"Det pågår en ständig kamp mellan arv och förnyelse."Helle Klein om arbetarrörelsens framtid.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

”Det är arbetsgivarens skyldighet att mäta”

hakan-av-lungorYrkesmedicinare riktar hård kritik mot Arbetsmiljöverket för att ha ”släppt” bevakningen av kemiska och biologiska hälsorisker.
– En myndighet med begränsade resurser måste prioritera, säger verkets inspektionschef Håkan Olsson.

Dagens Arbetes och Läkartidningens granskning av vården av lungsjuka visar kunskapsluckor:

Läkare i primärvården ställer inte frågan: Vad jobbar du med? Företagshälsovården fångar inte upp arbetstagare som blir sjuka på samma sätt som tidigare. Samtidigt har landets tillsynsmyndighet sadlat om för mycket anser experter på yrkesmedicin, vilket får till följd att människor fortsätter att andas in skadliga partiklar ute på arbetsplatserna.

En överläkare i Göteborg säger: ”Vi har inget Arbetslivsinstitut längre, och Arbetsmiljöverket som jag rent ut sagt tycker är kasst på såna här frågor.”

Håkan Olsson, chef på verkets inspektionsavdelning, svarar på kritiken:

– Jättetråkigt att höra. Företagshälsovården är nedmonterad till viss del. De lever på beställningar från företagen. Det är viktigt att företagen gör beställningar och efterfrågar den här typen av tjänster, säger han.

Att Arbetslivsinstitutet inte finns längre är ett faktum, det har varit bort i nästan tio år nu konstaterar Håkan Olsson och fortsätter:

– Att man sen tycker att vi är kassa det får stå för dem. Det tycker jag absolut inte att vi är. Men vi som myndighet har blivit tydligare med vad vi prioriterar och vad vi inte prioriterar utifrån våra begränsade resurser. Vi ska finnas på de arbetsplatser där riskerna är som störst.

Hur fördelar ni era begränsade resurser?

– Vi är brist- och felletare. Vi ställer krav på att arbetsgivare ska göra riskbedömningar. Det kan vara så att den djupa sakkompetensen inom vissa områden har försvunnit, men det kan vi inte ha på alla områden, det är omöjligt.

Verket har inte längre några yrkeshygieniker som är ute och kontrollmäter.

Vad får det för konsekvenser på arbetsmiljön, att det inte görs några oberoende mätningar?

– Det är arbetsgivarens skyldighet att mäta. Företagshälsovården, eller andra tekniska mätföretag, kan genomföra den typen av mätningar för att säkerställa att man ligger inom eller under nivån för gränsvärdena, eller att man behöver vidta åtgärder.  Vi som myndighet kan om det finns behov genomföra någon mätning vid något enstaka tillfälle. Men det är väldigt resurskrävande. Då är det bättre att vi är ute och konstaterar vilka åtgärder som arbetsgivaren behöver vidta.

Litar ni på att arbetsgivarna själva mäter och har koll på att nivåerna av skadliga ämnen hålls nere?

– Ja, annars får de ta hjälp. Många av företagen som arbetsgivare anlitar är ackrediterade och skulle inte sätta sin heder på spel med manipulerade mätningar.

Hur hanterar ni att kunskapen om de luftburna hälsoriskerna är så låg hos arbetsgivarna i dag?

– Vi ställer krav på arbetsgivarna när vi stöter på brister. De måste skaffa sig kunskap för att säkerställa att personalen arbetar på ett sunt och säkert sätt. I dialog med företagshälsovården får de jobba fram en rutin för hur man ska hantera de här riskerna. Det vi på Arbetsmiljöverket är bra på är att ställa frågor och konstatera var bristerna och luckorna finns.

Hur gör verket för att färre ska bli lungsjuka av jobbet?

– Jag har inget direkt svar. Men just nu har vi ett fokus på storskalig kemikaliehantering. Sen kan skyddsombud alltid begära att få vårt ingripande.

