Industriarbetarnas tidning

Målet: Hälften ska vara kvinnor

9 maj, 2018

Skrivet av Jonas Löfvenberg

I år har SSAB i Luleå fått sin första kvinnliga driftledare, Anneli Thorneus. Foto: David Lundmark.

Satsning SSAB i Luleå jobbar effektivt med att få in fler kvinnor i produktionen. Målet är att hälften av sommarvikarierna ska vara kvinnor.

SSAB i Luleå

Antalet tillsvidareanställda i produktionen är 1 159. Av dessa är 14 procent kvinnor.

Mellan januari 2017 och februari 2018 rekryterades 84 personer. Av dessa är 21 procent kvinnor.

300 vikarier behöver SSAB i Luleå i sommar. Av de 700 personer som hittills sökt är 39 procent kvinnor.

Det är en enkel men effektiv modell för att få in fler kvinnor i produktionen. Man strävar efter att hälften av sommarvikarierna ska vara tjejer. Arbetet har pågått under flera år och det har slagit väl ut. Sju av de tjugo som senast fick fast anställning är kvinnor, något som inte hade varit fallet för tio år sedan.

En av dem är Hanna Vennberg som fick fast på stränggjutningen, eller ”strängen” som det kallas, bara några veckor innan DA kommer på besök. Hon började som sommarvikarie två år tidigare.

– För mig känns det mer långsiktigt att jobba kvar här om jag har fler tjejer runt omkring mig, det ger större gemenskap. Men det gäller inte bara kön, det gäller även ålder, säger hon.

För många av jobben på stålverket finns inga externa utbildningar. Därför är ett sommarvikariat den skola som kvalificerar folk för en möjlig tillsvidareanställning. Så fler tjejer på sommaren har sakta men säkert ökat andelen kvinnor i den fasta arbetsstyrkan.

Annica Thelin jobbar också på strängen, men är inne på sitt sjunde år på SSAB. Även hon började som sommarvikarie och hon ser flera skillnader mellan nu och då.

– Företaget har fått börja tänka mer på arbetsmiljön, till exempel att det nu går att sänka till en bra arbetshöjd för oss tjejer. Vi har fått bättre omklädningsrum, tjejmodeller på kläder. Sen har det också blivit roligare att jobba när vi är fler, säger hon.

Men för att få kvinnor att ­söka sommarjobben krävs insatser från klubben och arbetsgivaren. Både i rekryteringsprocessen och i arbetet med att ge kvinnor jämställda förutsättningar inne på arbetsplatsen.

Tomas Karlsson är IF Metall-klubbens ordförande.
– Om vi bara sätter ut en ­annons där det står ”sök till järnverket på SSAB” tror jag inte att det är så många tjejer som söker. Det kan uppfattas som skitigt och manligt, säger han.

Den bilden delas av företaget. SSAB arbetar aktivt med att berätta att man gärna ser kvinnliga sökande. De tar även hjälp av facket.

Kristina Lindqvist jobbar med jämställdhet i IF Metall-klubben. Hon har varit i skolorna för att berätta om hur det är att vara kvinna i industrin. Foto: David Lundmark.

Kristina Lindqvist jobbar med jämställdhetsfrågor i IF Metall-klubben och har flera gånger blivit tillfrågad av ­företaget om hon kan hjälpa till.

– Jag har varit på jobbcoachdagar för ungdomar på gymnasiet och i nionde klass och berättat om hur det är att vara kvinna i industrin. Det finns mycket fördomar om att det är en ­dålig miljö och att kvinnor inte klarar av arbetsuppgifterna. Den bilden måste man få bort.

Peder Sundbom. Foto: David Lundmark.

”Åk ut och träffa dem”

Peder Sundbom är personalchef på SSAB i Luleå. Här är hans bästa tips för att få kvinnor att söka sommarjobb.

 Ha ett realistiskt mål

Sätt ett mål som alla kan jobba mot och som är realistiskt. När vi började arbetet med det här runt 2010 var det inte så många tjejer som sökte sommarjobb. I år är det nästan 40 procent av de sökande.

 Prata ihop er

Kommunicera kring målet. Vi vill berätta att vi är ett jämställt företag och då kan man inte bara prata om det i ledningsgruppen. Det är också viktigt att följa upp målen för att se hur det går och prata med de berörda.

 Visa upp er

Attrahera. Se till att synas där kvinnor finns. På rekryterings­mässor brukar vi till exempel ha med oss en tidigare semestervikarie som kan berätta hur det är på SSAB.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Strid på järn­verket efter SD-petning

Strid på järn­verket efter SD-petning

När en avdelning på SSAB i Luleå valde en aktiv sverigedemokrat till gruppordförande sade IF Metall stopp. Nu står medlemmar mot varandra och fackordföranden Tomas Karlsson får möta både uppretade medlemmar och media.

Från vilda strejker till samförstånd

Från vilda strejker till samförstånd

Tjugo år har gått sedan den senaste stora vilda strejken bröt ut på en svensk industriarbetsplats. Vi berättar om strejklandet som blev ett samförståndsland.

AI bygger framtidens stålverk: ”Det kan bli hur bra som helst”

AI bygger framtidens stålverk: ”Det kan bli hur bra som helst”

Om sju år ska det nya stålverket stå klart i Luleå. Farliga jobb byggs bort och liv kan räddas. Men med AI följer andra risker – om inte människorna på golvet får vara med och påverka.

Här är Sveriges farligaste industrier

Här är Sveriges farligaste industrier

Här är Sveriges farligaste stora industriarbetsplatser. I en unik kartläggning kan Dagens Arbete avslöj­a var det är störst risk att skada sig.

SSAB-klubbens styrelse sitter säkert – trots SD-stormen

Efter petningen av SD-politikern: SSAB-klubbens styrelse får fortsatt förtroende. Det stod klart efter torsdagens årsmöte.

SD-politiker vald till gruppordförande på SSAB

SD-politiker vald till gruppordförande på SSAB

En aktiv Sverigedemokrat har valts till gruppordförande på SSAB i Luleå. Nu utreder IF Metall om det går att kombinera uppdraget i IF Metall med ett uppdrag i SD.

Goda tider på SSAB i Luleå

2010 ser ut att bli ett bra år för SSAB. Bolaget återanställer, säljer för fullt, tjänar allt bättre och investeringsprogrammet har aktiverats igen. SSAB ökar personalstyrkan i Luleå. Företaget håller på att rekrytera 30 personer. Det ska ses mot bakgrund att 130 anställda blev uppsagda förra året. För ett drygt år sedan meddelade SSAB att […]

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Så jobbar SKF mot machokulturen

Så jobbar SKF mot machokulturen

Porrtidningar på arbetsplatsen och skämt om sexuell läggning var en gång vardag på SKF i Göteborg. Att motarbeta grabbig jargong står högt upp på prioriteringslistan för fackklubben.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.