Industriarbetarnas tidning

Strejken som förändrade Sverige

8 december, 2019

Skrivet av

Historia För femtio år sedan tystnade LKAB:s gruvor
i Malmfälten. 5 000 gruv­arbetare trotsade ackordshets och toppstyrning. Efter strejke­n var Sverige inte längre sig likt.

Nästan slut på stora strejker

De stora strejkerna försvann i stort sett efter Metallstrejken 1945. Grunden till arbetsfreden hade lagts några år tidigare, med Saltsjöbadsavtalet 1938 där LO och arbetsgivarna kommit överens om spelreglerna. Samtidigt gjorde LO om sina stadgar: fackföreningsrörelsen centraliserades.

Strejkmöte på LKAB i Kiruna. Foto: TT Nyhetsbyrån.
Missnöje mot tre håll

Den 9 december 1969 klockan sex skulle 35 arbetare gå på morgonskiftet
i Svappavaaragruvans rörverkstad. Men i stället satte de sig i protest. Arbetarna
i Leveäniemi, Kiruna och Malmberget anslöt, totalt 5 000.

Grunden till missnöjet var ett nytt ackordssystem. Gruvstrejken riktades mot tre håll. Mot företagets lönepolitik, rationaliseringar och auktoritära personalpolitik. Mot det egna förbundet och det centraliserade LO. Mot samförståndsandan som hade kommit med Saltsjöbadsavtalet.

Den 4 februari var strejken över. Arbetarna hade fått igenom bland annat kravet på månadslön.

För att försöka lösa strejken åkte fackföreningsrepresentanter (bland andra Holger Hillbom och Josef Huber) till Stockholm, för att be om hjälp hos LO-chefen Arne Geijer,
till vänster i bild. Foto: TT Nyhetsbyrån.
Blev en väckarklocka för arbetarrörelsen

Gruvstrejken skakade om svensk arbetsmarknad på många sätt. 1970-talet blev de olovliga strejkernas årtionde; den mest omfattande var skogsarbetarstrejken för månadslön 1975. Gruvstrejken blev också en väckarklocka för LO och hela fackföreningsrörelsen som fick anledning att se om sitt sätt att arbeta.

Men den största effekten var politisk. Den socialdemokratiska regeringen drev igenom lagen om anställningsskydd (Las), medbestämmandelagen (MBL) och förtroendemannalagen som gav facket helt andra möjligheter att bedriva lokalt arbete. Lagarna stärkte facket men bröt samtidigt mot andan i Saltsjöbadsavtalet: att politikerna skulle hålla sig borta från att reglera arbetsmarknaden.

Las kan komma att ändras

I dag är de olagliga strejkerna ett minne blott i Sverige. Borgerliga partier vill, i likhet med arbetsgivarna, riva upp delar av den arbetsrätt som tillkom efter konflikten.
Som en följd av januariavtalet mellan regeringen, Liberalerna och Centern utreds nu lagen om anställningsskydd.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nödår, strejker, slit – och äventyr

Nödår, strejker, slit – och äventyr

Hur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

”Strejken i Persberg får inte glömmas”

”Strejken i Persberg får inte glömmas”

De klättrade upp ur gruvan och vägrade gå ner igen. Fyrahundra gruvarbetare trotsade ägarna, gick i strejk och militär inkallades. I dagarna är det 150 år sedan Persbergs gruvarbetare skrev historia.

Ordföranden som aldrig hann tillträda

Ordföranden som aldrig hann tillträda

Gunnar Andersson skulle bara göra ännu en utlandsresa innan han tog sig an arbetar­rörelsens finaste uppdrag: LO-ordförande.

”Tre öre mer i timmen. Annars strejkar vi”

”Tre öre mer i timmen. Annars strejkar vi”

Gideon Hazard kunde knappast förutse vilken historisk betydelse han skulle spela när han krävde tre öre mer i timmen.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Sömmerskorna startade sin egen syfabrik

Sömmerskorna startade sin egen syfabrik

Här styrde arbetarna själva. I trettio år var Kooperativa Syfabriken Linnéa sömmerskornas eget företag. Allt började med att en arbetsgivare jagade ut dem som ville organisera sig i en fackförening.

Fira rösträtten 100 år – rösta på söndag

”Historien borde lära oss att kampen för demokrati och mänskliga rättigheter aldrig kan upphöra. Fira rösträtten 100 år med att rösta på söndag”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Allt du vill veta om EU-valet

Allt du vill veta om EU-valet

Nu är det bara dagar kvar till valet till Europaparlamentet. Behöver du veta mer innan du bestämmer dig? Vi guidar om hur EU funkar, vad partierna vill och vad medlemskapet betyder för dig som jobbar.

Sjuka Samhall

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Samhall: Vi följer noga myndigheternas rekommendationer

Samhall väljer att svara skriftligt på kritiken, med hänvisning till coronapandemin. ”Vi värnar om våra medarbetare”, skriver HR-strategen Liza Radon.

Nu agerar Arbetsmiljöverket  mot Samhall

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. En vecka in i DA:s granskning ändrar sig myndigheten. Samhall i Eskilstuna tvingas nu svara.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.