Lönsam skinnepok i graven
Eva Lundberg tillhör den halva miljonen anställda som berörs av generationsväxlingen i småföretag.
Industriarbetarnas tidning
28 november, 2018
Skrivet av Rasmus Lygner
Vad hände sen?
Då: Ägaren till Jernbergs i Malung letade 2015 efter någon som ville ta över butiken och skinntillverkningen.
Nu: Erik Jernberg och hans fru Anita säljer av de sista maskinerna och skinnplaggen. De har bestämt sig för att lägga ner.
”Det finns ingen som kan ta över tillverkningen. Skinnsömmare är utrotningshotade i Sverige. Vi försöker sälja av så mycket vi kan, men gör fortfarande en del måttbeställningar. De som har vuxit i färdriktningen eller är väldigt smala hittar inte skinnkläder som passar i en vanlig butik.
Vi har slutat ta hem saker på lager. Jag räknar med att vi ska stänga innan årsskiftet. Men har man hållit på sen sjuttiotalet hinner man samla på sig en massa grejer. Här finns dyra maskiner och plagg av alla olika slag, mest MC-kläder. Så det är svårt att bara låsa dörren och gå hem. Nu är det bara jag och frugan som är kvar. Visst hade det varit roligt om någon ville ta över butiken. I slutet på sjuttiotalet fanns det ungefär 1500 heltidsanställda inom skinnindustrin, i dag kan du räkna dem på ena handens fingrar.”
Berättat för: Rasmus Lygner
Svetsaren Annica Lindkvist pratar om att bli utsatt för sexuella trakasserier, att bli utfryst och inte trodd. Om sorgebearbetning och om att hitta en starkare närvaro i livet.