Industriarbetarnas tidning

Så får du hjälp med din migrän

24 september, 2018

Minska risken för anfall. Huvudet spränger och du vill kräkas. Det kan vara migrän. Vi tog hjälp av huvudvärksspecialisten och läkaren Mattias Linde för att ta reda på vad du kan göra.

15 Procent

av den vuxna svenska befolkningen har migrän. Sjukdomen är ärftlig och drabbar kvinnor i högre grad än män.

Källa: internetmedicin.se

Så vet du om det är migrän

Nästan alla som har migrän har huvudvärk, ofta kraftig. Om du dessutom mår rejält illa är det definitivt inte spänningshuvudvärk. Migrän blir värre om du rör på dig, till skillnad från spänningshuvudvärk som kan lätta. 

Ofta blir du överkänslig för ljud, ljus, dofter och beröring. Du kan också bli lättirriterad. En del har migrän med aura, neurologiska symtom som att du tappar syn, tal eller till och med medvetandet. 

Det  kan du göra själv

Många tror att migrän inte är så mycket att göra åt. Men forskningen visar att det

 

Spruta

Svenska forskare ligger bakom en ny förebyggande medicin mot kronisk migrän. Sprutan tas en gång i månaden. Den är godkänd i USA, men ännu inte i Europa.

finns hjälp. Du kan göra mycket själv för att minska risken för anfall.

  • Undvik utlösande faktorer. Lev och sov regelbundet, undvik starka kontraster mellan stress och avslappning. Se bara upp så du inte undviker så många saker att livet blir för begränsat. 
  • Konditionsträning. Minst 30 minuter tre gånger i veckan. Avslappning. Det går mode i tekniker: spikmatta, mindfulness, yoga. Pröva vad som känns bra.  

Gå till apoteket

För många räcker det med receptfria värktabletter som paracetamol eller cox-hämmare (som ibuprofen, naproxen, diklofenak) vid ett anfall. Personalen på apoteket kan ge råd. En tumregel är att inte ta tabletter mer än nio dagar i månaden.

Ont på jobbet

Migrän är dyrt för samhället, eftersom folk är borta från jobbet eller jobbar sämre. På arbetsplatsen är det viktigt att skapa förståelse. Går det att skruva ner ljuset lite, eller kan du slippa vissa arbetsuppgifter just i dag? Du ska inte skuldbeläggas för att du är borta ofta. 

Det är svårt att säga när det är läge att stanna hemma. Om du bara kan prestera mindre än 50 procent kanske det är lika bra. Ibland kan det vara farligt att jobba, till exempel vid synbortfall. 

Om du är borta ofta

Om du vet att du kommer att vara sjuk mycket kan du ansöka om högriskskydd från Försäkringskassan för att slippa karensdagen.

Kräv att få medicin

Tycker du att livet blir för påverkat – sök vård. På vårdcentralen kan du behöva stå på dig. Kräv att få pröva en eller två förebyggande mediciner. 

Hjälper det inte, se till att få träffa en neurolog som är kunnig om huvudvärk.

Varning för goda råd

Magnesium, kiropraktik, osteopati – det cirkulerar många ”goda råd” om migrän – men de flesta har inget eller bara lite stöd i forskningen. 

Viktigt!

Har du en ny typ av huvudvärk som du inte känner igen, sök vård, det kan finnas en underliggande orsak.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

”En sak har jag lärt mig av detta – man ska inte vara ärlig”

”En sak har jag lärt mig av detta – man ska inte vara ärlig”

Hösten 2020 ringde telefonen hos Ann-Britt Jönsson i Trelleborg. Det var Försäkringskassan som ville veta hur sjuk hon var.

Lydde covidregler – nekas sjukpenning

Lydde covidregler – nekas sjukpenning

Ann-Britt Jönsson gjorde som man skulle under pandemin och sjukskrev sig vid en lättare förkylning. Försäkringskassan nekade dock sjukpenning. Hon var inte tillräckligt sjuk.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vi har så mycket vrede inom oss

Vi har så mycket vrede inom oss

Jag och min kompis gjorde en pakt. Vi måste hjälpa oss själva så vi kan hjälpa varandra, skriver musikern och tidigare gruvarbetaren Johan Airijoki.

När Jan försvann

När Jan försvann

Mitt i livet började pappersarbetaren och trebarnspappan Jan Krook plötsligt tappa omdömet och försvinna allt längre in i dimman. Men en guldklocka hägrade – och tack vare arbetskamraternas stöd fick han den.

Får jag livräntan om jag flyttar utomlands?

Får jag livräntan om jag flyttar utomlands?

Kan jag fortfarande få min livränta utbetald om jag väljer att flytta till ett annat land inom EU? undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel, det är en attitydförändring som har skett stegvis. Men förhoppningsvis kommer regeländringarna som S fått igenom att förbättra för de sjukskrivna, skriver John Nyberg, förtroendevald i GS.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.