– Vi har fortfarande en aktiv tillsyn inom asbestområdet. Mesoteliom och den typen av allvarliga sjukdomar finns fortfarande trots att förbudet gällt i över trettio år. Det är samma sak med kvarts. Människor utsätts för skadligt damm när de river och riskerar att bli sjuka längre fram. Det är en tragisk del.

Håkan Olsson beskriver svårigheterna för Arbetsmiljöverket att hitta ut till dessa hälsofarliga jobb:

– Rivningsarbetet pågår kanske i ett källarutrymme eller någon bostadsrättsförening som fått för sig att göra om sin fasad. Mycket av arbetet kanske bedrivs på kvällar och helger. Det är jättesvårt för oss att hitta dit, men vi försöker verkligen vara aktiva. En hel del farliga jobb görs i oförstånd. Man förstår helt enkelt inte vilka risker man utsätter sig för.


et@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Michael Collins och månen

På världens mest ensamma arbetsplats

SkruvatEnsamarbetare finns det gott om. Men ingen har varit så ensam på jobbet som amerikanen Michael Collins. Någonsin.

Hitta sommarlugnet i bokens värld

Redaktionens bästa tipsEn pocket på badstranden eller en ljudbok i hammocken. Sommartid betyder lästid. DA:s redaktion tipsar om sina favoriter.

Simon Rohdin

Ledtiderna har mer än halverats

Bättre planeringPå fönsterfabriken NorDan i Kvillsfors har effektiviteten höjts utan att stressen ökat. Genom ständiga små förbättringar har alla tillsammans vänt förlust till vinst.

T-shirt med fläckar

”Gnugga inte för hårt”

Tips från proffsetGlöm huvudvärken när du står där med gräsfläckar på byxorna. Med enkla hjälpmedel går det att få bort den mesta smutsen, berättar Madelein Gusterman på tvätteriet Berendsen.

”Alla bara ­gissar och ­spekulerar”

OvisshetDet senaste året har de anställda på parkettfabriken Berg o Berg i Kallinge studsat mellan hopp och förtvivlan. Först nedlagda, sedan räddade i sista stund. Nu hänger allt på en tunn tråd igen.

Grillspecial

Mästarens guide till perfekt grillning

PROFILENUtanför arbetet på Volvo lastvagnar är Saman Nazar mer känd som ”Grillfader”. 2015 tog han sig till semifinal i Grillmästarna i TV4.

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

GrilltipsEn stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Rökved tar den till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

Stefan Löfven och operatören Marika Hellberg-Bergkvist

Träbyggande kan ge tusentals nya jobb

Ny färdplanTusentals nya arbetstillfällen i glesbygd och minskade klimatutsläpp från byggandet. Det utlovar träbyggnadsindustrin i sin nya färdplan, som överlämnades till statsminister Stefan Löfven.

Pontus Georgsson.

”Allt handlar om att lyssna”

Ny förbundsordförandeNär han var ny på Skärblacka åkte han på stryk. I dag, mer än trettio år senare, har Pontus Georgsson valts till ordförande för hela Pappers.

”Hög tid att stoppa NMR”

AlmedalsveckanÄr det verkligen i demokratins intresse att låta en nazistisk antidemokratisk terrororganisation kapa ett arrangemang som handlar om den politiska demokratins essens, nämligen mötet och åsiktsbrytningen mellan demokratiskt sinnade personer? frågar DA:s chefredaktör Helle Klein i sin blogg.

”Vi bossar på planeten och gör vad vi vill”

KrönikaMen tänk om det vore vi som blev upplockade och fick leva resten av livet i en bur, skriver Stefan Eriksson.

1
Skolchefen Joakim Hjelm med en byst av Marx.

Med Marx i bagaget

VägvalVid en bubbelpool på en folkhögskola står en jättelik Karl Marx-bronsbyst från DDR. På en annan skola göms hans böcker undan. Båda tror sig ha lösningen på de problem som arbetarrörelsen står inför.

