Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Vi har hört den förut, Batra

3 juli, 2015

Skrivet av Björn Werner

Sommartalen i Visby brukar vara beskedliga tillställningar, med idel jublande partivänner. Så inte under Anna Kinberg Batras partiledarpremiär.

Björn Werner, ledarpraktikant.
Björn Werner, ledarpraktikant.

Insprängt bland de storögda beundrarna stod de där. Motdemonstranterna. De bar t-shirts med tryck: ”Riv Upp Dö”. En glimt av den majoritet av M-väljarna som enligt SvD/SIFO vill se ett nyval.

Och medan Fredrik Reinfeldt för ett år sen på samma plats talade för en jublande publik om att svenskarna måste öppna sina hjärtan brottas den nya partiledaren med en växande intern opinion mot invandring.

Men när Batra talade var det som Alliansen aldrig förlorat något val. Som att Moderaterna inte tappat en knapp tredjedel av sina väljare sen sist. Det bjöds istället på samma gamla ingrodda Allianstankar om lata arbetstagare som roten till arbetslöshetens problem som fick svenska folket att sparka ut dem ur Rosenbad till att börja med.

Väljarna som hoppades på något besked om nyval fick lomma hem tomhänta. De som föredrar en rasistisk invandringspolitik blir knappast imponerade av hennes föredömliga markering mot Sverigedemokraterna.

Kvällens nyetablerade buzzword: ”Det nya utanförskapet” är en sömnig uppföljare till Moderaternas succé från 2006, där alla landets sjukskrivna, arbetslösa och utsatta buntades ihop till en enda skambelagd samhällsgrupp i syfte att vinna val. Den grupp M tycker borde skämmas riktigt mycket nu är de arbetslösa som aldrig fått ett jobb. Men Batra förstår. Det ska ju löna sig att jobba (har ni hört den förut?). Därför erbjuder hon det nya ”första-jobb-avdraget” som ska ge 2000 kronor om året i sänkt skatt till personer med nytt jobb (DEN har ni väl hört förut?).

Som att den strukturella arbetslösheten beror på att folk inte tycker det lönar sig att jobba? Undrar om hon tror på den klyschan själv. Inte minst eftersom större delen av talet handlade om hur segregation, brottslighet och utslagning beror just på arbetslöshet. Förstås en subtil dänga till den partifalang som börjat snegla åt Jimmie Åkesson, men inget som stärker partiets redan lövtunna skattesänkarcase.

Så frågan är hur de tänker. Vilka de vill nå. Förutom enstaka nostalgiker, knappast många. Väljarna som hoppades på något besked om nyval fick lomma hem tomhänta. De som föredrar en rasistisk invandringspolitik blir knappast imponerade av hennes föredömliga markering mot Sverigedemokraterna.

Och de som hoppades på att Nya Moderaterna faktiskt var nya… Ja. Ni har hört den förut.

5 kommentarer till “Vi har hört den förut, Batra

 • Jag förstår att du som är ”röd” försöker skriva ned andra partiers ledare med uttryck som t ex ”ni har hört det förut”. Vad dåligt. Vi andra som har en annan politisk åskådning har också ”hört en del förut”. Inte så litet heller. Tänk, alla dessa mossiga sosse-floskler som man fått höra genom livet. Någon förnyelse(?), inte då. Samma strunt hela tiden. DÄR kan man verkligen prata om att ha ”hört det förut”. Numera håller man inte sina val-löften heller. Det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att få makten(och sedan behålla den) +behålla sina egna privilegier. Ett tips till dig Björn W.: Läs Lotta Gröning’s krönikor om t ex inkompetenta politiker. Sådana finns i alla partier men det stora flertalet finns på den ”röda” sidan. Det är min bestämda uppfattning och den ändras inte av att någon försöker göra sig ”lustig” med uttryck som ”ni har hört den…..”.

 • ”Det nya utanförskapet” kallar moderaterna det för. Det är precis samma ”utanförskap” som innan. Det är märkligt att moderaterna säger så, för moderaterna är det parti vars politik som bidragit mest till att öka ungdomsarbetslösheten och de ekonomiska klyftorna. Tydligen skäms man inte för de senaste 8 årens totala misslyckande, utan försöker snabbt skriva om sin egen historia.

  Någon som är förvånad över att de ska lösa det med ett skatteavdrag till på 9 miljarder kr?
  Detta i precis samma ineffektiva riktning som för 8 år sedan. Det är samma speldosa, som spelar samma gamla melodi som alla större seriösa experter och myndigheter totalt dömt ut som ett misslyckande.

  ”Idioti är att göra samma sak om och om igen, och förvänta sig ett annorlunda resultat.”

 • Till André Börvall: Idioti är också att(som vanligt av ”röda”) utelämna den händelse som påverkat politik och konjunktur mest av allt under dessa år, nämligen finanskrisen. Därtill problemen och kostnaderna med den mycket stora flyktinginvandringen. Men du tror väl att de ”röda” klarat detta bättre? Det tror verkligen inte jag! Och apropå skämmas, det tycker jag de som vill kommentera Alliansens eventuella tillkortakommanden(utan att nämna dessa händelser) ska göra, alltså även du själv.

 • Det Batra läste upp i sitt tal och det Löfven läste i sitt var och är bara ord.
  Ord som de flesta vet är bara skrivs och sägs för att lura väljarna att de är politiska motståndare.
  Många har genomskådat det för länge sedan och hela tiden inser allt flera att det är just så.
  Nya eller gamla utanförskap och stora klyftor i samhället har de tillsammans ordnat fram.
  Ett allt osäkrare och ostabilare samhälle har vi fått.
  Detta arbete går vidare genom deras samarbetsavtal, också kallat DÖ.
  Det är en konkret handling som visar att de i praktiken är bästa vänner.
  Och som vanligt gäller att handling säger mer än ord.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?