Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Avtal 2020

Foto: Åke Ericson.

Avtal 2020: ”Inte så kul att ligga sist”

Lönebotten. Pappers kräver högre löneökningar än alla andra i årets avtalsrörelse. Men pappers­arbetare är väl hyfsat välavlönade. Eller? Tobias Johnsso­n på Tallriksfabriken i Strömsbruk tjänar inte mer än sin mamma som jobbar i äldreomsorgen.

I en liten tegelbyggnad från förra sekelskiftet, vägg i vägg med Holmens kartongfabrik i Strömsbruk norr om Hudiksvall, ligger en av den svenska pappersindustrins allra minsta arbetsplatser. Åtta anställda på två skift och ledigt på helgerna. Tallriksfabriken kallas den. Produkten som matas ut genom de två gröna maskinerna från USA är vita papptallrikar, matlådor samt skärskivor.

Tobias Johnsson sätter upp hörselskydden i pannan, tar en slurk pulverkaffe och begrundar DA:s lönestatistik som ligger framför honom på fikabordet. Med en snittlön på 25 995 kronor i månaden ligger Tallriksfabriken på plats 62 av samtliga 62 arbetsplatser inom Pappers avtalsområde.

– Det är inte så kul att ligga sist. Vi har pratat rätt mycket om att det borde vara högre här. Särskilt eftersom det går så bra nu med affärerna, säger Tobias Johnsson.
Niklas Mattsson, ordförande i avdelning 14 Strömsbruk, håller med. Högre krav ska ställas i årets förhandlingar i avtalsrörelsen, även här på Tallriksfabriken.

– Det låter bra det, han har haft det lite lugnt där inne, hoppas ni trycker på lite nu, säger Tobias Johnsson och ler.

Han, som Tobias syftar på, är ägaren och entreprenören Göran Selahn som driver verksamheten tillsammans med ett finskt företag. Och att trycka på är Pappers plan i årets avtalsrörelse. När övriga industrifack kräver tre-procentiga löneökningar kräver Pappers fyra. Samt utökat arbetstidskonto, ATK, och delpension. Arbetsgivarna har svarat med ett bud på 1,4 procent. Men enligt Pappers visar omsättning och vinstutdelningar att det finns mycket mer pengar att hämta.

– Det är rimliga krav. Vi har stått tillbaka lönemässigt under många år och blivit lovade kompensation. Arbetsgivaren har tjänat ohyggliga pengar som man lagt på chefer och vinstutdelningar de senaste åren. De har en skuld att betala till pappersarbetarna, säger Niklas Mattsson.

”Allt färre arbetare producerar allt mer. Men det har inte återspeglats i lönen. Arbetsgivarna har en skuld att betala till oss”, säger Niklas Mattsson, Pappers ordförande på Holmen Strömsbruk. Foto: Åke Ericson.

DA:s lönekartläggning visar att skillnaden mellan högavlönade och lågavlönade på arbetsplatser inom Pappers har ökat de senaste åren. För att motverka den trenden har facket de senaste avtalsrörelserna krävt kronpåslag i stället för att procent. Men i år diskuteras procent. Om det står sig tycker Tobias Johnsson att det är viktigt att det görs en särskild låglönesatsning som kompensation.

Tobias Johnsson säger att många tror att pappersarbetare är högavlönade. Men det skulle han inte kalla sig själv.

– Min mamma jobbar inom äldrevården, och där säger folk att de tjänar så dåligt. Men när vi jämför ligger vi ungefär lika, säger han.

En anledning till att snittlönen är förhållandevis låg på Tallriksfabriken är att man varken jobbar helg eller natt, utom vid arbetstoppar. Några ägarbyten och en härva där pengar försvann i förskingring är andra förklaringar. En tidigare tjänsteman på företaget dömdes till två års fängelse år 2015 för att ha stulit 3,3 miljoner kronor. I domen uppgavs personen lida av spelmissbruk.

Men i dag är den härvan överspelad och inte längre ett argument i förhandlingarna, säger Niklas Mattson.

