Industriarbetarnas tidning

Slut med alkohol på GS

24 november, 2016

Skrivet av

Nu har det sista glaset alkohol köpts för medlemmarnas pengar. Det har GS förbundsmöte beslutat.
– Det känns väldigt skönt, säger Leopoldo Merino som har drivit frågan.

För Leopoldo Merino från GS avdelning 10 är det en principfråga – man ska inte använda medlemmarnas pengar till att köpa alkohol. Redan på förbundets kongress i maj i år försökte han få upp frågan till beslut, men han hade inte skrivit något förslag i förväg. Frågan hänvisades därför till förbundsmötet, som hålls två gånger om året.

Nu har förbundsmötet gått helt på hans linje. Från och med i dag gäller nolltolerans för köp av alkohol för medlemmarnas pengar. Det blir med andra ord ingen gratis snaps till julbordet i år.

– Det betyder inte att man inte får dricka alkohol till maten, men man får köpa det för sina egna pengar, säger Leopoldo Merino.

Policyn ska gälla på alla nivåer i förbundet och det finns inga undantag. Vill förbundsledningen till exempel bjuda en internationell gäst på ett glas vin till lunchen får de ta det ur egen ficka.

Förbundsstyrelsen och ledningen stod bakom förslaget och rekommenderade förbundsmötet att rösta för förbudet mot alkoholrepresentation.

– Vi har haft en strikt alkoholpolicy, men vi har förstått att det här är en fråga som ibland diskuteras ute på arbetsplatserna. I stället för att ha regler med utrymme för tolkning så tycker vi att det är lika bra att sätta en absolut gräns – vi ska inte bjuda på alkohol för medlemmarnas pengar, säger förbundets ordförande Per-Olof Sjöö.

Leopoldo Merino är glad att förslaget som han lyfte på kongressen nu har blivit verklighet.

– Det känns väldigt skönt. Framför allt var det skönt att känna stödet från andra som var på kongressen. Det var många som kom fram till mig efteråt och tyckte det var synd att det inte gick igenom då. De uppmuntrade mig att driva frågan vidare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.