Industriarbetarnas tidning

Nominerad till hjältestatus

22 november, 2016

Skrivet av

En av tre finalister till utmärkelsen Årets fackliga hjältedåd heter Sandra Olsson, virkesmätare från Frövi och sammankallande i GS ungdomsråd.

Priset delas ut av LO

Årets fackliga hjältedåd delas ut av LO personer eller grupper som som brinner för sitt fackliga engagemang och för att förbättra tillvaron för andra. Pristagarna måste ha varit aktiva i något av LO-förbunden och vara under 30 år.  Priset är äran och ett vandringspris designat av Britt-Ingrid Persson.

– Det är fantastiskt roligt att vara en av finalisterna. Jag blev både chockad och glad när de ringde mig. Jag som satt och funderade på vem jag kunde nominera själv. Vi är många som kämpar tillsammans, det är många byggstenar som läggs på vägen.

Årets fokus ligger på att använda fackliga sakfrågor som ingång till medlemskap. Hur gör du?

– Det beror på om jag träffar ungdomar ute på en skola, på en arbetsplats eller pratar med någon som just fått upp ögonen för det här med facket. Förr var det självklart att man gick med i facket, vi hade det med oss hemifrån. I dag är det inte så. Vi måste prata om varför man ska gå med i facket, och vad som händer om vi inte är med.

– Jag lyfter gärna telefonen och ringer om jag ser att det finns nyanställda någonstans som inte är med i facket och frågar varför. Ber att få träffa dem och prata. Många säger att unga bara tittar i sina mobiler och inte är intresserade. Men tänk om de bara inte vet vad det handlar om. Ta steget och prata med dem i stället för att bara se en person som inte lyssnar!

När är ditt arbete som roligast?

– Det är när jag är på en skola och ingen i klassen räcker upp handen på frågan om de vet vad fack och kollektivavtal är. Och sen när jag går därifrån så säger de ”det här är ju jätteviktigt” och vill gå med som ungdomsmedlemmar.

Vinnaren i årets fackliga hjältedåd avslöjas på torsdag kväll på LO:s Ungforum – en träff med 250 unga fackligt aktiva som pågår i tre dagar. Finalister är också Cleas Thim, Elektrikerförbundet och Caroline Maar, Livsmedelsarbetareförbundet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.