Industriarbetarnas tidning

”Jo, jag ska ha vita väggar i verkstaden”

22 september, 2015

Johan Lyckton, vd. Foto: anders andersson
Johan Lyckton, vd. Foto: Anders Andersson

En ny fabrik skulle byggas och idéerna på förbättringar hade samlats på hög. Men vd:n Johan Lyckton var tvungen att kämpa för att få igenom en del av dem.

Tips: Så framför du dina förslag

Johan Lycktons tips om hur du enklare får igenom en förbättring i arbetsmiljön:

Tänk igenom förslaget noga innan du presenterar det.

Lämna förslaget när chefen är mottaglig. Bästa tiden kan vara 16.05 när allt börjar lugna sig.

Lägg inte allt i knät på chefen. Berätta att du själv kan delta i arbetet för att få det bättre.

Förbättringarna

Luften: Svetsning och polering, slipning och gravyr har fått egna rum för att dammet inte ska spridas överallt. En stor cyklon, kopplad till rör som sträcker sig genom hela fabriken, suger upp allt damm. Ventilationen går i gång automatiskt. Fabrikens väggar är släta längst ner för att damm inte ska fastna.

Ljuset: Starkt kallt ljus från lampor, vita väggar och fönster ger tillsammans ett ljus som är behagligt att jobba i. I den mån det är möjligt är belysningen placerad precis ovanför arbetsstationerna.

Ljudet: Perforerad plåt på väggar och i taket, med isolering bakom, slukar mycket av ljudet. Kompressorer byggs in och väggar används för att dämpa det värsta bullret från maskinerna. Golvet är uppdelat i tre plattor för att förhindra att ljud sprider sig.

Appar

Med Arbetsmiljöverkets appar ”Ljus” och ”Buller” kan du kolla belysningen och ljudnivån på din arbetsplats.

När Varbergs skyltgravyrs nya fabrik planerades fanns tre ledord: ljud, ljus och ventilation.

– Entreprenören sa till mig att du inte har vita väggar i en verkstad. Men jag svarade att jo, jag har vita väggar, säger vd:n Johan Lyckton.

Det var en prisfråga. Johan Lyckton gjorde klart att han var redo att betala för att få det bra. Striden var vunnen.

Vissa förbättringar blev inte ens dyrare. Tidigt i planeringen var Johan Lyckton i kontakt med försäkringsbolaget. Hur kunde han få ner premien? Lägg stenull i taket, inte cellplast, var beskedet.

”78 000 extra, du är inte klok”, tyckte byggaren. Men med billigare premie gick det att spara in summan på mindre än tre år.

Företaget hyrde tidigare in sig på 500 kvadratmeter en knapp kilometer från den nya fabriken. Tanken på att bygga nytt och eget hade funnits länge.

Johan Lyckton arbetade i produktionen innan han tog över verksamheten. Han har drivit på jobbet med arbetsmiljön i den nya fabriken. Under några år har inget skyddsombud funnits på arbetsplatsen.

Längst in i den nya 1  900 kvadratmeter stora fabriken bultar en stansmaskin taktfast genom rostfritt stål. Det ska bli ramen till en hisspanel. Maskinen står avskilt, men en av väggarna går bara halva vägen. Den dämpar mycket ljud utan att helt stänga in den som kör maskinen.

– Maskiner dånar. Speciellt om de är äldre. Då får man jobba med det runt om i stället.
Fabrikens vita plåtväggar är släta längst ner, det hindrar damm från att fastna. Några meter upp kommer perforerad plåt. Även taket är perforerat. Bakom plåtarna finns isolering.

– Med vanliga plåtväggar hade vi inte kunnat prata här inne, säger Johan Lyckton.

Gravyren fick ett eget rum. Högljudda maskiner, behov av bra ljus och brandklassning gjorde rummets arbetsmiljö till en utmaning.

– Vi använder etanol som kylmedel. Det ställer höga krav på ventilationen. Vi har högt i tak för att samla allt ljud uppåt och för att grabbarna ska se detaljerna bra har vi extra ljus.

När Grzegorz tänder lyset i målarrummet går ventilationen i gång. Här finns inget ”jag ska bara”. Han gillar arbetsrotationen som finns, men tycker det är roligast att måla. Det liknar jobbet som billackerare han hade i Polen, fast ändå inte. Det är säkrare här. Där fanns risken för explosioner. Och han kunde känna färglukten mycket tydligare.

Dragbordet och ventilation bakifrån tar hand om lukten i rummet. Ett fönster ger bra ljus i det trånga utrymmet. Nålarna som Grzegorz använder för att måla hissknapparna är tysta.

– När jag är klar med en arbetsdag känns det alltid bra. Jag är inte trött, säger han.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Fackklubb lägger ner i protest

Fackklubb lägger ner i protest

Facket på Hitachi ABB Power Grids i Landskrona ger upp. De lägger ner klubben. Anledningen är att de känner sig trakasserade och motarbetade av företaget.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Att operera var uteslutet”

”Att operera var uteslutet”

Så gick det för tvättbiträdet Joy som drabbades av diskbråck.

”Jag lägger mig i lite överallt”

”Jag lägger mig i lite överallt”

Möte med Jobbet på Berendsens tvätteri i Ockelbo ska bli roligare och mer varierat. Marianne Sund leder ett projekt för att arbetskamraterna ska hålla hela arbetslivet. Redan för några år sedan gjordes ett försök att införa rotation mellan arbetsuppgifter på tvätteriet, men den gången gick projektet i baklås. − Jag tror att det gick för […]

Noga planerat inför säkert stopp

Noga planerat inför säkert stopp

Underhållsstopp och coronapandemi betyder smittrisk. På Smurfit Kappa i Piteå planerades stoppet därför in i minsta detalj.

Upptäck dina problem i tid

Upptäck dina problem i tid

Arbetar du natt, med vibrerande
verktyg eller kommer i kontakt med kemikalier? Då är din arbetsgivare skyldig att erbjuda dig en medicinsk kontroll.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Jonny Kumpula var en av dem.

”Alla vill inte vara med i facket”

”Alla vill inte vara med i facket”

Svenskt Näringsliv vill skrota dagens system med regionala skyddsombud och frikoppla lokala skyddsombud från facket. Enligt organisationens arbetsmiljöexpert Amelie Berg skulle det stärka det lokala skyddsarbetet.

”Vi måste samarbeta bättre”

”Vi måste samarbeta bättre”

Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.