Industriarbetarnas tidning

Stefan Löfven stuvar om i regeringen

27 juli, 2017

(UPPDATERAD) Stefan Löfven ombildar regeringen som ett svar på Allianspartiernas misstroendeförklaring efter it-skandalen på Transportstyrelsen. Två ministrar får sparken, Peter Hultqvist stannar som försvarsminister.

– Jag har övervägt olika alternativ, och väljer det som är bäst för landet och tänker inte sätta Sverige i en politisk kris. Vi har en orolig omvärld, ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och ska besluta om viktiga reformer i Sverige, sade statsministern på en presskonferens.

Inrikesminister Anders Ygeman avgår, istället blir Morgan Johansson inrikes- och justitieminister. Anders Ygeman kommer att föreslås som ny socialdemokratisk gruppledare i riksdagen efter Tomas Enroth, vilken blir ny infrastrukturminister efter avgående Anna Johansson. Annika Strandhäll tar över folkhälsofrågorna efter Gabriel Wikström som slutar av hälsoskäl. Heléne Fritzon tar över ansvaret för migrationsfrågorna efter Morgan Johansson. Fritzon är i dag kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad, som blivit känt för att jobba över blockgränserna.

Statsminister Stefan Löfven utmanar dock Alliansen genom att behålla Peter Hultqvist som försvarsminister, han kallar misstroendeförklaringen mot denne för ”helt oseriös”.

–Nu är det upp till riksdagen att ta ställning till om Peter Hultqvist ska avgå, sade Löfven.

Och krisen är uppenbarligen inte över. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kommenterar  på Twitter att ”Vårt besked gäller. Försvarsministers förtroende är förbrukat”.

När Transportstyrelsen 2015 outsourcade driften av bland annat fordons- och körkortsregistren till IBM. En del av datajättens arbete lades i Tjeckien – men utan att säkerhetspröva de tekniker som gjorde jobbet. Därigenom uppstod en risk för att sekretesskyddad information skulle komma i orätta händer.

Beslutet togs av dåvarande generaldirektören Maria Ågren. Hon fick sparken i januari i år men nu i sommar blev det känt att hon också efter en Säpo-utredning dömts till 70 000 i böter för vårdslöshet med hemlig uppgift.

Sedan har det visat sig att inrikesministern Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist kände till saken långt före den ansvariga infrastrukturministern Anna Johansson och utan att informera statsministern. Oppositionen har inte heller fått någon information.

Skandalen har fyllts på dag för dag, Stefan Löfven har kallat det som hänt för ”ett haveri” som ska utredas, konstitutionsutskottet skulle utreda ansvarsfrågan.

Men spelplanen ändrades helt i går  när de fyra allianspartierna riktade misstroendeförklaring mot de tre statsråden – och genast fick stöd av Sverigedemokraterna. Därmed hade Stefan Löfven hamnade i sin allra värsta kris under nästan tre år som statsminister.

Alliansen motiverar sitt agerande med att det handlar om att regeringen agerat nonchalant och ansvarslöst. Beslutet har fått stöd av borgerliga politiker och näringslivstoppar, socialdemokratiska företrädare rasar medan en lång liberala ledarskribenter tycker att Alliansen tog i för hårt när man krävde tre ministrars avgång.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Intet nytt, allting nytt

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Förnuftet segrade till slut

IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades till en politisk cirkus där hot om misstroendevotum har haglat mot olika ministrar. Statsministern svarade med en ommöblering i regeringen i somras där både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna regeringen. Däremot förklarade Löfven att i hans regering är Peter Hultqvist försvarsminister. Det var mycket klokt då försvarsministern […]

Se upp för tryggheten

Socialdemokratin samlas till kongress i Göteborg. Det våras ute men politiken ter sig fortsatt vintrig. Det är frostigt och isigt. Det gnälls och skälls mellan blocken i en icke-konstruktiv anda alltmedan det stora missnöjespartiet rasistiska SD förnöjt ser på. Oppositionspartierna tycks anse att det där med att vara i opposition år obstruktion och destruktion. Det […]

Moderatledarens mummel oroar

Affären ”Egor Putilov” visar om något att Sverigedemokraterna inte är ett ”normalt parti”. Hur gärna somliga inom näringslivet och borgerligheten än skulle vilja att de var det. Om inte SD:s djupa rötter i nazism och fascism är tillräckligt för att ta avstånd från detta parti så bör högersympatisörer bli djupt bekymrade över SD-vurmandet för Putin […]

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

Arbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.