Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Livet tillsammans i varieténs tjänst

6 oktober, 2021

Skrivet av

Vi gör vår fokuserade ritual och det blir lite roligare att leva, skriver Carl-Einar Häckner.

Carl-Einar Häckner är trollkarl och artist.

Varietén har kommit till Gnosjö i den största kultursatsningen på tio år. Arrangör är Gnosjö scenkonst. Spelplatsen är Hylténs industrimuseum.

Känns som vi är med i en stumfilm från förra seklet när vi gör entré till gnissel och rök, när tåget kommer till den lilla ”staden”.

Jag vill sätta ihop kärleken i föreställningen. Lindansösen Silea är mitt hjärta i den här varietén.

Hon är i delar. Ligger i en väska. Bitar av en docka. Trollkarlen kommer med tåg med sin styckade kärlek och väcker henne till liv med åska och blixtar.

Min karaktär i entrén är en svart kontur av en trollkarl som finns inom mig. Det händer något nytt för mig i varietén och mer än någonsin tar jag till mig Mikael Wiehes visa om trollkarlen, när Silea trollas fram ur en gammal sammetsblå illusion.

Vi har följt varandra sida vid sida i mer än tjugo år hon och jag. Ibland hand i hand bredvid och ibland mitt emot varandra.

Vi är i detta livet tillsammans. Det är vår resa. Jag blandar alltid ihop livet med min konst. Vet inte hur man särar på det. Inspirationen gnistrar till under repetitionerna. Varietén återuppstår för första gången sedan 2016.

Vi har en tillfällig loge inne på museet och innan den andra föreställningen är det en speciell stämning som infinner sig.

Vi ska göra om det igen och då är det början på en rutin.

Det är på riktigt. Det ska hända alldeles strax. Två timmar toppklass.

Basfarbror Michael Krönlein är som ett stort lejon och tätt bakom kommer Blåsfarbror Stefan Sandberg mjukt svävande fram, Trumpappan Per håller ihop oss och Maestro Bernt är som klippt ur tiden med sitt dragspel.

Vi gör våra lilla fokuserande ritual.

Just precis då är det väldigt roligt att leva.

Den lilla publiken väntar på oss i regnet. Silea är redan backstage på scenen och värmer upp.

Vi har lite otur med vädret men publiken är grym. Dom har längtat och vi med. Det är en röd värme när Silea utmanar tyngdlagen och lekande dansar på sin lina till Varietéorkesterns dynamiska sound.

När Richardo balanserar sina glas på en fiolstråke vågar jag inte titta.

Varieté gör världen bättre. De eländiga som finns försvinner. Vi glömmer regnet.

När jag hör skratten är jag hemma.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Vi kan ställa krav på det vi producerar

Vi kan ställa krav på det vi producerar

30 års facit visar att vi inte kan överlåta klimatkrisen till politiker, företagsledare och en anonym marknad, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

Att återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen är en viktig pusselbit för industrins kompetensförsörjning och elevernas förutsättningar för yrkeslivet, skriver tre företrädare för Teknikcollege.

Vi får gehör för våra krav

Vi får gehör för våra krav

Marie Nilsson: I höstens budgetförslag hittar vi omställningsstöd, mänskligare
sjukförsäkring och satsningar på grön industri. Nu måste vi driva på så att det blir verklighet.

Nu kan vi få allt på ett bräde

Nu kan vi få allt på ett bräde

Per-Olof Sjöö: När vardagen startar efter pandemin har vi chansen att bygga ett mer rättvist och klimatsmart samhälle.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.

Därför spelar politiken roll

Därför spelar politiken roll

M-ledaren såg svensk industri som ”basically gone”. Stefan Löfven såg innovation och nyindustrialisering.

”Så blir pensionen mer rättvis”

”Så blir pensionen mer rättvis”

De som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och de som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i pensionssystemet, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.