GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte
GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är inte imponerad av regeringens förslag. Trä- och möbelföretagens vd är mer positiv.
Industriarbetarnas tidning
18 september, 2023 - 08:32
Skrivet av Marie Edholm
När beskedet om ett tillfälligt stopp i husproduktionen kom i juni 2022 talade företaget K2A Trähus om en paus på tolv månader. Men osäkerheten gör att det inte ens går att göra en uppskattning om när en återstart blir av.
I vintras levererades de sista modulerna från K2A:s husfabriker i Valdemarsvik och Gävle och de anställda var uppsagda. Företagets ledning i fastighetsbolaget K2A pratade om en paus på tolv månader för att situationen på marknaden skulle hinna stabiliseras. Men än så länge finns inget besked om när produktionen av nya bostäder kan dra i gång.
– Det är fortfarande en för osäker marknad för att göra en uppskattning om när produktionen kan starta igen, säger vice vd Christian Lindberg.
Just nu håller de fortfarande på att färdigställa de sista husen som producerades i fabrikerna, ett arbete som kommer att pågå en bit in i 2024.
Utgångspunkten är att produktionen i båda fabrikerna ska startas upp igen, men det går inte att säga något om när eller hur, enligt Christian Lindberg.
Dagens Arbete ringde upp några av de personer vi pratade med för ett år sedan, för att höra hur det gått för dem.
– Nu jobbar jag på Modine i Söderköping, en metallindustri som gör kylbatterier. Jag är teamledare, jobbar med personalen i produktionen. Innan jag fick det här jobbet hade jag lite olika på gång inom vården på timmar. Men det här är heltid så det är ju bättre. Hittills har jag varit inhyrd, men snart är tanken att jag ska bli fast anställd.
– Nu har jag ungefär en halvtimmes resväg till jobbet, det är helt ok. Det blir ju bil eftersom det är dåligt med annan kommunikation.
Om K2A startar upp igen i Valdemarsvik, kommer du vilja gå tillbaka dit då?
– Jag trivs bra här med ansvaret och uppdraget jag har nu.
– Jag fick nys om ett jobb som lastbilschaufför redan innan min uppsägningstid gick ut. Körkortet hade jag redan, men jag behövde ett yrkesförarbevis och det fick jag hjälp med via omställningscoachen.
Hur trivs du med jobbet som lastbilschaufför?
– Kanonbra! Jag bytte upp mig tycker jag. Bättre betalt, ganska fritt och man får se sig omkring och träffa nya människor varje dag.
Så om husfabriken startar upp igen är du ingen aspirant på jobb där?
– Nej, det är jag inte.
Är det något du saknar med ditt gamla jobb?
– Nej, det är arbetskamraterna bara. Jag var nog ganska färdig där, så det föll sig bra för mig det här.
Tror du att du hade bytt yrkesbana om inte fabriken hade stängt?
– Tveksamt. Man vet vad man har, men inte vad man får så det är ett steg att ta. Men när man blir tvungen så gör man det ju. Det blev ju till det bättre för mig.
– Jag är på Saab Barracuda i Gamleby, som tillverkar kamouflage. Det är full fart nu kan man säga. Jag kör truck på lagret, precis som jag gjorde på husfabriken.
Hur snabbt hittade du det nya jobbet?
– Här har jag varit sedan i maj, men jag gjorde lite annat innan jag fick det här jobbet. Jag hade ett vaktmästarjobb några dagar i veckan. Det är inte jättegott om jobb här så jag har hankat mig fram.
Skulle du söka dig tillbaka till husfabriken om den startar upp igen?
– Det är tveksamt. Jag vet inte. Det är klart att det är närmare hem. Nu har jag 4,5 mil till jobbet. Nio mil om dagen med de här bränslepriserna blir kännbart. Men jag trivs bra där jag har landat nu.
Läs också
Lindbäcks trähusfabrik i Piteå har fått in nya ordrar på 1,5 miljard kronor i år.
Läs också
GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är inte imponerad av regeringens förslag. Trä- och möbelföretagens vd är mer positiv.