– När det inträffade hade vi blivit lovade att de skulle göra något åt lönerna. Så kom den smällen. Men nu är det dags, säger han.

Tobias Johnsson har jobbat femton år på Tallriksfabriken i Strömsbruk där snittlönen är lägst inom Pappers. För honom är en låglönesatsning viktig i årets avtalsrörelse. Foto: Åke Ericson.

Solen skiner och vägarna dammar inne på fabriksområdet när vi går från Tallriksfabriken in på Holmens kartongfabrik. Det är vår i luften trots att det bara är februari.

Lönerna inne i den stora fabriken snittar på 28 281 vilket ger en 36:e plats i DA:s rankning. Inne i kontrollrummet vid beläggningsmaskinen sitter Erik Viklund. För honom är arbetsgivarnas bud på 1,4 procent ett dåligt skämt.

– De har ju ökat aktieutdelningen mer än 1,4 procent om man säger så. Pengar finns. Men för arbetsgivaren verkar det alltid vara lågkonjunktur när det är dags för avtalsrörelse, säger han.

Arbetsgivarens bud skulle aldrig accepteras bland arbetarna.

– Då skulle det nog bli stopp någonstans, säger han.

Senast Pappers gick ut i strejk var år 2010. Den pågick i elva dagar. Men då var inte Strömsbruk uttaget, däremot systerbruket Iggesund söder om Hudiksvall.

Klubbordförande Niklas Mattsson har dock svårt att se att lönefrågan skulle kunna leda till strejk i år. Han tror det kommer landa i en hyfsad kompromiss. Däremot är arbetsgivarens förslag om att inskränka lokalavtalen en betydligt ömmare punkt.

– Det finns många gobitar i de lokala avtalalen som riskerar att försvinna. Det är något vi absolut skulle kunna strejka för, säger han.

Om han jämför bland vänner i 20-25-årsålden har Erik Norberg en bra lön. Men skiftschemat är desto mindre lockande. – Min kompis trodde att det var ett skämt, säger han. Foto: Åke Ericson.

Erik Norberg och Joel Andersso­n slår sig ner i kontrollrummet. Båda är dryga 20 år och trivs med jobbet, även om skiftschemat är en utmaning. Skiftlaget har under tre dagar ställt om dygnet efter att ha jobbat fyra nätter i streck.

– Utan vårt arbete hade företagen inte gjort sina vinster. Så vi förtjänar att vara med och dela på det, säger Joel Andersson.

För Erik Norberg är skiftgången svår att kombinera med familj och småbarn hemma. Även om han tjänar mer än sina kompisar som jobbar på restaurang eller inom vården så tycker han det är rimligt, med tanke på all helg- och nattjobb. Bruket går 3-skift dygnet runt men står stilla under storhelgerna.

– När min kompis såg vårt skiftschema så trodde han att det var ett skämt. Det är ganska extremt. Lönen kanske lockar något, men de är inte avundsjuka på hur vi jobbar, säger han.

”För arbetsgivaren verkar det alltid vara lågkonjunktur när det är dags för avtalsrörelse”, säger Erik Viklund i kontrollrummet till beläggningsmaskinen.Foto: Åke Ericson.

Ute på golvet arbetar Patrik Krantz vid en kartongbal som glimrar av påstruken aluminiumfolie. Kanske kommer den att användas som emballage till en exklusiv whiskey eller parfym? En annan världskänd kund är Apple som köper kartongen till sina lådor för Iphone och Ipad. Det globala företagets vd Tim Cook besökte för några år sedan i all hemlighet Iggesund och travade även runt på något kalhygge utanför Hedvigsfors. Allt för att få en bild av produktionen, från ax till limpa.

Men den historien ligger långt borta för Patrik Krantz som just nu koncentrerat arbetar, samtidigt som han fortfarande återhämtar sig från omställning från natt- till dagskift.

– Med tanke på de skift vi jobbar så borde vi få mer i lön. Det tycker jag. Det är inte mer än rätt, säger han.

Själv har skiftgången givit honom sömnproblem och han har fått sömntabletter utskrivna av läkare.

