Ny utbildning ska göra det lättare för skyddsombud och chefer att prata med varandra.
Bruk i Sverige och Norge
Nordic Paper finns i Sverige och Norge. Bruken ligger i Säffle, Bäckhammar, Greåker och Åmotfors.
På det integrerade bruket
i Säffle tillverkas olika typer av livsmedelspapper som används till mat och bakning.
Totalt finns ungefär 130 kollektivare på bruket i Säffle, 16 är skyddsombud.
Det här är BAM
Har tagits fram av en ideell organisation
Utbildningen Bättre arbetsmiljö, BAM, är framtagen av arbetsgivare och arbetstagare tillsammans med Prevent, en ideell organisation som ägs av LO, Svenskt Näringsliv och PTK.
Föreläsningar och grupparbeten
Utbildningen riktar sig framför allt till chefer, arbetsledare, skyddsombud och andra fackliga företrädare. Den består bland annat av föreläsningar och grupparbeten. Målet med utbildningen är att ge deltagarna ett helhetsperspektiv på arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete. Utbildningen innehåller bland annat information om lagar och bestämmelser, men även arbetsmiljöns betydelse för individ, företag och samhälle.
Kompletterar materialet
Många branscher kompletterar utbildningsmaterialet och gör det mer branschspecifikt.
Det materialet som bland annat Lena Smersfeldt har varit med och tagit fram går att hitta på: www.prevent.se/massapapper
Lena Smersfeldt har varit på bruket i Säffle sedan hon var 16. Då, den första sommaren, vaktade hon porten. Numera vakar hon som huvudskyddsombud i stället över arbetsmiljön.
Engagemanget i frågorna märks tydligt. Försiktigt närmar hon sig knuten med dålig sikt där lastbilstransporter ibland backar ut. Och när hon kommer ut på fabriksgolvet kontrollerar hon direkt att det finns ordentligt med öronproppar kvar. Lena kallar sig själv för insnöad på arbetsmiljö.
Kanske var det därför som hon i höstas blev ombedd att vara med och anpassa utbildningen BAM till massa- och pappersindustrin. Förkortningen står för bättre arbetsmiljö och utbildningen riktar sig bland annat till chefer och skyddsombud. Tidigare hade det inte funnits något anpassat utbildningsmaterial för branschen. Tillsammans med representanter från båda parterna och några till tog Lena plats i gruppen.
”Att ha en pågående dialog är precis lika viktigt som att vi har utbildning.”
– Tidigare har alla bruk haft olika sorters utbildning på olika nivåer. Något bruk hade haft en dag, ett annat tre och det tredje hade de här 40 timmarna som man bör ha, säger Lena.
Det nya utbildningsmaterialet blev klart i början av januari. Olyckssituationer har hämtats från brukens miljöer för att göra utbildningen lättare att ta till sig.
I det nya materialet finns bland annat tips på viktiga saker att tänka på vid kemisk hantering och råd för att slippa klämma och skära sig vid pappersbrukens olika maskiner.
– Pratar man om pappersmaskiner, pannhus eller renserier så känner folk igen sig. Då blir det genast enklare att relatera till materialet, säger Lena.
Materialet ska fungera som en rekommendation och göra brukens olika utbildningar mer lika varandra.
Lenas arbetsgivare Nordic Paper planerar att använda delar av materialet i en ny koncerngemensam utbildning i Sverige. Genom grupparbeten ska chefer och skyddsombud utifrån realistiska situationer få diskutera arbetsmiljö. Parterna hoppas sedan att samtalen ska sprida sig ut på fabriksgolven.
Just samtalen mellan skyddsombud och chefer är viktiga för att upprätthålla en bra arbetsmiljö tycker Lena. Med en bra dialog känns arbetet mer meningsfullt.
– Att som skyddsombud få en bra respons av sin chef ger en känsla av möjlighet att påverka som är häftig.
Lars Löfquist, personaldirektör på Nordic Paper, gillar anknytningen till det dagliga arbetet som finns i det nya utbildningsmaterialet. Även han betonar att samtalen mellan chefer och skyddsombud är en central del i arbetsmiljöarbetet.
– Att ha en pågående dialog är precis lika viktigt som att vi har utbildning. Och har vi då ett utbildningsmaterial som alla känner igen sig i blir det bättre diskussioner, säger han.
Lena tror att samtal och respons kan få fler att engagera sig i vakandet över arbetsmiljön. Förstärkning behövs, bruket saknar på vissa ställen skyddsombud.
– Det är inte så att folk står i kö direkt.
Nu hoppas hon att det ska bli ändring på det.