Kampen går vidare men nu tackar jag för mig
Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
13 februari, 2019
Skrivet av Helle Klein
Ledare ”Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.
LO:s val av kampanjslogan i EU-valet – Ta tillbaka kontrollen! – kan bara förstås som en skruvad medial strategi för att få uppmärksamhet. Alla som hänger med ser direkt kopplingen till den engelska Brexitkampanjen och undrar förstås vad sjutton LO menar. Har svensk fackföreningsrörelse gått och blivit EU-motståndare med rasistiska undertoner? Varför i all sin dar spelar man på unken nationalism i denna tid?
Den som läser valplattformen inser att det inte alls är så. LO är fortfarande en stark europavän och vill absolut inte att Sverige ska lämna EU. Det är helt enkelt bara några kommunikatörer som fått för mycket svängrum.
Tyvärr är det att leka med elden. I vår tid när den auktoritära och nationalistiska högerpopulismen växer i land efter land är det nästan oförlåtligt av LO att anspela på dessa stämningar. Visserligen har det blivit ett genomslag för kampanjslogan men har man fått rätt debatt? Den mediala strategin borde knappast gå ut på att man ska bli uppmärksammad för något man INTE står för.
Nåja, om man nu struntar i kampanjmakarna och ser till själva innehållet är det mycket i LO:s valplattform som är bra. Huvudkraven i EU-valrörelsen kokar ned till tre bra teman: Ordning och reda på arbetsmarknaden, Hållbar utveckling samt Demokrati och öppenhet. Kampen mot lönedumping, osund konkurrens och usel arbetsmiljö måste föras här hemma likaväl som på ett europeiskt plan. Arbetare ska inte ställa mot varandra och behöva konkurrera med varandra om undermåliga arbetsvillkor.
Avsnittet om demokratin är också angeläget. LO oroas över den framväxande högerextremismen och anser att länder som allvarligt bryter mot unionens grundläggande demokratiska värden fråntas sin rösträtt i rådet. Det skulle innebära en välbehövlig markering mot exempelvis Ungern vars utveckling går i skrämmande auktoritär riktning.
Det är också bra att LO förutom att hävda vikten av jämlikhet också lyfter fram behovet av gemensamma infrastruktursatsningar i Europa. Bland de få positiva exempel lyfter LO fram EU:s medfinansiering av dubbelspår från Gävle längs med hela kusten upp till Finland som betydelsefull för jobben i norra Sverige. Tyvärr andas valplattformen annars mer av problem än möjligheter med europapolitiken.
Förhoppningsvis väljer Socialdemokratin en mer entusiastisk hållning till EU i sin valkampanj. För frihandel, EU-samarbete och öppenhet är nödvändigt för både jobb och välfärd i framtiden. Det vet inte minst facken inom industrin. Och den största framtidsfrågan av alla – klimatet och miljön – kräver mer av gemensamt arbete mellan EU-länderna, inte mindre.
EU-valet i år hör till det viktigaste någonsin. Extremhögern mobiliserar under ledning av Trumps valgeneral Steve Bannon. Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare. Framförallt måste den unkna nationalismen bekämpas och då bör budskapet vara ”Tillsammans bygger vi Europa” i stället för ”Ta tillbaka kontrollen”.