Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

”Miljöpartiet ska granskas, inte misstänkliggöras”

26 april, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

LedareMiljöpartiet befinner sig i sin värsta kris någonsin. Denna gång jagar det journalistiska drevet inte en specifik makthavare utan ett helt parti.

Att de gröna som vuxit och blivit ett regeringsbärande parti också måste granskas tufft är en självklarhet och borde inte överraska någon. Men partiet tycks befinna sig i ett slags chocktillstånd där inte mycket blir rätt.

Bostadsminister Mehmet Kaplan fick avgå lika mycket på grund av uppvisad omdömeslöshet som av hans stabs oprofessionella hantering av krisen. Yasri Kahn-affären växte i stormstyrka på grund av språkrören Fridolins och Romsons brist på självkritik och förmåga att förstå problemet när toleransen blir diskriminerande.

Med detta sagt måste det också till en självkritisk reflexion över det mediala klimatet. Just nu härskar moralismen och med nätets snabbhetslogik tenderar i grunden legitima granskningar att utvecklas till rena häxjakter. De senaste dagarnas uppskruvade debatt om ett islamistiskt maktövertagande i Miljöpartiet har tappat alla proportioner. Att SVT:s Agenda kan ägna större delen av kvällen åt att låta påståenden om islamistisk infiltration hagla i studion utan minsta beviskrav är milt sagt ett journalistiskt haveri.

Den tuffa utfrågningen av Miljöpartiets Anders Wallner hade som utgångspunkt att han behövde bevisa att Miljöpartiet inte tagits över av islamister. Det är som frågan i det klassiska exemplet på omvänd bevisbörda: Har du slutat slå din partner?

Från att den politiska journalistiken med rätta ifrågasätter enskilda Miljöpartisters ageranden och uppenbara omdömeslöshet har granskandet övergått till ett konspiratoriskt misstänkliggörande av allt och alla. Det är allvarligt och djupt oroväckande.

”Innan bevis kommit fram ska man vara varsam med anklagelser”, skriver DN:s ledarskribent Erik Helmerson och ifrågasätter Agendas upplägg.

Aftonbladets Daniel Swedin oroas också över debattklimatet och skriver: ”Om vi inte vill ha ett offentligt samtal som präglas av en häxjakt på folk någon misstänker egentligen är extremist måste vi sansa oss nu.”

Just för att vi befinner oss i en svårbegriplig värld av politiska och religiösa konflikter och har hotet från högerextremism och islamistisk terrorism över oss behöver vi en samhällsjournalistik som inte rusar utan manar till eftertanke, kunskap och fördjupning.

Svåra frågor kan inte alltid få snabba svar. I moralismens debattklimat där folk delas upp i onda och goda eller då allt tolkas i svart och vitt främjas inte den modiga självkritiken eller resonemanget om värderingskrockar och svåra avvägningar.

Nu behöver tonläget skruvas ner och debatten sansas. Miljöpartiet ska granskas men inte misstänkliggöras. Faktum är att det ur krisen kan komma något gott. Partiet har i sin kultur många likheter med en ideell förening, en NGO. Det kan vara charmigt men blir svårt när man vill axla ett regeringsansvar.

Miljöpartiet har upphöjt amatörismen till lag i en tid då partiet verkligen behöver erfarenhet. Förhoppningsvis kan krisen leda till en professionalisering. Det vore bra, för Miljöpartiet behövs i svensk politik och de rödgröna måste kunna ägna sig åt det samhällsbygge väljarna valde dem för.

5 kommentarer till “Miljöpartiet ska granskas, inte misstänkliggöras

  • Ja! Tack för det. Folk (läs media) är ibland som vettvillingar. Skynda på att säga något innan bubblan spricker. Rubriker! Vad jag säger gör inget eftersom vi är så många som säger BU på samma gång.Tack för ditt förnuft

  • Ny bottennivå av SVT:s debattprogram Agenda. Se live sändningarna av riktiga debatter istället, den mellan Sjöstedt och Lööf i Östersund, var helt njutbar, argumentation som inte i tid och otid avbryts av förnumstiga journalister med otäck von oben-attityd.

  • Man ibland en känsla av att SVT tror att det är de som styr Sverige. Andra ska inte bara granskas av dem, utan också dömas. I Aktuellt häromdagen avslutade journalisten sändningen med att säga om Miljöpartiet, a never ending story. Han uttryckte helt klart en värdering som var mycket långt från public service krav på saklighet och opartiskhet. Anna Hedenmo kallade i Agenda gången de fackföreningsledare som deltog i demonstrationen i Bjuv om Findus nedläggning för pampar. Lite sans och självkritik skulle inte skada. Precis som Helle Klein så klokt skriver.

  • Eftersom MP inte tar avstånd från varken Kaplan eller Islamism så är det inte ett sätt att misstänkliggöra från media utan ren och skär verklighet, en granskning helt enkelt!

    Lite lustigt att läsa Kleins ledare om det då hon tidigare knappast skrivit samma om mediadrevet mot Sverigedemokraterna, utan mer eller mindre sett dom som fascister, betyder det att vi har en fascistregering då den anammat SD:s asyl- och migrationspolitik?

    Miljöpartiet behövs inte alls i Svensk politik och definitivt inte i en arbetarregering då deras politik innebär en välfärdsslakt samt hundratusentals förlorade jobb.

    Märkligt uttalande från en ledare som säger sig representera arbetare i eltung industri.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vår tids viktiga fråga – klimatomställningen – och blev pressad på frågan huruvida Miljöpartiet är för […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Mitt Almedalen 2019

Jag håller på att planera min Almedalsvecka och kan konstatera att det som vanligt blir hektiska dagar. Förutom lunchmöten, middagar och mingel ska jag medverka i dessa spännande seminarier etc i år. Söndag 30 juni  17.30 – 19.00 – Sveriges tidskrifters mingel Plats: Dagens Samhälles tält 19.00 – Talare: Per Bolund, Miljöpartiet Jag kommenterar i […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Fira demokratin och lär av historien

”Demokratin kan aldrig tas för given utan måste alltid värnas om och om igen. Måtte liberaler och socialdemokrater än en gång visa prov på den modiga samarbetsviljan”, skriver Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.