Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Anna Kinberg Batra har rätt om SD

31 augusti, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Positionering pågår inför nästa val. I söndags medverkade moderatledaren Anna Kinberg Batra i Agenda. Hon pressades hårt på frågan om Moderaterna kan öppna för ett samarbete med SD. Svaret var oroväckande otydligt.

Kinberg Batra försöker uppenbart balansera stridande falanger inom sitt eget parti. Det finns en opinion inom Moderaterna som vill att partiet tar in SD i den parlamentariska värmen. Än så länge har partiledningen hållit emot. Samtidigt som man lokalt i Gävle har tagit makten med hjälp av SD.

Kinberg Batra var befriande tydlig i Agenda om att SD är ett rasistiskt parti. Desto märkligare då att hon inte kan sätta ner foten och säga att Moderaterna aldrig kommer att bilda regering med stöd av SD.

Borgerliga ledarsidor, som under en längre tid drivit ”normaliseringen av SD” och pläderat för att ett närmande till partiet har visst nu mejslat ut en gemensam argumentation. På Svenska Dagbladets ledarsida liksom på Dagens Industris och Göteborgs-Postens kan man läsa likalydande ledare om att moderatledarens otydlighet inte är något problem för:

1. Hon gör som Löfven och vägrar att på förhand binda sig vid en viss regeringskonstellation,

2. Att Moderaterna skulle få SD:s stöd är inte konstigare än att S regerat med stöd från VPK.

3. S och M har redan anpassat sin flyktingpolitik till SD.

Det är en försåtlig argumentation med syfte att avdramatisera den oerhörda förskjutning av det svenska politiska landskapet som en ändrad M-linje gentemot SD skulle innebära.
Argumenten går dock enkelt att avfärda.

1. Jovisst Stefan Löfven och Socialdemokraterna ville inte gå till val 2014 i någon allians utan som ett självständigt parti. Skillnaden är att Löfven var och är glasklar om att aldrig bilda regering med SD:s hjälp därför har han både inför och efter valet gjort stora ansträngningar att bygga blocköverskridande överenskommelser. De borgerliga partierna ägnade sin första tid i opposition åt att sura och hårdnackat säga nej till alla Löfvens inviter.

På senare tid har dock en uppluckring av Alliansen skett och en större vilja från enskilda borgerliga partier att göra upp över blockgränsen kan skönjas. Det är både glädjande och hoppfullt. Men skrämmer förstås de moderata partistrategerna. Om Alliansbygget rasar hur ska då Moderaterna få regeringsmakten? SD-närmandet hägrar som en våt maktdröm.

2. Parallellen till kommunisternas förhållande till Socialdemokraterna tidigare håller inte heller. Socialdemokratin kunde på VPK-tiden ensam bilda regering med vetskapen att kommunisterna aldrig skulle fälla en S-regering. S låg dessutom stadigt över 45 procent. I dag är situationen helt annorlunda. Få tror att SD som är tredje största parti skulle nöja sig med att vara ett passivt regeringsstöd. Den som vill regera måste kunna säkra en statsbudget och SD kommer självklart ställa politiska krav för sitt stöd.

När Anna Kinberg Batra och borgerliga ledarskribenter försöker ge sken av att M inte behöver ”samarbeta” med SD är det att blanda bort korten. Självklart innebär en budgetöverenskommelse ett samarbete även om partiet inte sitter i regering.

3. Det stämmer tyvärr att M och S har svängt rejält i flyktingfrågan. Det är djupt beklagligt men likväl måste detta ses som en tillfällig omsvängning i ett synnerligen akut läge och inte utslag av en ideologiskt grundad rasism som hos SD. Samtidigt har såklart SD:s parlamentariska genombrott påverkat både samhällsklimat och politik. Så var det även under Ny demokrati-eran. Detta är dock ett skäl för att hålla rasistiska partier så långt ifrån ett politiskt inflytande som är möjligt. Och mot att ge dem möjlighet att vara regeringsunderlag.

Anna Kinberg Batra har rätt i att SD är ett rasistiskt parti. Måtte hon hålla kvar vid Reinfeldts hårdnackade motstånd mot SD. Allt annat vore en tragedi för Sverige.

En kommentar till “Anna Kinberg Batra har rätt om SD

  • Tyvärr har inte bara M och S svängt i flyktingfrågan, men även mitt eget parti, MP:
    https://gront.mp.se/debatt/inhumant-med-tillfalliga-uppehallstillstand/
    Men bortsett från detta kan inte SD i längden sitter gränsle mellan ”anständig” och ”oanständig” höger. Antingen blir SD så småningom ett mera vanligt högerparti, som M kan samarbeta med, eller så gör SD en ökenvandring åt det mera extrema håller och förbli omöjligt att ha samarbete med.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

”Alliansen och SD röstar för lönedumping”

Varje år köper det offentliga Sverige varor för cirka 600 miljarder kronor, alltför ofta sker upphandlingarna med enbart prispress som ledstjärna. Det är dags att sociala villkor blir styrande, skriver Helle Klein.

Det våras för välfärden!

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?