Regeringen presenterade i dag ett krispaket på 300 miljarder kronor i ett försök att dämpa skadorna när ekonomin tvärnitar till följd av coronasmittan. Företagen ska kompenseras till hälften och anställda får behålla 90 procent vid korttidspermittering.
I dag, måndag, presenterade regeringen det tredje åtgärdspaketet på kort tid för att mildra effekterna av coronapandemin. Dagens paket var betydligt mer omfattande än tidigare.
– Sverige har en tung och påfrestande tid framför sig. Hela samhället kommer att påverkas. Vi ska ta oss igenom detta tillsammans. Vi ska använda våra starka offentliga finanser för att försöka mildra effekterna för företag, sa finansminister Magdalena Andersson på en presskonferens under morgonen.
Korttidsarbete tidigareläggs och börjar gälla från och med i dag den 16 mars. Förslaget har tidigarelagts i flera omgångar i takt med att krisen har intensifierats. Först skulle det börja gälla den första augusti, sedan första maj och nu alltså från dagens datum. Regeringen ökar också subventionsgraden väsentligt och kallar paketet för korttidspermittering. Den utökade subventionsgraden gäller än så länge bara under 2020.
Korttidspermittering bygger på att fack och arbetsgivare är överens om att försöka undvika varsel genom att tillfälligt minska arbetstiden och inkomsten. Med dagens förslag kan företag kompenseras med upp till 50 procent av lönekostnaden från staten. Vid minskning av arbetstiden får den anställde behålla minst 90 procent av lönen.
För att minska sjuknärvaron och därmed smittspridning slopade regeringen i förra veckan det så kallade karensavdraget. Sjuklön betalas alltså ut från dag ett från och med den 11 mars. I dagens besked ingår också att staten tar över hela sjuklönekostnaden från företagen i två månader. En normal månad innebär det utgifter på runt två miljarder kronor. Men ökad smittspridning kan den kostanden komma att öka drastiskt.
Sedan förra veckans besked har regeringen även bestämt sig för att utöka möjligheterna för företagen att skjuta upp sina skatteinbetalningar. Tidigare besked om två månaders kostnader utökas nu till tre månader. Dessutom kan företagen utnyttja reglerna retroaktivt från den 1 januari i år. Det gäller kostnader för moms, arbetsgivaravgifter och preliminärskatt och omfattar även egenföretagare.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson är positiv till paketet:
Även Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke ger tummen upp.
– Det är ett väldigt bra steg i rätt riktning, men utsatta branscher kommer att behöva mer, säger Jan-Olof Jacke till Dagens Nyheter.
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson är även hon positiv till krispaketet men håller med Svenskt näringsliv att vissa branscher, som besöksnäringen och transportsektorn, behöver mer i form av riktade bidrag.
Samtidigt som coronakrisen fördjupas ska fack och arbetsgivare under våren komma överens om nya avtal för landets löntagare. Enligt Teknikföretagen har viruset inte stoppat förhandlingarna.
– Avtalsrörelsen fortgår, det opartiska ordföranden leder förhandlingarna. Men vi sköljer utvecklingen noggrant, säger Tomas Undin, Teknikföretagens biträdande förhandlingschef.
Utöver regeringens åtgärder har Riksbanken meddelat att de lånar ut upp till 500 miljarder kronor till företagen via bankerna för att säkerställa kreditförsörjningen.
Märkligt att inte försäkringskassan har uppdaterat sina regler….blir svårt att göra anmälningar riktigt.