Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Anna Kinberg Batra har rätt om SD

31 augusti, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Positionering pågår inför nästa val. I söndags medverkade moderatledaren Anna Kinberg Batra i Agenda. Hon pressades hårt på frågan om Moderaterna kan öppna för ett samarbete med SD. Svaret var oroväckande otydligt.

Kinberg Batra försöker uppenbart balansera stridande falanger inom sitt eget parti. Det finns en opinion inom Moderaterna som vill att partiet tar in SD i den parlamentariska värmen. Än så länge har partiledningen hållit emot. Samtidigt som man lokalt i Gävle har tagit makten med hjälp av SD.

Kinberg Batra var befriande tydlig i Agenda om att SD är ett rasistiskt parti. Desto märkligare då att hon inte kan sätta ner foten och säga att Moderaterna aldrig kommer att bilda regering med stöd av SD.

Borgerliga ledarsidor, som under en längre tid drivit ”normaliseringen av SD” och pläderat för att ett närmande till partiet har visst nu mejslat ut en gemensam argumentation. På Svenska Dagbladets ledarsida liksom på Dagens Industris och Göteborgs-Postens kan man läsa likalydande ledare om att moderatledarens otydlighet inte är något problem för:

1. Hon gör som Löfven och vägrar att på förhand binda sig vid en viss regeringskonstellation,

2. Att Moderaterna skulle få SD:s stöd är inte konstigare än att S regerat med stöd från VPK.

3. S och M har redan anpassat sin flyktingpolitik till SD.

Det är en försåtlig argumentation med syfte att avdramatisera den oerhörda förskjutning av det svenska politiska landskapet som en ändrad M-linje gentemot SD skulle innebära.
Argumenten går dock enkelt att avfärda.

1. Jovisst Stefan Löfven och Socialdemokraterna ville inte gå till val 2014 i någon allians utan som ett självständigt parti. Skillnaden är att Löfven var och är glasklar om att aldrig bilda regering med SD:s hjälp därför har han både inför och efter valet gjort stora ansträngningar att bygga blocköverskridande överenskommelser. De borgerliga partierna ägnade sin första tid i opposition åt att sura och hårdnackat säga nej till alla Löfvens inviter.

På senare tid har dock en uppluckring av Alliansen skett och en större vilja från enskilda borgerliga partier att göra upp över blockgränsen kan skönjas. Det är både glädjande och hoppfullt. Men skrämmer förstås de moderata partistrategerna. Om Alliansbygget rasar hur ska då Moderaterna få regeringsmakten? SD-närmandet hägrar som en våt maktdröm.

2. Parallellen till kommunisternas förhållande till Socialdemokraterna tidigare håller inte heller. Socialdemokratin kunde på VPK-tiden ensam bilda regering med vetskapen att kommunisterna aldrig skulle fälla en S-regering. S låg dessutom stadigt över 45 procent. I dag är situationen helt annorlunda. Få tror att SD som är tredje största parti skulle nöja sig med att vara ett passivt regeringsstöd. Den som vill regera måste kunna säkra en statsbudget och SD kommer självklart ställa politiska krav för sitt stöd.

När Anna Kinberg Batra och borgerliga ledarskribenter försöker ge sken av att M inte behöver ”samarbeta” med SD är det att blanda bort korten. Självklart innebär en budgetöverenskommelse ett samarbete även om partiet inte sitter i regering.

3. Det stämmer tyvärr att M och S har svängt rejält i flyktingfrågan. Det är djupt beklagligt men likväl måste detta ses som en tillfällig omsvängning i ett synnerligen akut läge och inte utslag av en ideologiskt grundad rasism som hos SD. Samtidigt har såklart SD:s parlamentariska genombrott påverkat både samhällsklimat och politik. Så var det även under Ny demokrati-eran. Detta är dock ett skäl för att hålla rasistiska partier så långt ifrån ett politiskt inflytande som är möjligt. Och mot att ge dem möjlighet att vara regeringsunderlag.

Anna Kinberg Batra har rätt i att SD är ett rasistiskt parti. Måtte hon hålla kvar vid Reinfeldts hårdnackade motstånd mot SD. Allt annat vore en tragedi för Sverige.

En kommentar till “Anna Kinberg Batra har rätt om SD

  • Tyvärr har inte bara M och S svängt i flyktingfrågan, men även mitt eget parti, MP:
    https://gront.mp.se/debatt/inhumant-med-tillfalliga-uppehallstillstand/
    Men bortsett från detta kan inte SD i längden sitter gränsle mellan ”anständig” och ”oanständig” höger. Antingen blir SD så småningom ett mera vanligt högerparti, som M kan samarbeta med, eller så gör SD en ökenvandring åt det mera extrema håller och förbli omöjligt att ha samarbete med.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Intet nytt, allting nytt

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

”Alliansen och SD röstar för lönedumping”

Varje år köper det offentliga Sverige varor för cirka 600 miljarder kronor, alltför ofta sker upphandlingarna med enbart prispress som ledstjärna. Det är dags att sociala villkor blir styrande, skriver Helle Klein.

Det våras för välfärden!

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.