Hallå där Dora Varga Karlsson, som har skapat ett träningsprogram för att öka kunskapen hos alla skyddsombud i företaget – något som nu belönats med Prevents Arbetsmiljöstipendium.
Dora Varga Karlsson, huvudskyddsombud på Scania Industrial Maintenance i Södertälje. Foto: Bengt Alm
Dora Varga Karlsson
Huvudskyddsombud på Scania Industrial maintenance i Södertälje.
Bor: Södertälje.
Familj: En stor Scaniafamilj. Min man jobbar på Scania och tre av fyra barn jobbar också här.
Aktuell: Vinnare av Prevents arbetsmiljöstipendium, tillsammans med Gerda Söderman, driftchef på ISS Facility Services i Stockholm.
Så skriver Dora Varga Karlssons kollegor i nomineringen: ”Doras hjärta klappar oavbrutet för vad som är rätt. Hon hjälper medarbetare, chefer och ledningsgrupper i rätt riktning inom vår arbetsmiljö. Dora månar om att alla ska må bra på jobbet.”
Hur började det här?
– Jag märkte att vi inte riktigt skickar med rätt förutsättningar till nya skyddsombud. Trots att man får utbildningar är det ofta svårt när man väl står där på verkstadsgolvet. Så jag kände att vi behöver backa lite. Man måste veta vart allt material finns – hur hittar man i vår arbetsmiljöhandbok och på Arbetsmiljöverkets sida, och vart letar man? Hur förbereder man sig bäst för skyddsronderna?
– Jag satte ihop ett antal träningssteg som jag testkörde på mina nya skyddsombud. Ett av förra åtets mål, som vi huvudskyddsombud satt upp, var att ge dem bättre förutsättningar, så jag presenterade de här stegen i vår arbetsgrupp. Vi finjusterade materialet tillsammans och det är nu en standard för hur vi utbildar nya skyddsombud.
Hur länge har du varit skyddsombud?
– Jag har varit skyddsombud i nästan fem år, och av dem huvudskyddsombud i nästan fyra, så det gick lite fort där i början. När jag fick frågan kände jag först: nej, nej. Men när jag läst på tänkte jag att man har ju kvar sitt vanliga arbete, så jag kan lika gärna prova.
Vad är det jobbigaste du varit med om som skyddsombud?
– Vi hade en allvarlig olycka. Tack och lov gick det bra, men vad hade vi gjort för fel? Att det ändå händer olyckor fast vi jobbar hårt, det är jobbigt.
Var det något särskilt den händelsen lärde dig?
– Ja, att ifrågasätta alla detaljer. Även det som kan verka lite mindre viktigt vid riskbedömning och på arbetsplatsbesök får mer uppmärksamhet nu. Men sedan finns också till slut en mänsklig faktor, man kan inte utesluta att någon har en dålig dag.
Vad vill du skicka med till de skyddsombud som läser den här texten?
– Oj, svårt. Men att aldrig sluta ifrågasätta. Samarbetet med arbetsgivaren är jätteviktigt, men det betyder inte att vi säger ja till allt. Det betyder att vi ifrågasätter och utvecklar varandra.