Industriarbetarnas tidning

Nu ska bra företag bli ännu bättre

1 juni, 2015

Exporterar jorden runt

Bombardier Propulsion & Controls bygger strömställare till tågföretag i bland annat Tyskland, Storbritannien, Australien och Kina.
Här på Finnslätten jobbar 300 personer. 50–60 av de 200 kollektivanslutna är inhyrda.

Den globala konkurrensen tvingar svensk industri upp på tårna. Projektet ”Den svenska flaggskeppsfabriken” bygger på samarbete mellan utvalda toppföretag. Ett av dem är Bombardier i Västerås.

Här, på enheten Propulsion & Controls, tillverkar man elektriska drivsystem för tåg. Som deltagare i projektet är företaget rent definitionsmässigt bra – men måste bli bättre.
Lyssna på operative chefen Daniel Andersson:

– Vår bransch är i stark förändring, fler aktörer beställer kortare serier av fler leverantörer. Det ger hård prispress, det gör att vi ständigt måste vässa oss – både i kvalitet och produktivitet.

Han fortsätter:
– Dessutom har vi intern konkurrens, Bombardier finns ju på flera ställen. Produkterna blir alltmer komplicerade och det gör att vi måste lägga krut på kompetensutveckling, här är det bra med input utifrån.

”Det handlar om ’steal with pride’.”

Bombardier ingår sedan förra våren i samma flaggskeppsgrupp som Astra Zeneca, Siemens i Finspång, Sandvik och Scania.

Från varje företag deltar både representanter från arbetsgivaren och facket.

– Kärnfrågan är ju att trygga verksamheten här i Väste-rås, så att produktionen inte flyttas utomlands och då blir det ju värdefullt att ta hjälp av andra. Men jag konstaterar också att vi redan gör rätt många bra saker, det är lätt att bli blind efter 21 år i bolaget, säger produktionsteknikern Tommy Mlekus som sitter i klubbstyrelsen.

De deltagande företagen konkurrerar inte till vardags, andemeningen i projektet är att samarbeta sig till bättre resultat för var och en. Eller, som produktionstekniske chefen Jonas Cederroos konstaterar:

– Det handlar om ”steal with pride”, lär av andras framgång, var öppen med din egen.

Vad tittar du på hos andra företag?

– Vad vi kan ta med oss för att styra produktionen ännu bättre, hur ska vår verkstad se ut om fem år? Det handlar om logistik, men också om att höja kompetens och flexibilitet hos medarbetarna för att lättare kunna växla mellan olika uppgifter, säger Jonas Cederroos.

 

”Ett måste om vi ska överleva”

Ola Asplund. Foto: David Lundmark
Ola Asplund. Foto: David Lundmark

”Den svenska flaggskeppsfabriken” är ett projekt mellan Teknikföretagen och IF Metall. Målet är att skärpa industrins konkurrenskraft och skapa tryggare jobb.

En första grupp – med arbetsgivare och fack från Haldex, Toyota, ABB, Electrolux och Alfa Laval – är klar nu i vår, en andra grupp (se artikel ovan) är i full gång.

– Om vi ska överleva måste det ske ett ständigt utvecklingsarbete och vi måste inse att kraften kommer från de anställdas samlade kompetens, säger Ola Asplund på IF Metalls utredningsavdelning som ingår i styrgruppen.

Projektet följs av en forskare och ska också leda till en handbok, en samling goda exempel från och för den svenska industrin.
– Vi letar framgångsfaktorer som sedan kan föras över till inte minst små och medelstora företag, säger projektledaren Inken Faber.

En kommentar till “Nu ska bra företag bli ännu bättre

Kommentera här

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Opinion

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.