Industriarbetarnas tidning

Nominerad till hjältestatus

22 november, 2016

Skrivet av

En av tre finalister till utmärkelsen Årets fackliga hjältedåd heter Sandra Olsson, virkesmätare från Frövi och sammankallande i GS ungdomsråd.

Priset delas ut av LO

Årets fackliga hjältedåd delas ut av LO personer eller grupper som som brinner för sitt fackliga engagemang och för att förbättra tillvaron för andra. Pristagarna måste ha varit aktiva i något av LO-förbunden och vara under 30 år.  Priset är äran och ett vandringspris designat av Britt-Ingrid Persson.

– Det är fantastiskt roligt att vara en av finalisterna. Jag blev både chockad och glad när de ringde mig. Jag som satt och funderade på vem jag kunde nominera själv. Vi är många som kämpar tillsammans, det är många byggstenar som läggs på vägen.

Årets fokus ligger på att använda fackliga sakfrågor som ingång till medlemskap. Hur gör du?

– Det beror på om jag träffar ungdomar ute på en skola, på en arbetsplats eller pratar med någon som just fått upp ögonen för det här med facket. Förr var det självklart att man gick med i facket, vi hade det med oss hemifrån. I dag är det inte så. Vi måste prata om varför man ska gå med i facket, och vad som händer om vi inte är med.

– Jag lyfter gärna telefonen och ringer om jag ser att det finns nyanställda någonstans som inte är med i facket och frågar varför. Ber att få träffa dem och prata. Många säger att unga bara tittar i sina mobiler och inte är intresserade. Men tänk om de bara inte vet vad det handlar om. Ta steget och prata med dem i stället för att bara se en person som inte lyssnar!

När är ditt arbete som roligast?

– Det är när jag är på en skola och ingen i klassen räcker upp handen på frågan om de vet vad fack och kollektivavtal är. Och sen när jag går därifrån så säger de ”det här är ju jätteviktigt” och vill gå med som ungdomsmedlemmar.

Vinnaren i årets fackliga hjältedåd avslöjas på torsdag kväll på LO:s Ungforum – en träff med 250 unga fackligt aktiva som pågår i tre dagar. Finalister är också Cleas Thim, Elektrikerförbundet och Caroline Maar, Livsmedelsarbetareförbundet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.