Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

20 oktober, 2020

Skrivet av

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Från början var aldrig tanken att någon skulle arbeta heltid med arbetsmiljömål. Men Lotten Loberg upptäckte snabbt att tid var vad som krävdes. Sällan tar ett ärende mindre än ett år utan kan spänna över ett till fem år.

– Vittnen hinner glömma, bevis är alltid färskvara, och utredningarna kan växa och bli svåröverskådliga.

Lotten Loberg 

Ålder: 65 år. 

Bor: Lund.

Familj: Make och två vuxna barn.

Yrke: Arbetat i 23 år som kammaråklagare specialiserad på arbetsmiljömål vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
I våras gick hon i pension.

I ett arbetsmiljömål måste en hel kedja av orsakssamband hålla ihop för att man ska kunna bevisa brottet. Åklagaren måste hitta den person som har ett skyddsansvar, sedan slå fast att den brutit mot något i arbetsmiljölagstiftningen och att det är bristen i arbetsmiljön som orsakat skada. Arbetsmiljöbrottet är heller inte alltid begränsat i tid och rum, att inte ha riskbedömt kan ha pågått en lång tid och under ledning av flera chefer.

Hur viktiga är skyddsombuden i ditt arbete?

– Skyddsombuden kan vara avgörande i mitt arbete. Jag har alltid sett till att få höra skyddsombuden och se protokoll från skyddsombud, säger hon och nämner ett fall i Skåne där en man omkom på sin arbetsplats.

Då hade ett regionalt skyddsombud besökt arbetsplatsen redan ett par år innan olyckan och påtalat brister.

– Det hade stor betydelse för att det blev en fällande dom och att vi kunde visa på orsaks­samband mellan brister i arbetsmiljön och den skada som olyckan medfört, säger Lotten Loberg.

Men när det gäller psykosocial arbetsmiljö är det svårt att få någon dömd för arbetsmiljöbrott. I dag finns inte en enda fällande dom.

– Det är komplicerat med bevisning i sådana ärenden. Jag har inte lyckats. De är fruktansvärt svåra att driva. Man måste bland annat kunna visa på en uttrycklig brist och att det faktiskt orsakat en sjukdom.

Genom åren har hennes ärenden handlat om allt från felmonterade verktyg till dödsolyckor. Och i yrket har hon tagit del av flera tragedier.

– Dödsolyckor är så klart fruktansvärt, när någon går till jobbet och inte kommer hem och det kanske hade kunnat undvikas. Men även mindre allvarliga fall stannar hos en, som till exempel när någon förlorar ett finger, då man vet att olyckan blir helt avgörande för personens liv.

– Det är nödvändigt att distansera sig för att orka fortsätta arbeta med nya olyckor.

I våras gick hon i pension. Nu arbetar ingen heltid med arbetsmiljöbrott. Trots det är hon inte orolig för att arbetsmiljöbrott inte kommer att prioriteras.

– Ingen åklagare kommer jobba enbart med arbetsmiljöbrotten utan nu arbetar åklagarna på enheten både med miljö- och arbetsmiljömål.

Samarbetet mellan Arbetsmiljöverket, polisen och åklagarna har också under åren blivit bättre och media intresserar sig mer för arbetsmiljöbrott, menar hon.

– Jag upplever att det nu väcks fler åtal som leder till fällande dom och jag tror att det kommer att fortsätta så. 

Lotten Lobergs fyra tips till skyddsombud

  • Framför brister i arbetsmiljön till den som har skyddsansvaret för arbetsmiljön. 
  • Dokumentera bristerna, de kan komma att användas som bevis i en kommande rättegång. 
  • Dokumentera vem du framfört bristerna till och när, det kan bevisa att arbetsledningen känt till riskerna. 
  • Ta kopia på skyddsrondsprotokoll och förvara det säkert. 

Artikeln är tidigare publicerad i Dagens Arbetsmiljö.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

Maktbalansen på arbetsplatserna har starkt förskjutits mot arbetsgivarsidan de senaste årtiondena, säger Carola Löfstrand. Hon håller i LO:s program ”Det goda arbetet i en ny tid”.

V: Otrygga anställda vågar inte larma om riskerna

V: Otrygga anställda vågar inte larma om riskerna

Ali Esbati och Ciczie Weidby: Det behövs en statlig kriskommission som tar ett helhetsgrepp kring dödsolyckor i arbetslivet

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Första stoppet kom i mars. En våg av skyddsombudsstopp drog fram över landet med anledning av coronaviruset under våren 2020. Men Arbetsmiljöverket hävde fler än hälften.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Nu är Dagens Arbetsmiljö här

Nu är Dagens Arbetsmiljö här

Snart når första numret av den nystartade papperstidningen Dagens Arbetsmiljö läsarna.
”Tidningen ska både avslöja, inspirera och vara ett nyttigt sammanhang för alla som tycker arbetsmiljö är viktigt”, säger chefredaktör Helle Klein.

Dagens Arbete startar ny tidning om arbetsmiljö

Dagens Arbete startar ny tidning om arbetsmiljö

Skyddsombuden inom LO får i år en ny tidning: Dagens Arbetsmiljö. Den kommer att innehålla vassa granskningar, men framför allt vara ett handfast verktyg i det dagliga arbetsmiljöarbetet.

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”De har inte samma rättigheter”

”De har inte samma rättigheter”

Arbetsmiljöforskaren Maria Steinberg blev förskräckt när hon insåg att så många som ett av tre skyddsombud kan vara valda på fel sätt.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.