Industriarbetarnas tidning

Skogsstrejken avblåst

10 januari, 2017

Skrivet av

Det blir ingen strejk för statligt anställda skogsarbetare i morgon. GS och Skogsstyrelsen återupptar förhandlingarna.

Fackförbundet GS drar tillbaka strejkvarslet som omfattar cirka 30 medlemmar anställda på Skogsstyrelsen. Sedan i oktober har förhandlingarna om de två avtalen legat nere. Den sista december gick avtalen ut och några dagar innan dess såg sig GS tvingade att varsla om konflikt för att få i gång samtalen igen.

Trots medling kunde inte parterna enas och i morgon onsdag skulle strejken ha brutit ut. Gårdagens möte med Arbetsgivarverket ledde inte framåt, men under dagen har GS haft kontakt med Skogsstyrelsen, som slutligen kom med förslaget att avtalen skulle förlängas i syfte att fortsätta förhandlingarna.

– Det är vad vi har velat också, men vi lyckades inte nå dit innan avtalen gick ut, säger GS avtalssekreterare Madelene Engman.

Det är en detaljfråga om något som parterna egentligen är överens om som nära nog har lett till strejk. Både Skogsstyrelsen och GS anser att GS medlemmar ska ha samma pensions- och försäkringsvillkor som alla andra statligt anställda. Men medan GS kräver att det även i fortsättningen ska framgå i avtalen att det är dessa villkor som gäller, menar Skogsstyrelsen att det inte kan stå i avtalen. Däremot skulle det kunna stå i förhandlingsprotokollen.

– Om det inte står i avtalet är det inte kollektivavtalsreglerat och då kan vi inte företräda våra medlemmar om det blir en tvist i de här frågorna, har Madelene Engman tidigare sagt till Dagens Arbete.

Den frågan är fortfarande inte löst.

– Det blir intressant att fortsätta förhandlingarna och se hur vi kan lösa och hantera det. Jag tycker att vi var konstruktiva i medlingen och kom med olika förslag på lösningar där.

För GS är det viktigt att avtalen nu har förlängts också för att de inte vill lämna avtalsområdet. Thommy Bäckström på Skogsstyrelsen har tidigare sagt till Dagens Arbete att avtalen med särskilt fokus på skogsfrågor har tappat i betydelse, då det inte längre handlar om yrkeskunniga skogsarbetare utan om människor som ska slussas ut i arbetslivet.

– Då har det blivit ett problem att vi har två olika avtal, ett med GS för dem som jobbar utomhus och ett med Seko, Saco-S och OFR för de andra.

Skogsstyrelsen önskade i stället teckna ett hängavtal med GS baserat på avtalen med Seko. GS ståndpunkt är fortsatt att det är de som tecknar avtal för skogligt arbete, oavsett arbetsgivare.

Avtalen har nu förlängts till den 9 maj. Något datum för när förhandlingarna återupptas är inte bestämt.

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Nu agerar Arbetsmiljöverket  mot Samhall

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. En vecka in i DA:s granskning ändrar sig myndigheten. Samhall i Eskilstuna tvingas nu svara.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Samhall har städat bort sin själ

Samhall har städat bort sin själ

Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.