Industriarbetarnas tidning

Dödsfall vid isolycka prövas igen

13 oktober, 2015

Skrivet av Hovrätten prövar dödsolycka

I dag tisdag inleds rättegången vid Svea hovrätt i Stockholm om dödsolyckan utanför Idre 2012. Då drunknade en 17-åring när en skogsmaskin gick genom isen på en tjärn.

Olyckan inträffade den 4 januari vid 17.30-tiden i Flötingen utanför Idre, där en vinterväg skulle trampas i ett myrområde. För detta användes en skogsmaskin (skotare). Sikten var dålig eftersom det var mörkt och snöade. Skogsmaskinen körde ut på en tjärn där den gick genom isen och sjönk.  Den 19-årige föraren lyckades ta sig ur förarhytten. Men det gjorde inte hans 17-årige kamrat som följde  med maskinen ner i vattnet och drunknade.

Arbetsmiljöåklagare Aino Alhem åtalade ägaren till företaget, Flötingen Skogs AB, för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död och yrkade dessutom två miljoner i företagsbot.

Hennes övergripande motivering var att arbetsgivaren inte hade vidtagit de åtgärder som behövs för att säkerställa arbetsmiljön. Hon pekade på förarens bristande erfarenhet av det arbete som skulle utföras, att skotarens GPS saknade karta över det aktuella området, att vägens dragning inte var utmärkt och på att arbetsgivaren inte hade gjort någon riskbedömning.

Men Mora tingsrätt ansåg inte att Alhem bevisat att arbetsgivaren brustit i ansvar och att de påtalade bristerna orsakat olyckan. Därför avvisades åtalet. Aino Alhem överklagade domen som nu ska prövas av Svea hovrätt i Stockholm.

Hon lägger inte fram några nya bevis eller kallar några nya vittnen.

– Det är samma bevisning, alltså en bedömningsfråga: Jag anser att tingsrätten bedömde materialet på ett sätt som jag inte anser stämmer med Arbetsmiljölagen. Därför finns ingen anledning att åberopa någon ny bevisning, säger hon till Dagens Arbete.

 

 

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

När blir det ordning på Northvolt?

När blir det ordning på Northvolt?

Northvolt lovar omkring 4 000 gröna jobb i Skellefteå. Ännu fler planeras i Göteborg och Borlänge. Men facken har sett den snabba omställningens baksida och än saknas flera bitar innan framtidens fabrik är trygg och säker.

Kan jag få se övervakningsfilmen?

En läsare har varit med om en arbetsplatsolycka och undrar om hen har rätt att få ut inspelningen av olyckan från övervakningskameran.

Northvolt misstänks för brott efter ammoniakolycka

Northvolt misstänks för brott efter ammoniakolycka

Flera personer utsattes för giftig gas vid en ammoniakolycka på Northvolt Ett. Ingen räddningstjänst tillkallades och batteriföretaget rapporterade inte olyckan när den inträffade.

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.