Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Jag utesluter inte miraklet

29 december, 2022

Skrivet av

Krönika Om jag dör har jag dörren öppen för att gud finns. Men kanske är det försent då.

Carl-Einar Häckner är trollkarl och artist.

Behövde en paus. Tid att återhämta mig. Åkte iväg till Malaga för avkoppling och rekreation.

Åker ni dit rekommenderar jag er att bo i Gamla stan, nära den gigantiska katedralen. Den är hisnande, storslagen, enorm, vacker och gotiskt läskig.

När jag sitter där inne undrar jag vad jag själv tror på egentligen.

Finns Gud? Vem är Gud? Jag är nästan agnostiker och tror inte på sådana föreställningar på det sättet, men jag tror på något annat i en motsättning inom mig själv. Miraklet i människan.

Lite fegt.

Så om jag dör, och Gud finns, har jag ändå haft dörren öppen. Funkar nog inte. Då är det redan försent. Det är väl när du lever som du ska tro på Gud om du vill komma till himlen?

Jag tror på blommornas kraft. Träden och poesin i ord. Gärna massa humor. Skämt. Det är min religion. Samtidigt utesluter jag inte någonting. Mirakel kan hända. Som att Frölunda till slut vann SM 2005. Jag var där även 2008 när de vann. Det var stort.

Besöker alltid kyrkor var jag än är. Malagas kyrka får ni inte missa. Bara att ta in kyrkans pompösa storhet kräver en flexibel nacke med möjlighet att vrida huvudet runt i 360 grader upp, bak och åt sidan.

Taket delar sig åt olika håll med djupa valv, avlånga fönster med färgat glas och järnsnidade bilder på Jesus berättelse.

Föreställer mig hur en människa kände sig för tre hundra år sen under de här enorma valven. Hukande i sin litenhet inför Gud. I dag med för den delen.

Om man tror på det.

Går förbi en människa som ber. En annan torkar sina tårar och gör korstecknet. Försiktigt, ljudlöst och sakta passerar jag henne utan att störa.

Det är inte så att jag drar fram kortleken och säger: ”Ta ett kort vilket du vill.” ”Kom ihåg det.” ”Är du nöjd?”

Nej, jag har lite uppfostran i mig. Och respekt. Det har mamma lärt mig. Jag känner mig också liten inför evigheten, men vill inte tro på detta viset.

Kyrkan känns som kontroll, makt och pengar.

Det är väl typiskt en göteborgare att komma med ett sånt här inlägg. Lyssna: Vi lever nu. Sen finns vi inte mer än i den kärlek vi gett i våra handlingar. Det lever kvar. Minnet av det vi gjort eller betytt för någon eller några. Våra barn. Vår natur. Om du har möjligheten. En trädgård. En låt.

Livet är orättvist. Då hjälper tro. Ett hopp i allt lidande som det är att vara människa och heja på Blåvitt. Bilderna på väggarna. Avmålad skräck, uppgivenhet, blandat med tro.

Många sorgsna ögon med tårar. Det kostar åtta euro att gå in. Det är det värt.  

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?