– Vi sliter med våra kroppar. Jag vaknar ofta mitt i natten, får två tre timmars sömn och går sen och jobbar igen. Tröttheten går på psyket. Man äter oregelbundet. Det blir för mycket för kroppen i längden, säger han.

Med sömntabletter går det bättre. Men allt slit tycker han tydligare borde visa sig i lönekuvertet.

– Det är bra att man trycker på lite extra i år. Det är vi värda, säger han.

 Så landade lönerna

LO-förbunden och Facken inom industrin brukar enas om ett gemensamt lönekrav. Sedan förhandlar de med arbetsgivarna. Så här har det gått i tidigare avtalsrörelser.

Många kollektivavtal går ut den 31 mars. Då ska Facken inom industrin och deras motparter på
arbetsgivarsidan vara överens om nya villkor och löner. Arbetsgivarna vill gärna ha långa avtal (tre år).

Läs mer: Avtalsrörelsen


mf@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Opo vill skjuta upp löneförhandlingarna

På grund av det osäkra läget i och med Coronakrisen har Opartiska ordföranden bett parterna att skjuta upp förhandlingarna om avtalen fram till den 1 oktober.

Avtalsrörelsen kan skjutas fram

Avtalsrörelsen kan komma att skjutas fram. Det pågår diskussioner bland fackförbunden. Men ännu har inget meddelats officiellt.

”Övertid är enda sättet att få upp lönen”

På Vida packaging logistics i Järna ligger lönerna från 21 450 kronor i månaden. Samtidigt som arbetsgivarnas bud i vårens avtalsrörelse ligger på 1,4 procent.

Avtal 2020: ”Lönebudet är pinsamt”

Industrifacken kräver 3,0 procent i årliga löneökningar. Nej, säger arbetsgivarna och erbjuder 1,4 procent. Reaktionerna lät inte vänta. På Brand Factory tycker fack och anställda att budet är för lågt.

”Låglönesatsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Är det verkligen så här arbetsgivaren ser på vår tid?

KRÖNIKAJag hoppas innerligt att arbetsgivarnas tokiga semesterkrav beror på otur i tänkandet, för vad blir annars nästa steg? Tvingad julledighet i mars eller påskledigt i december, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

2

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

ArbetstidArbetsgivarna på teknikavtalet vill utöka möjligheten att beordra övertid. Från dagens 150 timmar per år till 200. På IF Metalls avdelning i Sörmland avfärdas kravet.

1

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

1

Pengarna både finns – och inte

GÄSTKRÖNIKAKlart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

1

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

Avtal 2020Arbetsgivarna inom industrin har lagt fram ett gemensamt bud för de årliga löneökningarna på 1,4 procent. Budet är långt under industrifackens krav.

4

Vem vinner matchen?

Avtal 2020Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

2

Avtalsrörelsen från a till ö

OrdlistaVad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Striden om tiden har börjat – igen

LEDAREPrecis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.

Kampen om flexibiliteten har börjat – igen

PERSPEKTIVArbetstid, bemanning, lön. Där står slaget om flexibiliteten. Om den handlar avtalsrörelsen, skriver DA:s Harald Gatu.

Industriarbetsgivarnas svar till Pappers: Märket gäller

Pappers kan glömma fyraprocentiga lönelyft. Åtminstone om Industriarbetsgivarna får bestämma, som menar att löneökningstakten snarare måste ner under dagens märke på 2,17 procent.

3

Arbetstid en stridsfråga i avtalskraven

Större möjligheter att variera arbetstiden och höjt övertidsuttag. Det vill Teknikarbetsgivarna se. IF Metall möter med krav på det motsatta.

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

Flexibilitet eller förutsägbarhet. Det är makten över arbetstiden som blir den heta frågan i GS-fackets förhandlingar.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

4

Läroböckerna i ekonomi stämmer inte längre

PerspektivVi har sett det förr i avtalsrörelsens upptakt. Dagarna före jul överlämnar parterna detaljerade krav till varandra. Men den här gången är ingenting är som förut. Läroböckerna stämmer inte längre, skriver DA:s Harald Gatu.

