Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

”Tullarna drabbar även USA”

1 juni, 2018

Skrivet av

AnalysNär president Trump nu reser tullmurar mot stål och aluminiumindustri protesterar inte bara omvärlden. Även den amerikanska tillverkningsindustrin säger ifrån. Förra gången USA införde ståltullar försvann 197 000 amerikanska industrijobb.

Harald Gatu, reporter.

I ett slag har stålimporten till USA blivit 25 procent dyrare och importen av aluminium 10 procent dyrare. Det är effekten av att president Trump inför strafftullar på ”allt stål och aluminium för lång tid framöver”.

EU, Mexiko och Kanada – som tillsammans står för nästan hälften av den amerikanska importen av stål och aluminium – protesterar högljutt. Men inte bara de. Även den amerikanska tillverkningsindustrin gör det.

”Att begränsa tillförseln av råvaror till USA och införa importtullar mot våra närmaste handelspartners skadar de amerikanska producenterna”, skriver branschorganisationen The Coalition of American Metal Manufacturers and Users i ett uttalande, enligt Financial Times.

Tidningen uppger att de amerikanska stålpriserna redan, med de tullmurar som hittills har rests, i år har stigit med hela 37 procent i år. Jämfört med 2 procent i nordvästra Europa och 8 procent i Sydostasien. Med de nya tullarna riktade mot EU, Mexiko och Kanada väntas stålpriserna i USA öka ännu mer.

Medan Trump hoppas att tullarna ska skydda den amerikanska stålindustrin oroas alltså landets stålkonsumenter av de stigande priserna. Inte minst fordonsindustrin är bekymrad. Till Financial Times säger Matt Blount från intresseorganisationen American Automotive Policy Council att tullarna ”underminerar den globala konkurrenskraften i amerikansk bilindustri”.

Dyrare stål ger dyrare varor.  Det fick amerikansk tillverkningsindustri erfara senast USA införde ståltullar. 2002 ville dåvarande presidenten George W Bush också skydda den amerikanska stålindustrin.

Det skulle komma att drabba den den amerikanska stålkonsumerande tillverkningsindustrin hårt. Utvärderingen The Unintended Consequences of US Steel Import Tariffs: A Quantification of the Impact During 2002 visade att de flesta jobben som försvann fanns inom metallbearbetning, maskinindustri och bland underleverantörer till fordonsindustrin. Orsaken var för höga stålpriser.

Totalt försvann 197 000 jobb – fler än det totala antalet anställda i den amerikanska stålindustri som skulle skyddas. I stålindustrin fanns 187 500 anställda.

För svensk stålindustri är USA en viktig marknad, den näst största efter Tyskland. Exporten till USA är värd cirka 4 miljarder kronor om året, vilket motsvarar en tiondel av vad den svenska stålindustrin exporterar för.

Det svenska stålet är sedan länge starkt nischat. Många produkter är världsunika. Det gör att de kan slippa undan strafftullar eftersom de amerikanska kunderna behöver det svensktillverkade specialstålet. Alternativet får de amerikanska kunderna bita i det sura äpplet och betala den fördyring som tullarna för med sig.

Av de svenska stålbolagen är det dessutom många som har produktion i USA. Såväl SSAB, Outokumpu och Sandvik SMT har tillverkning i USA. Liksom den österrikiska ägaren av Hagfors järnverk, Voest Alpine.

Med gårdagens beslut i Vita huset trappas handelskonflikten upp. Vilka motåtgärder EU beslutar sig för visar sig snart. Risken finns att en allvarliga upptrappning är att vänta om president Trump inför höga strafftullar för importerade bilar. Då har handelskonflikten plötsligt eskalerat till ett handelskrig.

En kommentar till “Tullarna drabbar även USA

  • EU och Sverige har ju redan tullavgifter och moms på amerikanska bilar m.m, det är 25 procent plus 10 procent. USA har exempelvis 2,5 procent på import av bilar. Så ja, Sverige kan ju föregå med gott exempel, ha 2,5 procent på import på bilar från USA.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tidskontot som ersätter uppsägningar

Tidskontot som ersätter uppsägningar

Möt Anna, Sara, Anna, Åsa och Magnus. De ”tofar” med glädje, det vill säga utnyttjar det trygghets och flexibilitetsavtal som finns i stålindustrin. Det har gjort jobben säkrare – men nu dödar Sandvik sin egen modell.

Prisfall och oro pressar stålet

Prisfall och oro pressar stålet

Det som kallats Sverigies industriella ryggrad hukar under sjunkande priser och en orolig omvärld.

Truckförare vill lyfta arbetsmiljön

Truckförare vill lyfta arbetsmiljön

Lastbilschaufförer som varken kan språk eller regelverk utmanar arbetsmiljön för truckförare på SSAB i Oxelösund. 

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vägen från kolet

Vägen från kolet

Ingen industri är så skadlig för klimatet som Stålindustrin. Snart är det slut med det. När vätgas ersätter kol går vi in i den nya järnåldern.

Skulderna plågar företagen

Skulderna plågar företagen

I corona-krisen är det inte bara vikande efterfrågan och brustna leverantörskedjor som plågar företagen. Deras egna skulder riskerar att förvärra läget, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

Svensk industri för klimatets skull

Svensk industri för klimatets skull

Kombinationen av bra miljöpolitik med hårda utsläppskrav och industriell teknikutveckling är nyckeln till omställning, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

Hur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

Snart börjar dragkampen om din nya lön. Förr varnade man att alltför höga löneökningar skulle sänka ekonomin. Nu kommer hotet från helt andra håll: Trumps tullar och klimatet, skriver Harald Gatu.

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

President Trumps nya importtullar kan det bli en hård nöt för svensk stålindustri, som har USA som stor marknad. ”Men det kan ändå bli värst för de amerikanska industriarbetarna – det vet vi sedan förra gången USA införde ståltullar”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.