”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

”Det är arbetsgivarens skyldighet att mäta”

hakan-av-lungorYrkesmedicinare riktar hård kritik mot Arbetsmiljöverket för att ha ”släppt” bevakningen av kemiska och biologiska hälsorisker.
– En myndighet med begränsade resurser måste prioritera, säger verkets inspektionschef Håkan Olsson.

Dagens Arbetes och Läkartidningens granskning av vården av lungsjuka visar kunskapsluckor:

Läkare i primärvården ställer inte frågan: Vad jobbar du med? Företagshälsovården fångar inte upp arbetstagare som blir sjuka på samma sätt som tidigare. Samtidigt har landets tillsynsmyndighet sadlat om för mycket anser experter på yrkesmedicin, vilket får till följd att människor fortsätter att andas in skadliga partiklar ute på arbetsplatserna.

En överläkare i Göteborg säger: ”Vi har inget Arbetslivsinstitut längre, och Arbetsmiljöverket som jag rent ut sagt tycker är kasst på såna här frågor.”

Håkan Olsson, chef på verkets inspektionsavdelning, svarar på kritiken:

– Jättetråkigt att höra. Företagshälsovården är nedmonterad till viss del. De lever på beställningar från företagen. Det är viktigt att företagen gör beställningar och efterfrågar den här typen av tjänster, säger han.

Att Arbetslivsinstitutet inte finns längre är ett faktum, det har varit bort i nästan tio år nu konstaterar Håkan Olsson och fortsätter:

– Att man sen tycker att vi är kassa det får stå för dem. Det tycker jag absolut inte att vi är. Men vi som myndighet har blivit tydligare med vad vi prioriterar och vad vi inte prioriterar utifrån våra begränsade resurser. Vi ska finnas på de arbetsplatser där riskerna är som störst.

Hur fördelar ni era begränsade resurser?

– Vi är brist- och felletare. Vi ställer krav på att arbetsgivare ska göra riskbedömningar. Det kan vara så att den djupa sakkompetensen inom vissa områden har försvunnit, men det kan vi inte ha på alla områden, det är omöjligt.

Verket har inte längre några yrkeshygieniker som är ute och kontrollmäter.

Vad får det för konsekvenser på arbetsmiljön, att det inte görs några oberoende mätningar?

– Det är arbetsgivarens skyldighet att mäta. Företagshälsovården, eller andra tekniska mätföretag, kan genomföra den typen av mätningar för att säkerställa att man ligger inom eller under nivån för gränsvärdena, eller att man behöver vidta åtgärder.  Vi som myndighet kan om det finns behov genomföra någon mätning vid något enstaka tillfälle. Men det är väldigt resurskrävande. Då är det bättre att vi är ute och konstaterar vilka åtgärder som arbetsgivaren behöver vidta.

Litar ni på att arbetsgivarna själva mäter och har koll på att nivåerna av skadliga ämnen hålls nere?

– Ja, annars får de ta hjälp. Många av företagen som arbetsgivare anlitar är ackrediterade och skulle inte sätta sin heder på spel med manipulerade mätningar.

Hur hanterar ni att kunskapen om de luftburna hälsoriskerna är så låg hos arbetsgivarna i dag?

– Vi ställer krav på arbetsgivarna när vi stöter på brister. De måste skaffa sig kunskap för att säkerställa att personalen arbetar på ett sunt och säkert sätt. I dialog med företagshälsovården får de jobba fram en rutin för hur man ska hantera de här riskerna. Det vi på Arbetsmiljöverket är bra på är att ställa frågor och konstatera var bristerna och luckorna finns.

Hur gör verket för att färre ska bli lungsjuka av jobbet?

– Jag har inget direkt svar. Men just nu har vi ett fokus på storskalig kemikaliehantering. Sen kan skyddsombud alltid begära att få vårt ingripande.

– Vi har fortfarande en aktiv tillsyn inom asbestområdet. Mesoteliom och den typen av allvarliga sjukdomar finns fortfarande trots att förbudet gällt i över trettio år. Det är samma sak med kvarts. Människor utsätts för skadligt damm när de river och riskerar att bli sjuka längre fram. Det är en tragisk del.

Håkan Olsson beskriver svårigheterna för Arbetsmiljöverket att hitta ut till dessa hälsofarliga jobb:

– Rivningsarbetet pågår kanske i ett källarutrymme eller någon bostadsrättsförening som fått för sig att göra om sin fasad. Mycket av arbetet kanske bedrivs på kvällar och helger. Det är jättesvårt för oss att hitta dit, men vi försöker verkligen vara aktiva. En hel del farliga jobb görs i oförstånd. Man förstår helt enkelt inte vilka risker man utsätter sig för.

