Industriarbetarnas tidning

Nu ska bra företag bli ännu bättre

1 juni, 2015

Exporterar jorden runt

Bombardier Propulsion & Controls bygger strömställare till tågföretag i bland annat Tyskland, Storbritannien, Australien och Kina.
Här på Finnslätten jobbar 300 personer. 50–60 av de 200 kollektivanslutna är inhyrda.

Den globala konkurrensen tvingar svensk industri upp på tårna. Projektet ”Den svenska flaggskeppsfabriken” bygger på samarbete mellan utvalda toppföretag. Ett av dem är Bombardier i Västerås.

Här, på enheten Propulsion & Controls, tillverkar man elektriska drivsystem för tåg. Som deltagare i projektet är företaget rent definitionsmässigt bra – men måste bli bättre.
Lyssna på operative chefen Daniel Andersson:

– Vår bransch är i stark förändring, fler aktörer beställer kortare serier av fler leverantörer. Det ger hård prispress, det gör att vi ständigt måste vässa oss – både i kvalitet och produktivitet.

Han fortsätter:
– Dessutom har vi intern konkurrens, Bombardier finns ju på flera ställen. Produkterna blir alltmer komplicerade och det gör att vi måste lägga krut på kompetensutveckling, här är det bra med input utifrån.

”Det handlar om ’steal with pride’.”

Bombardier ingår sedan förra våren i samma flaggskeppsgrupp som Astra Zeneca, Siemens i Finspång, Sandvik och Scania.

Från varje företag deltar både representanter från arbetsgivaren och facket.

– Kärnfrågan är ju att trygga verksamheten här i Väste-rås, så att produktionen inte flyttas utomlands och då blir det ju värdefullt att ta hjälp av andra. Men jag konstaterar också att vi redan gör rätt många bra saker, det är lätt att bli blind efter 21 år i bolaget, säger produktionsteknikern Tommy Mlekus som sitter i klubbstyrelsen.

De deltagande företagen konkurrerar inte till vardags, andemeningen i projektet är att samarbeta sig till bättre resultat för var och en. Eller, som produktionstekniske chefen Jonas Cederroos konstaterar:

– Det handlar om ”steal with pride”, lär av andras framgång, var öppen med din egen.

Vad tittar du på hos andra företag?

– Vad vi kan ta med oss för att styra produktionen ännu bättre, hur ska vår verkstad se ut om fem år? Det handlar om logistik, men också om att höja kompetens och flexibilitet hos medarbetarna för att lättare kunna växla mellan olika uppgifter, säger Jonas Cederroos.

 

”Ett måste om vi ska överleva”

Ola Asplund. Foto: David Lundmark
Ola Asplund. Foto: David Lundmark

”Den svenska flaggskeppsfabriken” är ett projekt mellan Teknikföretagen och IF Metall. Målet är att skärpa industrins konkurrenskraft och skapa tryggare jobb.

En första grupp – med arbetsgivare och fack från Haldex, Toyota, ABB, Electrolux och Alfa Laval – är klar nu i vår, en andra grupp (se artikel ovan) är i full gång.

– Om vi ska överleva måste det ske ett ständigt utvecklingsarbete och vi måste inse att kraften kommer från de anställdas samlade kompetens, säger Ola Asplund på IF Metalls utredningsavdelning som ingår i styrgruppen.

Projektet följs av en forskare och ska också leda till en handbok, en samling goda exempel från och för den svenska industrin.
– Vi letar framgångsfaktorer som sedan kan föras över till inte minst små och medelstora företag, säger projektledaren Inken Faber.

En kommentar till “Nu ska bra företag bli ännu bättre

Kommentera här

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.