Industriarbetarnas tidning

Arkivbilden: Full rulle i åttio år

1 juni, 2020

Skrivet av

71 PROCENT

Så mycket ökade försäljningen av toalettpapper i mars i år jämfört med samma månad förra året, visar siffror från Svensk dagligvaruhandel.

 

4,5 KILO

Så mycket toapapper per person och år förbrukar genomsnittssvensken, enligt en uträkning som Skogssverige har gjort. En normalstor gran eller tall täcker behovet för drygt 33 svenskar under ett år.

Kapat och klart. Är rullarna tillräckligt raka och fina? Det hade Ella Fredriksson (till höger i bild) och hennes finska kollega till uppgift att kontrollera vid konverteringsavdelningen på Lilla Edets pappersbruk under det ekonomiska glansåret 1963.

Ella arbetade tvåskift och hade en timlön på ungefär 4,70 kronor. Det var några tioöringar mindre än vad hennes manliga kollegor fick, eftersom man fortfarande tillämpade särskilda kvinnolöner på den tiden.

Lilla Edet var först i Sverige med att tillverka toalettpapper. Året var 1940 – samma år som Nazi-Tyskland invaderade Norge och Danmark – och initiativet togs av brukschefen Olle Haeger som under sina många resor till USA hade tagit intryck av det helt flis- och stickfria dasspapperet som nyligen hade börjat fabriceras där.

Strax efter lanseringen av toapapperet började det västgötska bruket även tillverka hushållspapper. På rulle – det också.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Passar som gjutet

Passar som gjutet

Hett arbete. Hackås, Jämtland, en juli­dag 1983. Det är sommar. Om det är varmt ute förtäljer inte bilden, men inn­e på Hackås Precisionsgjuteri – i gjuteriet­s hjärta – torde det vara det. Där står i alla fall Bert Olsson och häller flera hundra grader hett och smält aluminium i gipsformar medan kollegan Mikael Eriksson hämtar […]

När kungen gjorde finpapper i Lessebo

När kungen gjorde finpapper i Lessebo

Lessebo, Småland, en tidig aprildag 1978. Sveriges kung, 31-årige Carl XVI Gustaf, får lära sig konsten att göra papper på traditionellt gammalt vis.

Ger järnet för järnet

Ger järnet för järnet

För gruvarbetarna som borrar efter järn ner­e i Tuolluvaara gruva utanför Kirun­a innebär ju tiden på dygnet ingen egentli­g skillnad.

Tick tack, tick tack …

Tick tack, tick tack …

Vi tar oss tillbaka till när en klocka var något att hala upp från västfickan och visa att man hade koll på både tiden och det senaste i statusväg.

Hatten av för hatten!

Hatten av för hatten!

Lindbergs hattfabrik var en gång i tiden en av de större arbetsplatserna i Örebro. En fabrik med en speciell doft, minns Anita König.

Det dagas på Orrefors

Det dagas på Orrefors

Orrefors glasbruk var nära att gå i konkurs en gång. Men då kom plötsligt en mångmiljonorder – från diktatorn Saddam Hussein.

Frimärken på rull i miljonupplaga

Frimärken på rull i miljonupplaga

Klippans pappersbruk i Skåne har tillverkat allsköns saker genom åren. Som den här 4 000 meter långa pappersrullen – specialtillverkad och redo att härmed bli frimärken.

Någonstans i Sverige

Någonstans i Sverige

1942 pågick ett intensivt arbete på Saabs fabriker med att få fram alla bomb- och spaningsplan som Flygvapnet beställt.

Ovan jord på äldre dar

Ovan jord på äldre dar

Tretton arbetskamrater vid Bersbo koppargruva poserar framför en kamera för troligtvis första gången. Och kanske sista.

Kaross för en hel busslast

Kaross för en hel busslast

Höglunds förstod i tid att bussen hade ljusare framtid än häst och vagn.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.