Industriarbetarnas tidning

”Och så fast jobb – gött”

9 november, 2015

Skrivet av

Ventiler och kopplingar

IMI Hydronic Engineering i Annelund tillverkar bland annat ventiler, kopplingar, fördelare. Företaget har 275 kollektivanställda i gjuteri, maskinbearbetning och montering. Är mer känt som Tour & Andersson.

Det här gör jag Martin Hernström, verkstadsarbetare:

”Jag har gått industritekniska programmet och är klar nu. Fyller 20 i höst. Fick just jobb på IMI i Annelund, inne på chucken.

Det var här på företaget som vi hade det mesta av utbildningen, men alla vanliga skolämnen hade vi inne i Herrljunga. Här har jag kört injusteringsventiler i en CNC-maskin ute på fusion. Ventiler som ska sitta i lite större rör i byggnader.

Efter utbildningen är man rätt så bekant med arbetsuppgifterna. Vi gjorde en hel del praktik ute i produktionen. De första två åren hade vi praktik tre dagar i veckan, i trean fyra dagar i veckan och lediga på fredagar.

Under sista året, det fjärde, jobbade vi hela tiden. Lön under hela utbildningen. Första året 1 800 i månaden, sista året 18 000. Och så ett fast jobb på det. Gött.”

Berättat för Harald Gatu

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.