”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”
Många företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet?
Industriarbetarnas tidning
17 mars, 2020
Skrivet av Harald Gatu
DA reder ut Kris i företaget men du får ändå behålla anställningen. Staten garanterar att du får över 90 procent av inkomsten, oavsett hur lite du arbetar. Så här fungerar den nya korttidspermitteringen.
Varför införs korttidspermittering nu?
Därför att coronaviruset utlöst en plötslig och oförutsägbar kris i hela samhället. En tvärnit som inte är någon vanlig konjunkturnedgång. Det handlar om att få företag att övervintra och att företagen ska kunna behålla sin personal, inte minst viktigt när det börjar bli goda tider igen.
Hur mycket måste jag jobba?
Det ska din arbetsgivare och ditt lokala fack förhandla om. De måste komma överens. Dessutom måste det finnas ett avtal om korttidsarbete eller korttidspermittering mellan ditt fackförbund och arbetsgivarmotparten.
Men hur mycket kan min inkomst sänkas?
Under korttidspermitteringen får du alltid drygt 90 procent av din ordinarie lön. Oavsett hur lite du jobbar.
Ge exempel!
Sjunker din arbetstid med 20 procent, då sänks din inkomst med 4 procent: om du vanligtvis tjänar 30 000 kronor i månaden så blir inkomsten 28 800 kronor.
Men om arbetstiden sjunker ännu mer, ner till 40 procent av din ordinarie arbetstid, då sänks inkomsten med 6 procent. För dig som tjänar 30 000 kronor sjunker inkomsten till 28 200 kronor.
Om arbetstiden däremot minskas med hela 60 procent, då blir inkomsttappet 7,5 procent. Om du tjänar 30 000 kronor innebär det att inkomsten blir 27 750 kronor.
Vem betalar?
Du betalar ju en del genom att din inkomst sjunker. Arbetsgivaren betalar också en del. Men det är staten som tar den största kostnaden, tre fjärdedelar.
Vad är fördelen för mig?
Du har anställningen kvar trots att ditt företag hamnat i en djup kris. Dessutom får du en högre ersättning än vad a-kassan skulle ha gett.
Vad är fördelen för företaget?
Dels slipper företaget en del av lönekostnaderna i en tid när företaget inte drar in några pengar. Dels slipper man säga upp personal. I stället finns de anställda på plats den dag det vänder. Så var det inte efter finanskrisen 2009. Då fick företagen börja ringa runt till dem de hade sagt upp medan konkurrentländerna kunde köra igång direkt. Sverige var ganska ensamma i Europa med att inte ha någon form av subventionerat korttidsarbete.
Korttidsarbete införs i dag – staten tar hälften av lönekostnaden
Hur länge gäller den här nya korttidspermitteringen?
Året ut. Sedan gäller ett nytt, permanent system för korttidsarbete där ersättningsnivåerna är precis som här i korttidspermitteringen. Skillnaden är bara den att staten inte betalar lika mycket till det systemet.
Kan man säga att min lön sänks?
Nej. Men din inkomst sjunker, eftersom du går ner i arbetstid. Lönen däremot är ersättning för arbetad tid, alltså hur många kronor du får per timme. Med korttidspermittering sjunker arbetstiden, men din timförtjänst sänks inte. Snarare tvärtom. Det här är viktigt därför att kollektivavtalen inte medger en sänkning av lönen.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.