Här är bästa nattkäket
Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.
Industriarbetarnas tidning
Minska risken för anfall. Huvudet spränger och du vill kräkas. Det kan vara migrän. Vi tog hjälp av huvudvärksspecialisten och läkaren Mattias Linde för att ta reda på vad du kan göra.
av den vuxna svenska befolkningen har migrän. Sjukdomen är ärftlig och drabbar kvinnor i högre grad än män.
Källa: internetmedicin.se
Nästan alla som har migrän har huvudvärk, ofta kraftig. Om du dessutom mår rejält illa är det definitivt inte spänningshuvudvärk. Migrän blir värre om du rör på dig, till skillnad från spänningshuvudvärk som kan lätta.
Ofta blir du överkänslig för ljud, ljus, dofter och beröring. Du kan också bli lättirriterad. En del har migrän med aura, neurologiska symtom som att du tappar syn, tal eller till och med medvetandet.
Många tror att migrän inte är så mycket att göra åt. Men forskningen visar att det
Svenska forskare ligger bakom en ny förebyggande medicin mot kronisk migrän. Sprutan tas en gång i månaden. Den är godkänd i USA, men ännu inte i Europa.
finns hjälp. Du kan göra mycket själv för att minska risken för anfall.
För många räcker det med receptfria värktabletter som paracetamol eller cox-hämmare (som ibuprofen, naproxen, diklofenak) vid ett anfall. Personalen på apoteket kan ge råd. En tumregel är att inte ta tabletter mer än nio dagar i månaden.
Migrän är dyrt för samhället, eftersom folk är borta från jobbet eller jobbar sämre. På arbetsplatsen är det viktigt att skapa förståelse. Går det att skruva ner ljuset lite, eller kan du slippa vissa arbetsuppgifter just i dag? Du ska inte skuldbeläggas för att du är borta ofta.
Det är svårt att säga när det är läge att stanna hemma. Om du bara kan prestera mindre än 50 procent kanske det är lika bra. Ibland kan det vara farligt att jobba, till exempel vid synbortfall.
Om du vet att du kommer att vara sjuk mycket kan du ansöka om högriskskydd från Försäkringskassan för att slippa karensdagen.
Tycker du att livet blir för påverkat – sök vård. På vårdcentralen kan du behöva stå på dig. Kräv att få pröva en eller två förebyggande mediciner.
Hjälper det inte, se till att få träffa en neurolog som är kunnig om huvudvärk.
Magnesium, kiropraktik, osteopati – det cirkulerar många ”goda råd” om migrän – men de flesta har inget eller bara lite stöd i forskningen.
Har du en ny typ av huvudvärk som du inte känner igen, sök vård, det kan finnas en underliggande orsak.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.