Industriarbetarnas tidning

Nominerad till hjältestatus

22 november, 2016

Skrivet av

En av tre finalister till utmärkelsen Årets fackliga hjältedåd heter Sandra Olsson, virkesmätare från Frövi och sammankallande i GS ungdomsråd.

Priset delas ut av LO

Årets fackliga hjältedåd delas ut av LO personer eller grupper som som brinner för sitt fackliga engagemang och för att förbättra tillvaron för andra. Pristagarna måste ha varit aktiva i något av LO-förbunden och vara under 30 år.  Priset är äran och ett vandringspris designat av Britt-Ingrid Persson.

– Det är fantastiskt roligt att vara en av finalisterna. Jag blev både chockad och glad när de ringde mig. Jag som satt och funderade på vem jag kunde nominera själv. Vi är många som kämpar tillsammans, det är många byggstenar som läggs på vägen.

Årets fokus ligger på att använda fackliga sakfrågor som ingång till medlemskap. Hur gör du?

– Det beror på om jag träffar ungdomar ute på en skola, på en arbetsplats eller pratar med någon som just fått upp ögonen för det här med facket. Förr var det självklart att man gick med i facket, vi hade det med oss hemifrån. I dag är det inte så. Vi måste prata om varför man ska gå med i facket, och vad som händer om vi inte är med.

– Jag lyfter gärna telefonen och ringer om jag ser att det finns nyanställda någonstans som inte är med i facket och frågar varför. Ber att få träffa dem och prata. Många säger att unga bara tittar i sina mobiler och inte är intresserade. Men tänk om de bara inte vet vad det handlar om. Ta steget och prata med dem i stället för att bara se en person som inte lyssnar!

När är ditt arbete som roligast?

– Det är när jag är på en skola och ingen i klassen räcker upp handen på frågan om de vet vad fack och kollektivavtal är. Och sen när jag går därifrån så säger de ”det här är ju jätteviktigt” och vill gå med som ungdomsmedlemmar.

Vinnaren i årets fackliga hjältedåd avslöjas på torsdag kväll på LO:s Ungforum – en träff med 250 unga fackligt aktiva som pågår i tre dagar. Finalister är också Cleas Thim, Elektrikerförbundet och Caroline Maar, Livsmedelsarbetareförbundet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lön & makt Podden om industriarbetarnas historia

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Harald Gatu och Anna Julius om industriarbetarnas historia. Avsnitt 1: Allt började på Hvilans gjuteri och mekaniska verkstad i Kristianstad.

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Lön & makt, avsnitt 2: Harald Gatu och Anna Julius om den längsta striden, metallstrejken 1945.

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Harald Gatu och Anna Julius om det glada 80-talet, som var allt annat än glatt för fackföreningsrörelsen.

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Harald Gatu och Anna Julius om övertidsblockaden som gav facket fördel efter 90-talskrisen.

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Harald Gatu och Anna Julius om striden om kollektivavtalet under finanskrisen.

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.