Industriarbetarnas tidning

Dags för GS-kongress

19 maj, 2016

Skrivet av

GS-rapport-5-ar-liten
går det mellan GS kongresser. Flera motioner (förslag) som ställts till kongressen handlar om att den borde hållas vart tredje eller fjärde år i stället. Förbundsstyrelsen föreslår att den femåriga perioden behålls. Men det är kongressledamöterna som bestämmer genom att rösta.

Ska GS-facket HBTQ-certifieras? Bör taket på medlemsavgiften slopas? Och borde inte avdelningarna få mer av förbundets pengar? I helgen håller GS kongress.

Kongressen är förbundets högsta beslutande organ. Vad den bestämmer har förbundsledningen och resten av organisationen i uppdrag att utföra. De 112kongressombuden är GS-medlemmar från hela landet och ska bland annat:

 • Utse förbundsordförande, förste och andre vice ordförande för de kommande fem åren. Utse ledamöter i förbundsstyrelsen
 • Diskutera och rösta om motioner (förslag) som har lämnats till kongressen.
 • Fastställa förbundets strategiska långsiktiga mål.
 • Göra ändringar i stadgarna, som kan kallas förbundets grundlag. Bara kongressen kan besluta om ändringar.

GS-kongress-50-motionerOrdet kongress kommer från latinets congressus som betyder möte, könsumgänge eller samman­drabbning. Betydelsen könsumgänge har gått ur tiden och i dag betyder det helt enkelt sammankomst.

(Källa: Ordens ursprung: Etymologisk ordbok över 2000 ord och uttryck av Bo Bergman)

GS-kkongress-rapporterNågra motioner och förbundsstyrelsens svar

GS-kongress-tummeupp

Förslag som förbunds­styrelsen instämmer med:

 • Bemanningsföretag används allt oftare i stället för att anställa. Syftet med bemanningsavtalet var att inhyrd personal skulle tas in tillfälligt, skriver avdelning 3.
  Förslag: Att förbundet verkar för att begränsa inhyrning från bemanningsföretag.
 • HBTQ-personer har genom åren osynliggjorts då de inte upplevs passa in i den traditionella kvinno/mansrollen vilket skapat ett stort utanförskap. Vi måste lära oss hur vi kan få insikt i dessa frågor och på riktigt visa att vi menar allas lika värde, skriver avdelning 9.
  Förslag: Att GS-facket genomgår en HBTQ-certifiering (se faktaruta).
 • Avdelningarnas budgetar har visat underskott de senaste åren. En ökning av det tilldelade grundbeloppet från 10 till 13 procent gör det möjligt att bedriva den fackliga verksamheten enligt våra mål och verksamhetsplaner utan underskott, skriver avdelning 14.
  Förslag: Att avdelningarna erhåller ett grundbelopp på 13 procent av förbundets totala nettointäkt.
HBTQ

Förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner. En HBTQ-certifiering ger verktyg för att arbeta systematiskt med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter.

GS-kkongress-tumme-ner

Förslag som förbundsstyrelsen inte instämmer med

 • Medlemsavgiften är orättvis i dag, med ett tak för högsta avgift och ett golv för lägsta. En solidarisk avgift med samma procentsats på alla inkomster behövs, skriver avdelning 7.
  Förslag: Att medlemsavgiften ska vara inkomstrelaterad utan tak och golv.
 • Att lönsamma fabriker läggs ner i Sverige beror delvis på att det är för enkelt och billigt att lägga ned. I Tyskland finns en strängare lagstiftning, skriver avdelning 7.
  Förslag: Att genom LO driva frågan om att företagsnedläggningar i Sverige ska ha samma kostnadsnivå som övriga EU.
 • I dag är bara 10 av 15 avdelningar representerade i förbundsstyrelsen, skriver avdelning 12.
  Förslag: Utöka förbundsstyrelsen från 13 till 18 ledamöter där en ledamot från varje avdelning kan ingå.
* exklusive lönekostnader
* exklusive lönekostnader

Värdepapper räddar förbundet

Ekonomin och de senaste fem årens verksamhet redovisas på kongressen. 2015 gick förbundets verksamhet med 45 miljoner i underskott, men avkastningen på värdepapper gjorde att resultatet ändå slutade på 18 miljoner i vinst.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Från Love till love – så blev GS-kongressen

Från Love till love – så blev GS-kongressen

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

GS-facket ska certifieras för mångfald

GS-facket ska certifieras för mångfald

Kongressen röstade enhälligt ja till att GS ska genomgå en HBTQ-certifiering. Det är en kvalitetsstämpel för att förbundet systematiskt arbetar med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter

”Organisering är som ett spindelnät”

”Organisering är som ett spindelnät”

Att GS kan sätta press på svenska företagsledningar är viktigt när facken behöver komma in på deras arbetsplatser i andra länder, sade Inga Ruginiene från LMPF i Litauen.

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

Svenska politiker måste vägra införa ett minimilönedirektiv från EU som kan slå sönder hela den svenska modellen. Det kräver GS och Byggnads i ett gemensamt uttalande.

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

GS kongress har dragit igång

GS kongress har dragit igång

Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

Natalia Sparrelid hoppas att hon ska våga ta plats i debatterna på GS-fackets kongress. Medlemmarnas möjlighet att påverka är allra viktigast, och då får förbundet inte vara toppstyrt, anser hon. Vad betyder det för dig att vara kongressombud?– Det är ett stor ansvar, man har en påverkansmöjlighet som man inte bör missa. Jag tycker att […]

Ekonomin i fokus på GS kongress

Ekonomin i fokus på GS kongress

En svag ekonomi har lett till jobbiga besparingar för GS-facket, men också en renodling ”Vi har tvingats fokusera på det som är viktigt – att bygga organisation och rekrytera medlemmar”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Känner du igen dig?

Känner du igen dig?

Bertil Hertzberg har fotograferat och intervjuat arbetare på Fredahl Rydéns kistfabrik och husfabriken Bo Klok. Nu blir det en utställning som bland annat ska visas på GS kongress i slutet av maj.

2022 – ett år fyllt av utmaningar

2022 – ett år fyllt av utmaningar

Det blir ett spännande år. Det är kongress, vi ska förbereda oss för en ny avtalsrörelse. Och så är det valår. Nu stakar vi ut riktningen tillsammans, skriver Per-Olof Sjöö.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.