Industriarbetarnas tidning

Slut med alkohol på GS

24 november, 2016

Skrivet av

Nu har det sista glaset alkohol köpts för medlemmarnas pengar. Det har GS förbundsmöte beslutat.
– Det känns väldigt skönt, säger Leopoldo Merino som har drivit frågan.

För Leopoldo Merino från GS avdelning 10 är det en principfråga – man ska inte använda medlemmarnas pengar till att köpa alkohol. Redan på förbundets kongress i maj i år försökte han få upp frågan till beslut, men han hade inte skrivit något förslag i förväg. Frågan hänvisades därför till förbundsmötet, som hålls två gånger om året.

Nu har förbundsmötet gått helt på hans linje. Från och med i dag gäller nolltolerans för köp av alkohol för medlemmarnas pengar. Det blir med andra ord ingen gratis snaps till julbordet i år.

– Det betyder inte att man inte får dricka alkohol till maten, men man får köpa det för sina egna pengar, säger Leopoldo Merino.

Policyn ska gälla på alla nivåer i förbundet och det finns inga undantag. Vill förbundsledningen till exempel bjuda en internationell gäst på ett glas vin till lunchen får de ta det ur egen ficka.

Förbundsstyrelsen och ledningen stod bakom förslaget och rekommenderade förbundsmötet att rösta för förbudet mot alkoholrepresentation.

– Vi har haft en strikt alkoholpolicy, men vi har förstått att det här är en fråga som ibland diskuteras ute på arbetsplatserna. I stället för att ha regler med utrymme för tolkning så tycker vi att det är lika bra att sätta en absolut gräns – vi ska inte bjuda på alkohol för medlemmarnas pengar, säger förbundets ordförande Per-Olof Sjöö.

Leopoldo Merino är glad att förslaget som han lyfte på kongressen nu har blivit verklighet.

– Det känns väldigt skönt. Framför allt var det skönt att känna stödet från andra som var på kongressen. Det var många som kom fram till mig efteråt och tyckte det var synd att det inte gick igenom då. De uppmuntrade mig att driva frågan vidare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.