Industriarbetarnas tidning

Nominerad till hjältestatus

22 november, 2016

Skrivet av

En av tre finalister till utmärkelsen Årets fackliga hjältedåd heter Sandra Olsson, virkesmätare från Frövi och sammankallande i GS ungdomsråd.

Priset delas ut av LO

Årets fackliga hjältedåd delas ut av LO personer eller grupper som som brinner för sitt fackliga engagemang och för att förbättra tillvaron för andra. Pristagarna måste ha varit aktiva i något av LO-förbunden och vara under 30 år.  Priset är äran och ett vandringspris designat av Britt-Ingrid Persson.

– Det är fantastiskt roligt att vara en av finalisterna. Jag blev både chockad och glad när de ringde mig. Jag som satt och funderade på vem jag kunde nominera själv. Vi är många som kämpar tillsammans, det är många byggstenar som läggs på vägen.

Årets fokus ligger på att använda fackliga sakfrågor som ingång till medlemskap. Hur gör du?

– Det beror på om jag träffar ungdomar ute på en skola, på en arbetsplats eller pratar med någon som just fått upp ögonen för det här med facket. Förr var det självklart att man gick med i facket, vi hade det med oss hemifrån. I dag är det inte så. Vi måste prata om varför man ska gå med i facket, och vad som händer om vi inte är med.

– Jag lyfter gärna telefonen och ringer om jag ser att det finns nyanställda någonstans som inte är med i facket och frågar varför. Ber att få träffa dem och prata. Många säger att unga bara tittar i sina mobiler och inte är intresserade. Men tänk om de bara inte vet vad det handlar om. Ta steget och prata med dem i stället för att bara se en person som inte lyssnar!

När är ditt arbete som roligast?

– Det är när jag är på en skola och ingen i klassen räcker upp handen på frågan om de vet vad fack och kollektivavtal är. Och sen när jag går därifrån så säger de ”det här är ju jätteviktigt” och vill gå med som ungdomsmedlemmar.

Vinnaren i årets fackliga hjältedåd avslöjas på torsdag kväll på LO:s Ungforum – en träff med 250 unga fackligt aktiva som pågår i tre dagar. Finalister är också Cleas Thim, Elektrikerförbundet och Caroline Maar, Livsmedelsarbetareförbundet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?