1

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Löneglappet mellan könen krymper långsamt. Inom GS är skillnaden allra störst på tidningsavtalet. Där tjänar kvinnor 5 200 kronor mindre i månaden än män.

Pappers krav: kortare arbetstid för skiftarbetare

Pappers ska nu driva kravet på kortare arbetstid för skiftarbetare i avtalsrörelsen. Därmed vann Avdelning 111 Grycksbo över förbundsstyrelsen efter viss debatt.

4
Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

1

GS säger ja till samordning

GS-fackets förbundsmöte beslutade att anta både LO-samordning och Facken inom industrins avtalsplattform.

Teknikföretagen byter förhandlingschef

Strax innan avtalsrörelsen inleds på allvar meddelar Teknikföretagen att deras förhandlingschef Anders Weihe slutar.

1

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så ser ditt anställningsskydd ut

DA REDER UTSå ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

”Det går alltid att hitta lösningar”

Coronakrisen krånglar till förhandlingarna – men kan också göra det lättare att komma överens, tror Erland Olauson som fått parternas uppdrag att titta på nya regler.

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

DEBATTNuvarande turordningsregler har brister, men det finns inga skäl för facken att gå med på åtgärder som försvagar arbetstagarna, skriver Carl Melin på den TCO-ägda tankesmedjan Futurion.

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Krisstöd

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Höjda utdelningar – trots krisen

PERSPEKTIVDA:s Harald Gatu minns den bistra krisvåren 2009 då aktieutdelningarna frös inne. I dag slirar börsföretagen på hur det blir.

2

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Krisen kräver en framtids­grupp”

Industriledaren Carl Bennet tycker det är dags för näringslivet att överge kortsiktighet och utflyttning av produktion.

2

Coronakrisen

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

KORTTIDSAVTALPå Skåpafors händer inte mycket. Först stoppade man produktionen, sedan fick alla skiftarbetare gå hem. Men Pappersavdelningens ordförande Ulrik Jörback är ändå optimistisk. – Vi brukar klara oss även i lite sämre tider.

1

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

Avtal på plats för korttidsarbete för bemanningsanställda

Nu kan även bemanningsanställda få stöd vid korttidsarbete. IF Metall och övriga facken inom LO har kommit överens med motparten om ett centralt avtal.

1

Ferbe om uppdraget som coronasamordnare: Många är fortfarande i chock

DA MÖTERRegeringens coronasamordnare Anders Ferbe tog fram förslaget på korttidsarbete redan före krisen. Aldrig anade han att en pandemi skulle skynda på införandet.

Stor rädsla för corona i skuggsamhället

PerspektivArbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

EnkätMånga företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

Regionala skyddsombud

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Det är de små arbetsplatserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

Anständiga utnyttjar inte krisen

KrönikaDet finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

1

Litterär pandemi för karantänsoffan

DA GILLARI tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

När radion slutar funka

KRÖNIKADom som dräper oss har en sedelbunt där hjärtat borde sitta, skriver sågverksarbetaren Stefan Eriksson.

Allt fler varsel inom industrin

Efterlysning2456 personer inom tillverkningsindustrin varslades om uppsägning i mars. Är du en av dem? Då vill vi på DA komma i kontakt med dig!

”Vissa dagar kan jag inte ta mig upp ur sängen”

MÖTE MED”Diskbråck är nästan omöjligt att få igenom som arbetsskada.” Det var förutsättningen som juristen gav Kent Dahlin. 13 år senare fick de ändå rätt.

Så får du lättast fyr på brasan

DA testar: TändstålEn specialslipad knivrygg är bäst när elden tänds med tändstål. Metallbrickorna som följer med håller inte måttet, enligt de sjöscouter som testat.

Ångesten tog över Tommys liv

LEVA MED DIAGNOSMänniskor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

1
EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Ludovic Marin, AP

EU:s minimilön – ett hot mot svenska löner

DA reder utEU:s planer på att införa en lag om minimilön kan, i värsta fall, leda till kraftiga lönesänkningar i Sverige.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.