Industriarbetarnas tidning

Dags för GS-kongress

19 maj, 2016

Skrivet av

GS-rapport-5-ar-liten
går det mellan GS kongresser. Flera motioner (förslag) som ställts till kongressen handlar om att den borde hållas vart tredje eller fjärde år i stället. Förbundsstyrelsen föreslår att den femåriga perioden behålls. Men det är kongressledamöterna som bestämmer genom att rösta.

Ska GS-facket HBTQ-certifieras? Bör taket på medlemsavgiften slopas? Och borde inte avdelningarna få mer av förbundets pengar? I helgen håller GS kongress.

Kongressen är förbundets högsta beslutande organ. Vad den bestämmer har förbundsledningen och resten av organisationen i uppdrag att utföra. De 112kongressombuden är GS-medlemmar från hela landet och ska bland annat:

 • Utse förbundsordförande, förste och andre vice ordförande för de kommande fem åren. Utse ledamöter i förbundsstyrelsen
 • Diskutera och rösta om motioner (förslag) som har lämnats till kongressen.
 • Fastställa förbundets strategiska långsiktiga mål.
 • Göra ändringar i stadgarna, som kan kallas förbundets grundlag. Bara kongressen kan besluta om ändringar.

GS-kongress-50-motionerOrdet kongress kommer från latinets congressus som betyder möte, könsumgänge eller samman­drabbning. Betydelsen könsumgänge har gått ur tiden och i dag betyder det helt enkelt sammankomst.

(Källa: Ordens ursprung: Etymologisk ordbok över 2000 ord och uttryck av Bo Bergman)

GS-kkongress-rapporterNågra motioner och förbundsstyrelsens svar

GS-kongress-tummeupp

Förslag som förbunds­styrelsen instämmer med:

 • Bemanningsföretag används allt oftare i stället för att anställa. Syftet med bemanningsavtalet var att inhyrd personal skulle tas in tillfälligt, skriver avdelning 3.
  Förslag: Att förbundet verkar för att begränsa inhyrning från bemanningsföretag.
 • HBTQ-personer har genom åren osynliggjorts då de inte upplevs passa in i den traditionella kvinno/mansrollen vilket skapat ett stort utanförskap. Vi måste lära oss hur vi kan få insikt i dessa frågor och på riktigt visa att vi menar allas lika värde, skriver avdelning 9.
  Förslag: Att GS-facket genomgår en HBTQ-certifiering (se faktaruta).
 • Avdelningarnas budgetar har visat underskott de senaste åren. En ökning av det tilldelade grundbeloppet från 10 till 13 procent gör det möjligt att bedriva den fackliga verksamheten enligt våra mål och verksamhetsplaner utan underskott, skriver avdelning 14.
  Förslag: Att avdelningarna erhåller ett grundbelopp på 13 procent av förbundets totala nettointäkt.
HBTQ

Förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner. En HBTQ-certifiering ger verktyg för att arbeta systematiskt med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter.

GS-kkongress-tumme-ner

Förslag som förbundsstyrelsen inte instämmer med

 • Medlemsavgiften är orättvis i dag, med ett tak för högsta avgift och ett golv för lägsta. En solidarisk avgift med samma procentsats på alla inkomster behövs, skriver avdelning 7.
  Förslag: Att medlemsavgiften ska vara inkomstrelaterad utan tak och golv.
 • Att lönsamma fabriker läggs ner i Sverige beror delvis på att det är för enkelt och billigt att lägga ned. I Tyskland finns en strängare lagstiftning, skriver avdelning 7.
  Förslag: Att genom LO driva frågan om att företagsnedläggningar i Sverige ska ha samma kostnadsnivå som övriga EU.
 • I dag är bara 10 av 15 avdelningar representerade i förbundsstyrelsen, skriver avdelning 12.
  Förslag: Utöka förbundsstyrelsen från 13 till 18 ledamöter där en ledamot från varje avdelning kan ingå.
* exklusive lönekostnader
* exklusive lönekostnader

Värdepapper räddar förbundet

Ekonomin och de senaste fem årens verksamhet redovisas på kongressen. 2015 gick förbundets verksamhet med 45 miljoner i underskott, men avkastningen på värdepapper gjorde att resultatet ändå slutade på 18 miljoner i vinst.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Från Love till love – så blev GS-kongressen

Från Love till love – så blev GS-kongressen

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

GS-facket ska certifieras för mångfald

GS-facket ska certifieras för mångfald

Kongressen röstade enhälligt ja till att GS ska genomgå en HBTQ-certifiering. Det är en kvalitetsstämpel för att förbundet systematiskt arbetar med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

LO-förbunden varslar om konflikt inom bemanningsområdet.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

Bemanningsföretag eller fackförening?

Bemanningsföretag eller fackförening?

”Om de lokala verkstadsklubbarna skall överleva i framtiden måste splittringen genom inhyrning stoppas”, skriver en bemanningsanställd industriarbetare.

Bemanningens pris

Bemanningens pris

För 20 år sedan var tanken att det skulle användas för att klara tillfälliga toppar. I dag har det blivit en permanent lösning, antalet bemanningsanställda har tiofaldigats. För många är det en väg in på arbetsmarknaden. Andra fastnar i en ­evighet av osäkra uppdrag. Som Antonio.

Bemanningens baksida

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.