbolaget godkänt 151 fall av mesoteliom. Under samma tidsperiod har 1 187 fall av mesoteliom rapporterats till Socialstyrelsens cancerregister.

Försäkringsvillkoren i TFA förhandlas fram mellan Svenskt Näringsliv och LO. När det gäller asbestcancer höjdes åldersgränsen från 70 år till 75 år 2008.

– Senaste vi förhandlade 2008 försökte vi få bort åldersgränsen helt. Svensk Näringsliv ville inte. Kostnaden för försäkringen kan inte vara särskilt hög, säger Renée Andersson, utredare på LO.

Svenskt Näringsliv svarar:

”Det kan absolut finnas anledning att se över villkoren”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.