Läs mer:


et@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Bildreportage

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Se alla bildreportage

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

DA testarLånga dagar i skogen kräver en rejäl ryggsäck och en bra stol – lyckligtvis går de att kombinera. På älgjaktens första dag samlades Finntorps jaktlag för att ta reda vilken stolsryggsäck du ska köpa.

Avtal 2020

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

1
Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

1

”Jag får en kick av att bli ­motarbetad”

DA MÖTERSandra Särnholm älskar att prata försäkringar och hitta glömda pengar åt medlemmar. Det är inte alltid hon är välkommen till arbetsplatserna, men det gör henne bara mer beslutsam.

Riskerna som skapar dödsolyckor

ArbetsmiljöNär de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

”Arbetskrafts­invandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

DEBATTKontroller, sanktionsmöjligheter och bättre myndighetssamverkan måste till för att komma åt arbetslivskriminaliteten. Men att strama åt den legala arbetskraftsinvandringen vore ett slag i luften, skriver Amelie Berg och Patrik Karlsson på Svenskt Näringsliv.

Arbets­givaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

2

Industrin och klimatet

Drönarbild över marken som förbereds för bygget av Northvoltfabriken

Vägen till en ny bilindustri

OmvandlingenI elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn? Reportaget finns även inläst.

Gustav Gustafsson med stor pappersrulle

Jakten på en fossilfri chipspåse

Plastens rykte har störtdykt. Suget efter förnybart material ökar och sätter press på förpackningsföretagen. OptiPack i Sunne satsar för att vara med i omställningen.

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKASe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Micke Holm

”Lite pirrigt känns det”

MusikJulen närmar sig och nu tändas alla julshower igen. I en av dem står industriarbetaren Micke Holm på scen.

Kängor

Ta hand om kängorna i vinter

Proffset tipsarEtt par läderkängor kan hålla i många år om du sköter dem rätt. Hovets stövelmakare Mark Beabey förklarar vad som krävs för att de ska överleva snö, slask och lera. 

Dagens Arbete skrev om Mark Beabey och hans arbete med hovets drabantstövlar i nummer 1 2016.

”Ärligt talat hade jag nog tröttnat lite”

Vad hände senMark Beabey arbetade som CNC-operatör och tillverkade stövlar till hovets drabanter hemma i källaren.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Debatt arbetsmiljö

”Arbetsledarna måste prioritera säkerheten högre”

DEBATT | ARBETSMILJÖDet finns en svag säkerhetskultur på många svenska industriarbetsplatser. Det behövs mer frekventa riskbedömningar, fler utbildningar och skyddsombuden måste få större mandat och mer resurser, skriver Mikael Hansson, vd för Skydda.

”Dödsolyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag”

DEBATT | ARBETSMILJÖVad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

1
Susanna Alakoski. Foto: Lisa Arfwidson

Mormors liv i bomullsfabriken

KVINNORNA I FOKUSFörfattaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

Ladda ner Dagens Arbete nr 9 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3
Foto: Anders Hansson

Den sista torsken

BildreportagetFotografen Anders Hansson skildrar torskfiskarnas vardag i Östersjön.

”Det är stort att få göra det lilla”

Vad hände sen?Vi återvänder till Erica Selander, som 2016 drog i gång gympapass i asylboendets idrottshall. Hon träffade Rasha, som blev en vän för livet, men det var ovisst om hon skulle få stanna i Sverige. Läs om hur det gått.

Battlefield 3

När fabriken invaderas av fiender

Industrin i tv-spel.Smältugnar, kraftstationer och maskinverkstäder. Ibland hämtar tv-spelen inspiration från välkända fabriksmiljöer.

Får de tala om vem som är sjuk?

FRÅGA DA | INTEGRITETVad säger GDPR om att en arbetsgivare skickar ut e-post till alla avdelningar på arbetsplatsen med diverse information, exempelvis frånvaro? Juristen Henrik Ask reder ut.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Halkig väg till pengarna

KOLL PÅ | EFTER OLYCKANCyklar du omkull på väg till jobbet? Eller halkar på gångbanan? Du kan ha rätt till ersättning – men reglerna är krångliga.

100 får gå från Lindbäcks

VarselTrähusproducenten Lindbäcks Bygg i Piteå drar ner kapaciteten tillfälligt. Men redan 2021 räknar vd Stefan Lindbäck med att behöva anställa igen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.