Ladda ner DA nr 6 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

Plötsligt var vissa liv inget värda

KrönikaMedan makten sitter med armarna i kors fortsätter dödsskjutningarna, skriver Alexandra Pascalidou.

1
Elin Näslund på Runö

”Jag tänker inte skämmas”

Efter dokusåpanSom första kvinna och bara 26 år gammal blev hon ordförande för IF Metall i Malmfälten. Ödet verkade utstakat, men Elin Näslund valde en annan väg. Offentlig kärleksjakt i Ensam mamma söker.

1

Marie Nilsson: ”Högerextrema ska aldrig få vinna”

AlmedalenIF Metall manifesterar till stöd för RFSL, som i år valt att inte delta under Almedalsveckan på grund av hot från nazister.

1
Lenart Cerqueira har ungefär ett halvår kvar på ledigheten med barnet som de är familjehem åt. Foto: David Lundmark

”Många kom fram och frågade”

VAD HÄNDE SEN?Förra vintern mötte vi Lenart Cerqueira, som hade fått tjänst­ledigt från Volvo Cars för att ta hand om ett barn som ett familjehem. I dag har vardagen kommit åter. Och vissa tankar framåt.

Så håller ni sams i sommar

DILEMMAT | KONFLIKTER Semester kan vara sol, bad – och familjegräl. DA frågade några som vet hur man kan undvika bråken. Och vad som är ledighetens största fiende.

Leonardo – 500 år före sin tid

Leonardo da Vinci dog för 500 år sedan. Då ansågs många av hans uppfinningar omöjliga – i dag är det lätt att hitta spår av hans genialitet.

Meningen med livet är att ha något att göra

KrönikaKulturhus ger hopp inför framtiden och ska finnas i hela Sverige, överallt, skriver DA-krönikören och trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Arbetares rättigheter hotas globalt

Situationen för fackligt aktiva har försämrats i hela världen, visar världsfackets ITUC:s årliga genomgång av arbetares rättigheter. Fackligt aktiva mördas, hotas och förhindras att strejka.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

DomEtt företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

3

Ögonspårning ska sprida ­kunskaper

EYETRACKING Ett par glasögon som registrerar vad du tittar på när du jobbar – kan det vara något? På Gnosjö automatsvarvning håller man på att testa. Kanske blir det lättare för erfarna att lära ut jobbet till nya.

Kassör misstänks för grov förskingring

En kassör vid en av Pappers avdelningar misstänks för grov förskingring. Det är avdelningens ordförande som har polisanmält kassören. ”Exakt hur mycket pengar det rör sig om vet vi inte”.

Så lyckas du med väggen

TIPS FRÅN PROFFSET | BREDSPACKLINGVill du jämna till väggen lite innan du målar kan det vara bra att bredspackla. Robin Norén och Muamer Delic på Eksjöhus ger sina bästa tips.

Northvolts tänkta batterifabrik och dess vd Peter Carlsson.

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

TEKNIKBatteribolaget Northvolt ska nu ha säkrat finansieringen för bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det kan starta i augusti.

Makten över företagen

Thomas Franzén, före detta vice riksbankschef.

”Kortsiktigheten hotar framtiden”

DEBATTFöretagens kortsiktighet är det stora hotet mot framtiden, skriver Thomas Franzén, före detta vice riksbankschef. Med höga avkastningskrav blir det svårare för politiken att undvika en djup depression. Han efterlyser ”en ordentlig diskussion om kapitalmarknaden och företagens roll”.

2

Vad gäller när vi har städhjälp?

FRÅGA DA | RUTEn läsare köper funderar på att köpa in städning varannan vecka och vill veta vad som gäller för Rutavdraget i år. Privatekonomen Annika Creutzer reder ut.

”Noll är en livsviktig siffra”

KrönikaTrafiken och arbetsmiljön har mycket att lära av varandra, skriver DA:s krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

1

När röken har lagt sig

arbetsmiljöGummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.