Industriarbetarnas tidning

Slut med alkohol på GS

24 november, 2016

Skrivet av

Nu har det sista glaset alkohol köpts för medlemmarnas pengar. Det har GS förbundsmöte beslutat.
– Det känns väldigt skönt, säger Leopoldo Merino som har drivit frågan.

För Leopoldo Merino från GS avdelning 10 är det en principfråga – man ska inte använda medlemmarnas pengar till att köpa alkohol. Redan på förbundets kongress i maj i år försökte han få upp frågan till beslut, men han hade inte skrivit något förslag i förväg. Frågan hänvisades därför till förbundsmötet, som hålls två gånger om året.

Nu har förbundsmötet gått helt på hans linje. Från och med i dag gäller nolltolerans för köp av alkohol för medlemmarnas pengar. Det blir med andra ord ingen gratis snaps till julbordet i år.

– Det betyder inte att man inte får dricka alkohol till maten, men man får köpa det för sina egna pengar, säger Leopoldo Merino.

Policyn ska gälla på alla nivåer i förbundet och det finns inga undantag. Vill förbundsledningen till exempel bjuda en internationell gäst på ett glas vin till lunchen får de ta det ur egen ficka.

Förbundsstyrelsen och ledningen stod bakom förslaget och rekommenderade förbundsmötet att rösta för förbudet mot alkoholrepresentation.

– Vi har haft en strikt alkoholpolicy, men vi har förstått att det här är en fråga som ibland diskuteras ute på arbetsplatserna. I stället för att ha regler med utrymme för tolkning så tycker vi att det är lika bra att sätta en absolut gräns – vi ska inte bjuda på alkohol för medlemmarnas pengar, säger förbundets ordförande Per-Olof Sjöö.

Leopoldo Merino är glad att förslaget som han lyfte på kongressen nu har blivit verklighet.

– Det känns väldigt skönt. Framför allt var det skönt att känna stödet från andra som var på kongressen. Det var många som kom fram till mig efteråt och tyckte det var synd att det inte gick igenom då. De uppmuntrade mig att driva frågan vidare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.